Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Irīna
Studiju gads
5. kurss
Valsts
Studiju programma
Medicīna
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Pirms došanās prom kopā ar mūsu universitātes koordinatoriem tika sagatavota studiju programma, tālāk tā bija akceptēta no Čehijas puses. Visi priekšmeti, kurus students plāno iziet apmaiņas laikā ir sarakstīti dokumentā “Learning agreement”. Galvenais: kredītpunktu skaits! Uzmanīgi jālasa Čehijas priekšmetu apraksts, jārēķina punkti, kurus saņemsi pēc semestra beigām, jānoskaidro pārbaudījuma veids (piem. varbūt Latvijā ir vajadzīga atzīme, bet Čehijā eksāmens pēc viena semestra nav paredzēts).

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Tā kā es biju uz vienu semestri, atšķirība – priekšmeti vairumā iet gadu, nokārtot eksāmenu un saņemt atzīmi “pēc noteikumiem” var tikai vasaras semestra beigās. Izeja: individuāli runāt ar pasniedzējiem, mēģināt paskaidrot, ka noteiktos priekšmetos tev ir nepieciešams pārbaudījums semestra beigās, izrunāt pārbaudījumu tematus (lai būtu līdzīgi RSU izietam materiālam) un individuāli kārtot eksāmenu.
Čehijā nav testu sistēmas – visi eksāmeni ir tikai mutiskā formā. Kam jābūt gatavam: eksāmena laikā pārbaudīs ne tikai zināšanas par konkrēto tēmu, bet mēdz uzdot jautājumus no citiem priekšmetiem. Piemērām, eksāmens “Pneimonoloģijā” nenozīmē, ka Tev jautās tikai par plaušām – man gadījās EKG papildjautājums, nedaudz par hormoniem. Tas pats oftalmoloģijā – no jautājumiem par aci līdz jautājumiem par nervu sistēmas uzbūvi.
 

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Es dzīvoju kopmītnēs, par ko esmu ļoti priecīga: integrācija kolektīvā notiek visātrāk, atmosfēra fantastiska, vienmēr var kopā mācīties vai kopā atpūsties – semestra beigās jūs būsiet viena ģimene.
Nevajag gaidīt lux apartamentus, viss ir diezgan vienkārši, turiet prātā, ka ERASMUS koridorā dzīvo ap 30 cilvēki. Gatavot ēdienu var būt diezgan grūti (bet ir liela papildus virtuve, atslēgas no kuras pēc nepieciešamības vienmēr var paprasīt “recepcijā”), var gadīties, ka dušas ir aizņemtas un vajadzēs nedaudz pagaidīt, ledusskapi vajadzēs dalīt ar visiem. 
Tīrības ziņā – viss ir atkarīgs no jums pašiem. Apkopējas nāk katru rītu un iztīra visu līdz spīdumam, bet pa dienu un it īpaši brīvdienu laikā 30 cilvēki var radīt daudz netīrumu. Izeja: izrunāt, izveidot noteikumus, neatstāt netīrus traukus vai cepumu drupatas uz galda. 
No plusiem var minēt, ka vienmēr var izmazgāt apģērbu, ir garšīga ēdnīca ar lētu un labu lunch, ir study room, kur klusi un labi mācīties, ļoti tuvu ir veikals, 20 min ar kājām līdz slimnīcai vai 5 min ar autobusu, kurš ir 2 min attālumā no kopmītnēm. 
 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Naudas pietek, ja loģiski visu saplāno, uzreiz vajag atlikt naudu, kas jāatdod par kopmītnēm, var gatavot ēdienu sev pats, var nopirkt transporta mēneša biļeti vai iet ar kājām (līdz centram 20 min, līdz slimnīcai 20 min). 
Semestra beigās būs bonuss, jo 100,00  EUR uzskaitīs Charles universitāte.
 

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Esiet uzmanīgi, ja izdomājat braukt uz 1 ziemas semestri, jo mums ar kolēģi sanāca pārpratums. Ziņojiet RSU par katru problēmu, sūtiet visus dokumentus, lieciet “cc” e-pastu sarunās ar Čehijas pasniedzējiem un ļoti cītīgi stāstiet, kāpēc jums vajag eksāmenu tagad, nevis pēc vasaras semestra kopā ar visiem.
Ja ir iespēja – sarunājiet ar RSU, lai jums uz rokām būtu dokuments, kurā Čehijas pasniedzēji liks atzīmes pēc individuālā eksāmena. 
 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Ceļojumi. Kad pēkšņi tu atrodi sevi kaut kur Eiropas vidū ar 30 cilvēkiem, 30 topošiem ārstiem no visas pasaules, jūs kopā smejaties, ēdat sendviču un plānojat nākošās brīvdienas. Negulētās naktis autobusos un bezgalīgie ceļi. Jūs būsiet ģimene – šī draudzība paliks jūsos uz visu mūžu.
Par brīvprātīgo darbu - vai nu man paveicies vai arī Čehijā brīvprātīgais darbs ir fantastisks – no pirmās dienas tur studentu uztver kā ārstu – asistēšana operācijās, dzemdību pieņemšana, epiziotomijas un plīsumu rekonstrukcija zem ārsta uzraudzības – ir iespēja patiešām daudz iemācīties. 
Zinātniskā darbība – tas pats. Ārsti palīdz iztulkot, runāt ar pacientiem vai citiem darbiniekiem, kuri neprot tik labi izteikties angliski. 
 

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Neaizmirsti par mācībām, esot apmaiņā tu pārstāvi savu valsti, tas nozīmē arī parādīt atbildīgu un cītīgu pieeju mācībām.
Nebaidies! Būs citādāk, nebūs līdzīgi tam, pie kā esi pieradis. Runā, jautā, stāsti par sevi, par savām mājām, par savu valsti, klausies, ko tev stāsta citi. Esi gatavs tam, ka kultūras atšķiras – dažas lietas sakumā liekas dīvainas, beigās – mīļas un īpašas. Tie, ar kuriem tu dzīvosi, ceļosi, dejosi veselu pusgadu paliks tavā dzīvē uz visu mūžu.