Pārlekt uz galveno saturu
RSU zinātnes sinapses
Studentiem
Doktorantiem
Darbiniekiem
Pētniecība

Plaušu jeb pulmonālā arteriālā hipertensija ir reta, progresējoša un hroniska slimība, kas apdraud pacienta dzīvību. Pirmie simptomi, kas var liecināt par šo slimību, nav specifiski un parādās fiziskās slodzes laikā – tas ir elpas trūkums, pārmērīgs nogurums un nespēks, sāpes krūtīs, samaņas zudums.

Pulmonālās arteriālās hipertensijas pacientu ārstēšanā vienlaikus ar specializētiem paņēmieniem un metodēm būtu jāizmanto dažādi ilgtermiņa veselības aprūpes pakalpojumi, kas palīdzētu pacientam iemācīties sadzīvot ar šo hronisko slimību. Lai to panāktu, nepieciešams izveidot kompleksu fizioterapijas programmu, kas ne tikai uzlabotu pacienta fizisko veselību, bet arī veicinātu slimības pašpārvaldi un veselīgu ikdienas ieradumu veidošanos.

Šis ir Latvijā pirmais pētījums par starpdisciplināru pieeju pulmonālās arteriālās hipertensijas pacientu ārstēšanā, medikamentozo terapiju apvienojot ar kompleksu, ikdienā iekļautu un attālināti pārraudzītu fizioterapijas programmu.

Turklāt pētījumā izmantotā pieeja, ietverot pacientu dzīves kvalitātes izvērtēšanā pašvērtējumu par iespēju piedalīties savā ikdienas dzīvē, līdz šim nav bijusi aktualizēta, līdz ar to sniedzot plašāku informāciju par to, kā šī retā, dzīvību apdraudošā un hroniskā slimība ietekmē pacienta dzīvi kopumā. Šādas pieejas izmantošana gan pacientam, gan veselības aprūpes speciālistiem ļauj pārvirzīt fokusu no slimības radītajiem ierobežojumiem uz iespējām piedalīties sev svarīgās aktivitātēs, veidojot visaptverošas ārstēšanas modeli.

Pētījumā analizētās fizioterapijas programmas izveide tika balstīta uz mērķa grupas vajadzībām, līdzšinējiem fizioterapijas metožu efektivitātes pierādījumiem, kā arī pilota pētījumā iegūtajām atziņām. Izveidotā fizioterapijas programma ir kompleksa un ietver četrus pamatelementus, ko veido vairākas komponentes (skat. attēlu).

linas_butanes_disertacijas_vizualis.jpgPētījumā analizētā fizioterapijas programma. Attēls no Līnas Butānes promocijas darba

Promocijas darba pētījumā iegūtie rezultāti apliecina, ka starpdisciplinārā ārstēšanas pieeja pacientiem ar pulmonālo arteriālo hipertensiju ļauj saglabāt un uzlabot viņu līdzdalību ikdienas dzīves aktivitātēs.

Darba vadītāji: RSU doc. Daina Šmite un RSU asoc. prof. Andris Skride.

Līnas Butānes promocijas darba Ikdienā integrēta un attālināti pārraudzīta fizioterapijas programma starpdisciplināras ārstēšanas pieejā pacientiem ar pulmonālo arteriālo hipertensiju aizstāvēšana notiks 2023. gada 20. janvārī.
Plašāka informācija