Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Olga
Studiju gads
Gastroenteroloģija
Valsts
Vācija
Studiju programma
Medicīna, rezidentūra
Mobilitātes veids
Prakse
Mobilitātes periods
-

Kā atradi prakses vietu?

Interesēja slimnīca, kas specializējas gastroenteroloģijā un piedāvā modernākās diagnostikas metodes šajā jomā. Man ir vairāki Vācijā strādājošie draugi, kas kā vienu no labākiem Gastroenteroloģijas centriem minēja tieši Katharinen-Hospital Unna. Kā arī, strādājot par RSU Gastroenteroloģijas pasniedzēju, jautāju ārzemju studentiem par piemērotāko prakses vietu. Aizsūtīju slimnīcas galvenajam ārstam uz epastu savu motivācijas vēstuli un CV, un jau nākamajā dienā man piedāvāja satikties, lai apspriestu apmaiņas plānu. Intervija bija veiksmīga.

Kādi bija tavi prakses uzdevumi? Apraksti vienu tipisku dienu prakses vietā!

Sākotnēji slimnīcas galvenais ārsts izprasīja, kas mani tieši interesē, lai prakses periods būtu maksimāli produktīvs un vērtīgs. Darba diena sākās pl.7.45 ar rīta sapulci, kur mēs runājām par naktī uzņemtajiem pacientiem, kā arī izrunājām plānu darba dienai. Parasti no 8.00 līdz 9.00 sekoja “liela vizīte” Gastroenteroloģijas nodaļā, kurā piedalījās galvenais ārsts, atbildīgais asistents jeb rezidents un es. Vizītes laikā mēs vienmēr runājām par katra pacienta slimības īpatnībām, diagnostikas un terapijas iespējām, un katru dienu es varēju uzzināt kaut ko jaunu. Ļoti patika, ka pastāv vadītāja atbalsts rezidentam un paša interese apmācīt jaunus ārstus. Pēc vizītes es vai nu paliku nodaļā, kur strādāju ar pacientiem (anamnēze, apskate, asins paņemšana, nozīmējumi utt.) vai gāju uz Sonogrāfijas daļu, kur mani apmācīja veikt vēdera, kakla, asinsvadu US izmeklējumus, kā arī veikt US-kontrolētas procedūras, piemēras ascīta un pleiras punkcijas, aknu punkcijas, centrālā katetra likšanu. Pl.13.30 notika “piecminūte” ar radiologiem, kur nodaļu ārsti varēja uzprasīt speciālistam par jebkuru veiktu izmeklējumu un kopā izpētīt pacienta radioloģiskā izmeklējuma bildes. Pēc apspriešanas notika otra sēde ar klīnikas virsārstiem un vadītāju, kur mēs (asistenti-rezidenti) prezentējām dienās laikā uzņemtus pacientus un varējam uzdot jautājumus, ja kaut kas nebija skaidrs. Bija arī iespēja piedalīties endoskopiskajos izmeklējumos. Darba diena bija līdz 16.45, bet trešdienās līdz 14.00.

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Kā apmaiņas programmas studentam man piedavāja bezmaksas dzīvošanu slimnīcas viesnīcā. Apstākļi mani ļoti apmierināja – ļoti ērta un tīra istaba ar savu vannas istabu.
Papildus ēdnīca nodrošināja bezmaksas pusdienas.
 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Piešķirtā stipendija bija pilnīgi pietiekama.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Vienīgais padoms – prast runāt vāciski. Ja valoda nav ideāla, šeit palīdzēs un atbalstīs.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Visvairāk mani iepriecināja kolēģu attieksme pret darbu un kolektīvu. Visi vienmēr bija ļoti laipni un izpalīdzīgi, atbalstīja mani, ja bija grūtības ar vācu valodu vai citas nesaprašanas darbā.
Visjaukākā atmiņa ir slimnīcas vadītāja organizēta ekskursija uz pilsētu Soest, kur viņš iepazīstināja mani ar savu ģimeni un pastāstīja par savas pilsētas vēsturi.
 

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Es iemācījos labāk organizēt laiku, esmu daudz drošāka, veicot invazīvas manipulācijas. Un visvērtīgākais, protams, ir, ka pēc 3 mēnešiem es jau varu patstāvīgi veikt skrīninga ultrasonogrāfijas, kaut arī pirms Erasmus+ programmas es pat nezināju, kā ieslēgt sonogrāfijas aparātu.