Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Pavasarī, 27.–31. martā, kad Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) norisināsies starptautiskā ik pārgadus rīkotā Zinātnes nedēļa (RSU Research Week 2023), jaunie un jau pieredzējušie pētnieki no Latvijas un ārvalstīm gatavi prezentēt 1188 pētījumus. RSU Zinātnes nedēļā piecu dienu laikā norisināsies piecas vērienīgas konferences, kas veltītas gan veselības aprūpes un medicīnas, gan sociālo zinātņu tēmām. Pasākums pulcēs zinātniekus, studentus, sadarbības partnerus, valsts pārvaldes, nevalstisko organizāciju, tostarp diasporas pārstāvjus, kā arī medijus.

Zinātnes nedēļa norisināsies angļu valodā un to, kā ierasts, atklās 9. starptautiskā studentu konference Health and Social Sciences (ISC2023), kas aizvadītajā gadā pulcēja vairāk nekā 3000 dalībnieku. Šogad studentu konferencei iesniegtas 479 tēzes no 21 valsts. Starp tēžu iesniedzējiem otrajā vietā aiz Latvijas ir jaunie zinātnieki no Lietuvas, taču pārstāvētas ir arī citas Eiropas valstis, piemēram, Igaunija, Somija, Norvēģija, Vācija, Austrija, Polija, Ukraina, kā arī tālākas valstis, piemēram, ASV, Dienvidāfrika, Indija vai Centrālāzijas reģiona valstis. Lielākoties tēzes iesniegtas veselības aprūpes jomā, aptverot, piemēram, digitālo medicīnu, sabiedrības veselību, psiholoģiju. Šogad īpaši daudz – 150 no 385 kopējām tēzēm veselības aprūpes jomā – ir tieši klīnisko gadījumu ziņojumi, kas apliecina, ka studenti paplašina savu redzes loku, analizējot unikālas saslimšanas un terapijas metodes. Tikmēr liels tēžu skaits – 94 – saņemts sociālo zinātņu jomā, sākot ar politikas zinātni un komunikācijas zinātni līdz jurisprudencei, ekonomikai un biznesam. Pirmo reizi kopš 2019. gada studentu konference notiks klātienē. Pieteikšanās dalībniekiem, kuri neprezentēs savu pētniecisko darbu, sāksies 13. februārī, bet dažādām praktiskajām darbnīcām varēs reģistrēties no 20. februāra.

Savukārt no 29. līdz 31. martam vienlaikus noritēs četras konferences: medicīnas un veselības aprūpes jautājumiem veltītā Knowledge for Use in Practice, starpdisciplinārā konference Society. Health. Welfare, kas apvienos sabiedrības veselības, aroda un vides veselības, sociālās labklājības speciālistus, māsas, vecmātes un psihologus, kā arī starpdisciplinārā konference PLACES, kas pulcēs kā politoloģijas, tiesībzinātņu, ekonomikas, komunikācijas un citu sociālo zinātņu ekspertīzes jomu pārstāvjus. Zinātnes nedēļas konferenču maratonu 30. un 31. martā noslēgs tehnoloģijām un izglītībai veltītā konference University Teaching and Learning. Šīm konferencēm kopumā iesniegtas 709 tēzes no 34 valstu zinātniekiem: ASV, Austrijas, Beļģijas, Brazīlijas, Bulgārijas, Dānijas, Francijas, Grieķijas, Gruzijas, Igaunijas, Indijas, Itālijas, Izraēlas, Īrijas, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Moldovas, Nīderlandes, Norvēģijas, Pakistānas, Polijas, Portugāles, Slovākijas, Slovēnijas, Somijas, Spānijas, Šveices, Turcijas, Ukrainas, Uzbekistānas, Vācijas un Zviedrijas. Ar dažām no saistošākajām pieteiktajām tēzēm var iepazīties Research Week 2023 mājaslapā. Patlaban starptautisku ekspertu žūrijas vērtē iesūtītos darbus, lai lemtu par labākajiem, kurus šo četru konferenču dalībnieki varēs klausīties klātienē un tiešsaistē. Dalība konferencēs būs bezmaksas, taču ar iepriekšēju reģistrāciju.  

Ar programmu, dalībniekiem un citiem jaunumiem var iepazīties Zinātnes nedēļas mājaslapā https://rw2023.rsu.lv/, kā arī studentu konferences mājaslapā: https://isc.rsu.lv/. Lai pierakstītos jaunumiem, aicinām rakstīt uz conferenceatrsu[pnkts]lv. Savukārt intervija ar Zinātnes nedēļas atklāšanas ceremonijas galveno runātāju bioloģijas zinātņu doktori Dženetu Kelso no Maksa Planka Evolucionārās antropoloģijas institūta lasāma Research Week 2023 vietnē.

Papildu informācijai