Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Kristiāna
Studiju gads
2. kurss
Valsts
Bulgārija
Studiju programma
Starptautiskais bizness un ilgtspējīga ekonomika
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Izvēloties studiju programmu šajā universitātē, man tika dota iespēja izvēlēties kursus, kurus es vēlos apgūt atbilstoši studiju programmai. Pirms devos prom biju jau izlēmusi, kuri būs šie kursi, taču, ierodoties uz vietas, man bija iespēja konsultēties gan ar Erasmus koordinatori, gan ar šīs universitātes pasniedzējiem, kā arī ar šīs universitātes pilna laika studentiem, kas ļāva man vēlreiz pārdomāt veikto kursu izvēli un to mainīt, jo atradu sev piemērotākus kursus. Tas notika “add/drop” nedēļas ietvaros, kurā studenti apmeklē dažādus kursus un izvēlas, kuri tiem ir vispiemērotākie. Rezultātā apguvu 3 biznesa administrācijas kursus, vienu mārketinga kursu un vienu valodu kursu. 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Katra kursa sākumā studentiem tiek doti kursa apraksti, kuros ir iekļauts līdz pat semestra beigām izveidots plāns. Kursa aprakstos ir norādīti uzdevumi, kuri kursa ietvaros ir jāpaveic (arī termiņi). Tādējādi plānot savu laiku bija ļoti vienkārši, jo nevienā brīdī neradās kādi negaidīti pārbaudījumi vai projekti. Tas ļāva man laicīgi visu izpildīt, lai brīvajā laikā spētu izpētīt apkārtni, Bulgārijas kultūru, kā arī apceļot citas valstis.
Šai universitāte katru nedēļu lekciju grafiks ir nemainīgs, kas arī ļauj plānot savu laiku uz priekšu.
Mani pārsteidza visvairāk, ka universitātē 50% lekciju tika balstītas uz teorijas apgūšanu un 50% uz tās izmantošanu praksē. Apgūto teoriju praksē izmantojām sadarbojoties ar dažādiem uzņēmumiem – gan vietējiem, gan starptautiskiem – veidojot tiem stratēģiskus plānus, mārketinga plānus vai vienkārši veicām tirgus izpēti. Veicot šos uzdevumus, mums nācās arī braukt uz uzņēmumu galvenajiem ofisiem Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā un sniegt prezentācijas par paveikto. Pašās beigās tas tika uzskaitīts kā projekts un par to mēs saņēmām vērtējumus.
Ņemot vērā, ka universitātē semestris ir diezgan īss salīdzinoši ar citām universitātēm, mācības ir saspringtākas.  Diezgan īsā laikā ir jāuzņem liels informācijas apjoms. Taču uzskatu, ka students spēj saplānot savu laiku un tā nav problēma. :) 
 

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Universitātē ir studenti no visas pasaules un tie dzīvo kopmītnēs. Kopā tādas ir trīs ēkas blakus viena otrai. Es dzīvoju istabā ar vēl vienu meiteni, taču studenti var arī izvēlēties dzīvot vieni. Sākumā biju diezgan nepārliecināta par dzīvi kopmītnēs, jo nekad nebiju tādās apmetusies, kā arī nekad nebiju dalījusi savu istabu ar vēl kādu, taču tagad uzskatu, ka tā bija lieliska pieredze un es izbaudīju katru mirkli. Dzīvošana šādos apstākļos ļāva sajusties tā, it kā visi studenti būtu viena liela ģimene. Kopmītnēs ir pieejams mazs veikaliņš, veļas mazgātuve, boksa zāle, ballīšu istaba, datoru istabas, mūzikas instrumentu studija, kā arī cita veida telpas. Universitātes mērķis ir izveidot saliedētu komūnu.
Blakus kopmītnēm atrodas arī divas citas universitātes ēkas, kurās ir bibliotēka, auditorijas, sporta zāle, ēdnīca. Blakus šīm ēkām ir tenisa korti, futbola laukums un āra trenažieru zāle. Galvenā ēka atrodas pilsētas centrā, kas ir 15 minūšu gājienā no kopmītnēm. 
Ņemot vērā, ka visas ēkas tik tiešām atrodas ļoti tuvu, tas atviegloja manu uzturēšanos un studijas pilsētā.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Piešķirtā stipendija man ļāva segt dzīvošanas izmaksas, kas iekļāva samaksu par uzturēšanos kopmītnēs, universitātes piedāvātajām aktivitātēm un ēšanu. Kaut arī Bulgārija ir “lēta valsts” ir jārēķinās, ka izklaidei, ceļošanai un citiem pirkumiem studentam būs nepieciešami savi līdzekļi. 

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Blagoevgrada ir pilsēta, kurā atrodas šī universitāte, tā ir10 lielākā Bulgārijā, taču tas nenozīmē, ka tā ir maza. Tā ir studentu pilsēta un ir ļoti dzīvelīga it īpaši, kad laiks kļūst siltāks. Tā piedāvā ļoti plašu restorānu, kafejnīcu un klubu izvēli, kā arī citus izklaides veidus. Netālu no pilsētas atrodas vismaz trīs slēpošanas kūrorti, tādēļ slēpošanas cienītājiem iesaku ņemt līdzi atbilstošu apģērbu un inventāru.
Šī pilsēta atrodas lieliskā vietā no ceļošanas viedokļa, jo tā ir mazāk kā 3 stundu attālumā no Grieķijas, Ziemeļmaķedonijas un Serbijas. Visas apmaiņas programmas laikā pati apceļoju 10 valstis, kas atradās apkārt Bulgārijai un tās tuvumā. Tādēļ pirms došanās šajā mobilitātes programmā iesaku izmantot šo iespēju, sākt laicīgi krāt līdzekļus un doties dažādu kultūru izpētē.
 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Esot šajā universitātē, katra diena man bija kā piedzīvojums, jo, izejot no savas istabas, uzreiz bija iespēja satikt draugus, ar kuriem devāmies paēst vai arī kāpām kalnos. Kad laiks kļuva siltāks, studenti katru nedēļu rīkoja dārza ballītes un citus pasākumus. Taču, domājot par vispatīkamāko piedzīvojumu esot Erasmus+ apmaiņas programmā Bulgārijā, man prātā nāk pavasara brīvlaiks, kuru izmantojām lietderīgi un devāmies Balkānu ceļojumā. Kopā bijām 9 dažādu valstu studenti, kuri devāmies pilnīgi spontānā braucienā bez noteiktiem plāniem meklēt piedzīvojumus. Ceļojuma laikā izbaudījām Ziemeļmaķedonijas skaisto pilsētu Ohridu, Melnkalnes apslēptās pludmales, Albānijas un Serbijas trako naktsdzīvi, tāpat arī aplūkojām skaisto Horvātijas pilsētu Dubrovniku, kurā tika filmēts slavenais seriāls “Game of Thrones” un centāmies izzināt Bosnijas un Hercegovinas vēsturi.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Šī pieredze man sniedza daudz atziņu un mācību. Visvērtīgākā no tām noteikti ir mācība, ka katra iespēja dzīvē ir jāizmanto, īpaši, ja tā tev liek “izkāpt” no savas komforta zonas. Pirms devos apmaiņā biju ļoti nobijusies no tā, kas mani sagaida, taču tagad esmu vairāk kā laimīga par to, ka spēju sev pārkāpt pāri un piedzīvot tik daudz tikai 4 mēnešu laikā. Iesaku nebaidīties nevienam no šādām dzīves iespējām, kas ļauj tikai iegūt, nezaudējot neko.