Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Vilma Luīze
Studiju gads
2. kurss
Valsts
Francija
Studiju programma
Starptautiskās attiecības - Eiropas studijas
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Studiju plāns jau tika sagatavots iepriekš, no sākuma izpētīju piedāvātos kursus apmaiņas programmas universitātē, pēc tam izpētīju, ko mani kursa biedri apgūs tajā pašā laikā, kā arī nepieciešamo kredītpunktu skaitu. Izvēlējos studiju kursus un tos pielīdzināju RSU kredītpunktiem, pēc tam par šiem kursiem apspriedos ar studiju programmas vadītāju, kurš akceptēja izdarīto izvēli. Mani izvēlētie kursi Tulūzā bija diezgan līdzīgi saturiskā ziņā tam, kas tika apgūts RSU šajā laikā, tādēļ izvēlējos programmu angļu valodā, turpretim programmā franču valodā atšķirīgās izglītības sistēmas dēļ manāmas krasas atšķirības kursu izvēlē no RSU programmas satura. 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Mācību process tiek organizēts līdzīgi, taču RSU biju pieradusi studēt moduļu sistēmā, turpretim Tulūzā norisinājās eksāmenu sesija. Francijā tipiski ir tas, ka pasniedzējs lekcijas pasniedz bez prezentācijas, vien lasot sagatavoto materiālu un uz tāfeles piefiksējot svarīgākos atslēgas vārdus, taču pasniedzēju ar šādu pasniegšanas metodi nebija daudz, ņemot vērā, ka lielākoties ārzemju studenti ir pieraduši pie Power Point prezentācijām. Bija daudz mazāk rakstu darbu, taču lasāmā kursu materiāla daudzums bija līdzvērtīgs RSU. Mācības notiek diezgan intensīvi, jo Francijā studijas notiek no janvāra vidus līdz aprīļa beigām, taču maija sākumā ir eksāmenu sesija.

Par atšķirīgākajām niansēm Francijas universitāšu sistēmā mūs iepazīstināja jau pašā Erasmus studiju sākumā. Manuprāt, ļoti atšķirīga ir vērtēšanas sistēma Francijā, tiek vērtēts no 1-20, sākot ar 10 ir nokārtots pārbaudījums vai kurss. Saņemot atzīmi no 16 līdz 20 (Latvijas vērtēšanas sistēmā tas būtu 10, taču vēl precīzāk iedalīts) , students var sevi uzskatīt par mazo ģēniju šajā kursā, jo pasniedzēji ar šādām atzīmēm nav devīgi, tikai izņēmuma gadījumos. Tas ir vispārpieņemts Francijā, tāpēc par to nemaz nenotiek diskusija starp pasniedzēju un studentu, vienmēr taisnība būs pasniedzējam, jo Francijā tiek augstu novērtēts pasniedzēja darbs. Lielākoties politisko zinātņu studentiem vidējā atzīme ir no 11 līdz 13.

Ļoti atšķirīga ir eseju rakstīšana Francijā. Lai arī RSU esmu pieradusi pie dažādiem rakstu darbiem, tomēr Francijas eseju rakstīšana krasi atšķiras, tam piekrita arī Erasmus studiju biedri no citām valstīm. 

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Par dzīvošanas apstākļiem varu teikt tikai to labāko. Man tika piešķirtas kopmītnes, taču par to iegūšanu uzzināju vienu mēnesi pirms braukšanas apmaiņas programmā. Kopmītnes Francijā ir ļoti labā kvalitātē, lielākoties studenti ir individuālās istabās ar privātu vannas istabu, tieši tā bija arī man. Virtuve bija jādala ar vēl 8 cilvēkiem, taču virtuve bija ļoti plaša, kā arī telpas, kuras lieto vairāki studenti, to skaitā koridori, atpūtas telpas, tiek uzkoptas katru darba dienu. Ir iespējams iegūt arī kopmītņu istabiņas, kurās ir sava mini virtuve, taču tas ir atkarīgs no veiksmes, kāda dzīvojamā telpa tiks iedalīta.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Piešķirtā stipendija bija pietiekoša dzīvošanai. Francijā ļoti populāras ir studentu ēdnīcas, kurās ir iespējams ekonomiski pusdienot, tas arī palīdz ietaupīt. Francijā ikvienam studentam, arī tiem, kuri atrodas apmaiņas programmā, ir iespējams pieteikties mājokļa īres atlaidei jeb tā saucamais CAF, kas ir ļoti izdevīgs. Francijā ir ļoti daudz atlaižu studentiem, ieskaitot ceļošanu, izklaides un atpūtas vietās, tādēļ der vienmēr ņemt līdzi studenta karti. 

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Visiem, kas dosies apmaiņas programmā uz Tulūzu vai Franciju, ieteiktu darīt visu ļoti savlaicīgi un neatlikt uz pēdējo brīdi. Noteikti, vēl esot Latvijā, izveidot dzimšanas apliecības tulkojumu angļu vai franču valodā, kas ir notariāli apstiprināta. Francijā nereti dzimšanas apliecība kalpo kā papildu personu apliecinošs dokuments, kas jāiesniedz, piesakoties mājoklim, universitātē, bankā un mājokļa īres atlaidei. Papildus tam, labāk sagatavot jau iepriekš vismaz 6 ID fotogrāfijas, jo tās vienmēr jāpievieno administratīvajiem dokumentiem, tāpat pases kopija, un sākumā studenta kartes vietā kalpos Erasmus universitātes apstiprinājuma vēstule.

Lai dabūtu mājokļa īres atlaides, ir nepieciešams izveidot bankas kontu Francijā, taču, lai to izdarītu, bankā jāpiesakās 3 dienas iepriekš uz tikšanos. Noteikti apbruņoties ar pacietību sākumposmā, taču tāpat neaizmirst apmeklēt pasākumus ar jaunajiem studentiem, kā arī satikties ar sev piešķirto mentoru, tādējādi būs iespēja iepazīties arī ar vietējiem studentiem. Ieteiktu būt pacietīgiem un sākt noskaņoties dzīvot dienvidnieciskā garā, samierinoties ar to, ka streiku gadījumos vai daudzajās svētku dienās daudzas publiskas vietas būs slēgtas. 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Viens no veidiem, kā siltā laikā baudījām vakaros Tulūzu, kas tiek saukta arī par Francijas rozā pilsētu tās centrā esošo māju dēļ, bija dodoties piknikā Garonas upes krastā draugu lokā, līdzi ņemot uzkodas un dzērienus, ar ko dalīties. Vakaros piknikā pie upes devāmies kādu laiku pirms saulrieta, un vakars pagāja interesantās sarunās, baudot saulrietu ar rozā krāsas debesīm. Tik maģiski vakari Francijas dienvidos.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Darot visu laicīgi, iespējams padarīt vēl vairāk nekā sākumā biji ieplānojis.