Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Linda
Studiju gads
5. kurss
Valsts
Slovēnija
Studiju programma
Medicīna
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Patstāvīgi un ar palīdzību no Ļubļanas universitātes, kā arī RSU apmaiņu koordinatoriem. 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Viņi ir izveidojuši atsevišķu grafiku tikai Erasmus studentiem, tāpēc katru priekšmetu ir iespēja iziet tikai vienu reizi gada laikā, kas nedaudz sarežģīja Learning agreement veidošanu, jo reizēm priekšmeti, kas man bija nepieciešami notika paralēli un es varēju izvēlēties tikai vienu. 

Mācības tiek organizētas blokos. Bloki ir lieli - ilgst sākot no 2. līdz pat 8. nedēļām. Parasti slimnīcā jāpavada vidēji 5 stundas, no kurām daļa būs teorija un daļa praktiskās nodarbības. Pēc bloka beigām ir examination nedēļa, kurā tiks rakstīts eksāmens - no sākuma rakstiski, un ja tas tiek nolikts, tad pēc pāris dienām seko mutiskā daļa. Gribu pieminēt Neiroloģiju - tās bloks un eksāmens ir viens no grūtākajiem priekšmetiem viņu medicīnas fakultātē, tikai puse nolika ar pirmo reizi, un jāmācās ir tiešām daudz.

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Ja gribas ietaupīt naudu iesaku pēc iespējas ātrāk pieteikties kopmītnēm, taču jārēķinās, ka tur visu laiku notiek ballītes un ne visi varēja ar to sadzīvot. Var atrast arī dažādas mājas un dzīvokļus erasmus studentiem, bet tad jārēķinās ar summu 200-350 EUR mēnesī.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Viss atkarīgs no dzīvesvietas izmaksām. Ja dzīvo kopmītnēs, es domāju, ka visam pietiek un var arī atļauties nedēļas nogalēs ceļot. Slovēnijā studentiem pastāv atlaižu sistēma ēdienam. Katram studentiem tiek piešķirti 20 kuponi mēnesī, un šos kuponus var izmantot gandrīz jebkurā restorānā, fast food vietā un ēdnīcā. Katrā vietā ir speciāls piedāvājums studentiem ar šiem kuponiem - maksājot no 0 līz 4,37 EUR (atkarībā no vietas) var saņemt zupu, salātus, otro ēdienu un saldo, ar ko beigās pietiek gan pusdienām, gan ko paņemt līdzi uz mājām vakariņām (dažās vietās, kur šis piedāvājums ar kuponu ir par brīvu, var saņemt picu, burgerus, salātus, sendvičus utt.)
Kopumā es teiktu, ka Slovēnijā dzīvošanas izmaksas ir līdzīgas kā Latvijā.
 

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Pēc iespējas ātrāk meklēt dzīvesvietu, un jebkurā gadījumā pieteikties kojām, jo no tām vienmēr var arī atteikties. 
Nesēdēt mājās, bet doties ārā un apceļot Slovēniju. Kaut gan blakus ir tik daudz skaistas valstis, nevajag aizmirst par pašu Slovēniju. Tur ir tik ļoti daudz ko redzēt un ko darīt.  Noteikti jābrauc uz Triglav National park, Soča river, Kamnik Alps, Julian Alps, Vrsč pass, Piran. Pirms es aizbraucu uz Slovēniju, viss ko es zināju bija, ka tāda valsts pastāv, taču es biju ļoti pārsteigta par to, ko Slovēnija var piedāvāt.
Uzreiz iegādāties riteni. ;Ļubļana ir iekārtota tā, lai visur varētu ērti nokļūt ar riteni. Turklāt labu lietotu riteni var nopirkt par vidēji 40-50 EUR! Visa gada laikā tikai pirmajā dienā izmatoju sabiedrisko transportu.  Kamēr ritenis vel nav nopirkts, Ļubļanā pastāv arī sabiedrisko riteņu sistēma. Pilsētā 50 vietās ir izvietotas riteņu novietnes, kurās stāv riteņi, un ar speciālu karti, kas maksā 3 EUR gadā, var paņemt riteni, braukt kur nepieciešams un novietot to tuvākajā stacijā pie galamērķa.  
 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Slovēnija ir ideāls Erasmus galamērķis, ja ir vēlme ceļot, tā atrodas Centrāleiropā. Ļubļana ir 2 stundu braucienā no Austrijas, Itālijas, Ungārijas un Horvātijas. Un tajā pašā laikā krietni lētāks galamērķis nekā piemēram Austrija vai Itālija. Papildus tam Slovēnijā ir ļoti skaista daba, kalni, tirkīza dzidras kalnu upes, Adrijas jūra un ļoti draudzīgi cilvēki, no kuriem pārsteidzoši liela daļa runā angliski. Visvairāk atmiņā ir palikuši īsāki un garāki ceļojumi ar kāpšanu kalnos, kur tiek sagaidīti saullēkti, peldēšanos ledainās kalnu upēs, kamēr ārā ir 36 grādi, Balkānu valstu apceļošana un Horvātija ar tās salām un akmeņainajām pludmalēm Adrijas jūrā  un protams tas viss ar foršu kompāniju. 

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Pateicība, ka mums tiek piedāvāta šāda iespēja, un vēl jo vairāk, ka tieši man bija iespēja to izmantot. Ja es varētu, es brauktu vēlreiz.