Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Linda
Studiju gads
Endokrinoloģija
Valsts
Zviedrija
Studiju programma
Medicīna, rezidentūra
Mobilitātes veids
Prakse
Mobilitātes periods
-

Kā atradi prakses vietu?

Pateicoties prof. Uģim Gruntmanim, kurš ieteica sazināties ar dr. Ievu Lasi, kura jau vairākus gadus dzīvo un strādā Zviedrijā, Uppsalas Universitātes slimnīcā – Neiroendokrīno audzēju Ekselences centrā. Viņa piekrita mani uzņemt pie sevis praksē, kas bija neatkārtojama pieredze!

Kādi bija tavi prakses uzdevumi? Apraksti vienu tipisku dienu prakses vietā!

Visdarbīgākā no dienām ir pirmdiena, kad no rīta 8:30 nodaļā ir ārstu apspriede, nodaļas ārsts, kurš dežurējis brīvdienās, prezentē, kas noticis, tiek izrunāti jaunumi. Pēc tam kā jau pirmdienās, trešdienās un piektdienās seko radiologu apspriede, kur radiologs prezentē pacientu izmeklējumu rezultātus, kas veikti reģionālās slimnīcās un konkrētajā dienā nāks pie onko-endokrinologa uz vizīti. Katru dienu 9:30 Zviedrijā ir kafijas pauze “Fika”. No 10:00 parasti sākās ambulatoro pacientu pieņemšana, pirms kuriem esmu jau sagatavojusies, izlasījusi nepieciešamo informāciju par pacientu slimnīcas e-sistēmā, kurā iespējams atrast pilnīgi visu nepieciešamo informāciju (ļoti veiksmīgi izstrādāta sistēma, kas atvieglo ārstu darbu!). Katram pacientam, kuram ir atkārtota vizīte, tiek atvēlētas 45 minūtes, ja ir pirmreizējs pacients, tad tā ir viena stunda, kuras laikā iespējams pacientu iztaujāt un izmeklēt, tā nepalaižot garām nevienu faktu par pacienta veselību. Jāuzteic tur novērotais komandas darbs, māsiņa jebkurā brīdī var piesaistīties, lai, piemēram, paņemtu asins analīzes. Kā arī Zviedrijā tiek ļoti sistemātiski un veiksmīgi “menedžēti” pacienti un to plūsma. Respektīvi, ja pacients ierodas pie ārsta uz ambulatoro vizīti, ārsts nolemj, kad vēlas nākamreiz redzēt pacientu, vai arī kad nākamreiz pacientam jāgriežas pie speciālista uz konsultāciju. Ārsts šo informāciju nodiktē, un administratores sakārto visu nepieciešamo, lai pacients, piemēram, pēc trim mēnešiem ierastos pie ārsta jau ar veikto izmeklējumu un analīžu rezultātiem, kurus iespējams veikt arī reģionālajā slimnīcā tā atvieglojot rindu daudzumu lielajās universitātes slimnīcās. Atliek pieminēt, ka e-sistēmā no jebkuras slimnīcas Zviedrijā redzami arī citu slimnīcu, poliklīniku datu bāzes. Šāds veselības sistēmas modelis aiztaupa pacienta pūliņus sazvanīt iestādes, lai pierakstītos uz izmeklējumiem, jo tas jau ir izdarīts priekš pacienta. Katru pirmdienu 15:00 ir multidisciplinārs konsīlijs, kurā piedalās onko-endokrinologi, radiologs un patalogs, tiek diskutēti pacienti no Uppsalas Universitātes slimnīcas, kā arī reģionālo slimnīcu pacienti (ar video zvana palīdzību). Tiek pieņemts tālākais lēmums pacienta ārstēšanā un diagnostikā!

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Dzīvošanas apstākļi varēja būt nedaudz labāki, bet kopumā sūdzēties nevaru. Naktsmītnes izvēlē izmantoju Uppsala University Housing Office, jo vēlējos, lai viss oficiāli ar līgumu. Dzīvoju Uppsalā Flogsta rajonā, kas izslavēts ar studentu kliedzienu 22:00, pabrīdinu jau tagad, lai nenobīstas!

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Jā, stipendijas apjoms bija pietiekams.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Ļauties, izbaudīt skaisto pilsētu, apmeklēt visus kultūrvēsturiskos objektus. Mēģināt neizvēlēties par savu dzīvesvietu Flogsta, jo lai gan infrastruktūra ir sakārtota, patīkamāk būtu dzīvot tuvāk centram! 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Pati Erasmus pieredze Uppsalā bija tā vērta un šis posms manā dzīvē ir bijis tiešām īpašs! Visjaukākā atmiņa visticamāk būtu jāmin, kad man tika sniegta iespēja piedalīties prof.Kjell Öberg vadītajos kursos, tā bija viena no lieliskākajām pieredzēm!

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Tā savstarpējā cieņa starp pacientiem un ārstu un pašu ārstu starpā, bez augstprātības un pašlepnuma, bet ar patiesu prieku varēju just, ka esmu tur gaidīta! Ārsti ar apjomīga daudzuma publikācijām starptautiski citētos žurnālos, kā arī profesori, kas izcēluši neiroendokrīnos audzējus “saulītē” ar savu cilvēcīgumu un ne augstprātību mani pārsteidza!