Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Rudīte
Studiju gads
2. kurss
Valsts
Lietuva
Studiju programma
Psiholoģija, doktorantūra
Mobilitātes veids
Prakse
Mobilitātes periods
-

Kā atradi prakses vietu?

Pēc pazīstama maģistranta ieteikuma no Daugavpils universitātes, kura pati jau vairākkārtīgi izmanto šādu brīnišķīgu prakses iespēju ārpus Latvijas, Lietuvā.

Kādi bija tavi prakses uzdevumi? Apraksti vienu tipisku dienu prakses vietā!

Uzdevumi: 1) Identificēt demences slimnieku psiholoģiskās vajadzības aprūpes centrā. 2) Palīdzēt iesaistīt pacientus jēgpilnās aktivitātēs. 3) Uzlabot komunikāciju un stimulēt mijiedarbību starp centra pacientiem. 4) Sniegt psiholoģisko atbalstu demences pacientiem. 5) Noskaidrot veselības aprūpes speciālistu pieredzi darbā ar demences pacientiem. 6) Praktizēt uz pacienta personību vērstu komunikācijas stratēģiju izmantošanu darbā ar demences pacientiem.

Tipiska diena prakses vietā: darbā esmu 9.00, jo pacienti jau paēduši brokastis un saņēmuši medikamentus. Sociālais darbinieks informē mani par dienas kārtību, kas kuram pacientam paredzēts un ieplānots, lai es varētu sniegt atbalstu, kas nepieciešams no manis kā psihologa. Ar darbinieku jau iepriekš esam vienojušās, kad ir paredzētas grupas nodarbības, kad pacientam vajadzīga individuāla konsultācija. Esmu paredzējusi arī laiku novērojumiem, kas saskaņots ar centra speciālistiem, lai varētu aprunāties ar viņiem, kā arī pavērot speciālistus komunikācijā ar demences pacientiem. Tāpat arī palīdzu pacientus pavadīt uz pasākumiem, kas tiek organizēti centrā vai ārpus tā.

Dienas aktivitātes atkarīgas no pasākumu plānojuma centrā, kas tiek veikts mēnesi uz priekšu, kā arī jāņem vērā akūtas pacientu veselības problēmas, kad pacientam nozīmēta vizīte pie speciālista. Cenšos pēc iespējas vairāk būt klāt visās darbībās, lai sniegtu nepieciešamo atbalstu un centra darbinieki ir pateicīgi par to. Kopumā dienas ritms ir dinamisks un mainīgs, jo arī pacientu veselības stāvoklis ir mainīgs un tas vienmēr jāņem vērā.

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Labi. Centra vadītāja palīdzēja atrast jauku īrējamu istabiņu netālu no centra, lai būtu ērti nokļūt uz prakses vietu un nebūtu dārgi, kā arī saimnieki bija ļoti atsaucīgi un piedāvāja gan gatavu uzturu, gan iespēju pašai gatavot (pēc izvēles).

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Kopumā, jā. Varētu vēl kādus 300-400 EUR būt lielāka, ja ir vēlēšanās brīvdienās aizbraukt uz mājām. Bet, ja visu prakses laiku dzīvo uz vietas, vai pārvietojas ar sabiedrisko transportu, nevis personīgo automašīnu, tad, iespējams, piešķirto līdzekļu pietiktu.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Jauka un draudzīga pilsēta. Tomēr jāapgūst arī krievu valoda, jo daudzi lietuvieši (vecā paaudze) zina tikai lietuviešu un krievu valodu. Jaunā paaudze – lietuviešu un angļu valodu. Cenas, lai noīrētu dzīvesvietu un iegādātos pārtiku, kā arī brīvajā laikā apceļotu Lietuvu, ir pieņemamas.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Visbrīnišķīgākā atmiņa ir kāda pacienta dzimšanas dienas svinības, kad centra darbinieki un arī es palīdzējām sameklēt viņa radiniekus, kuri vēl palikuši dzīvi un nezināja, kur šis pacients atrodas un kas vispār ar viņu noticis, un organizēt pārsteigumu šim cilvēkam. Bez mūsu atbalsta viņš nezinātu, ka ir vēl kāds tuvs cilvēks (asinsradinieks) šajā pasaulē, kam viņš ir svarīgs. Tas bija liels gandarījums redzēt šo cilvēka atkalredzēšanās prieku un pacienta cerību!

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Pacietība, empātija, ieinteresētība, profesionalitāte un komandas darbs, kas nepieciešami darbā ar demences pacientiem.