Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Līva
Studiju gads
2. kurss
Valsts
Slovākija
Studiju programma
Starptautiskās attiecības - Eiropas studijas
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Pirms došanās mobilitātes programmā, man uzņemošā universitāte izsniedza dokumentu ar visiem mācību kursiem, kas tiks pasniegti pavasara semestrī, tad es izvēlējos priekšmetus, kurus labprāt apgūšu, pēc tam ar izvēlētajiem priekšmetiem devos pie studiju programmas vadītāja, lai tos apstiprinātu un vēlāk pielīdzinātu maniem kursiem šeit Latvijā. Man sanāca maza aizķeršanās, jo daži kursi netika sakomplektēti Trnavā, es to uzzināju aizbraucot tur, tāpēc nācās mainīt visus kursus.

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Man kursus pasniedza profesors no Amerikas. Tika izsniegta informācija un materiāli visam  mācību procesam. Pirma lekcijām bija jāizlasa obligātā literatūra un papildus tam bija jālasa pasaules ziņas. Lekcijās mēs izrunājām literatūru, tad runājām un diskutējām par notiekošo pasaulē, kā arī obligāti bija jāsiedz personīgais viedoklis. 

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Dzīvoju es universitātes kopmītnēs.  Istabā bija 2 istabiņas, kurā kopā dzīvojām 6 meitenes. Istabā atradās tualete ar dušu, mazs leduskapis, kā arī skapis. Virtuve bija viena uz visu stāvu. Darbadienu rītos istabas koridors un tualete tika tīrīta no personāla puses. Kopmītnes atradās universitātes galvenajā ēkā. Bija kafejnīca, kurā studentiem bija labas atlaides. 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Stipendija bija pietiekama dzīvošanai un visu izmaksu segšanai. Slovākija cenu ziņā ir līdzīga, ja ne pat lētāka, kā Latvija.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Pilsēta ir klusa un ļoti draudzīga. Noteikti ir jāiemācās dažas ikdienas frāzes Slovāku valodā, jo angļu valoda nav visiem zināma, kā arī to var reti dzirdēt uz ielas. Noteikti pirms tiks sastādīts kursu saraksts, jāpajautā, vai vispār šie kursi tiks iekļauti mācību programmā uz vietas, jo manā gadījumā vairākums kursu izkrita, jo nesavācās pietiekami daudz studentu. Noteikti papildus visam ir jāizmanto izdevība piedalīties Erasmus ESN programmā, kas rīko dažādus pasākumus tieši mobilitātes studentiem. ESN laikā tiek apskatīta visa Slovākija, kā arī izbaudīts nacionālais ēdiens un tuvāk tiek iepazīti visi apmaiņas programmas dalībnieki.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Visa Erasmus+ mobilitātes programma bija viens liels piedzīvojums, un noteikti lieliska atmiņa, kura nekad netiks aizmirsta. Mobilitātes laikā ieguvu daudz draugus, kas dzīvo visdažādākajās Eiropas valstīs. Mans vislielākais piedzīvojums, un noteikti labākā atmiņa būtu Slovākijas izzināšana – dabas iepazīšana. Noteikti  var pieminēt arī atšķirīgo studiju vidi, kur tiek pasniegtas mācības, tas man bija jaunums un interesanta pieredze. 

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Katrā valstī mācību procesam pieiet atšķirīgi, taču zināšanu iegūšana nevar būt vienveidīga, noteikti ir jāizmanto dažādība. Erasmus+ mobilitātes programma ļāva man iepazīt kultūru un cilvēkus, kā arī tajā pašā laikā iepazīt un izprast sevi, piedzīvot savu izaugsmi visdažādākajās lietās.