Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Aleksandra
Studiju gads
Doktorantūra
Valsts
Francija
Studiju programma
Farmācija, doktorantūra
Mobilitātes veids
Prakse
Mobilitātes periods
-

Kā atradi prakses vietu?

Strasbūras Universitātes mājaslapā.

Kādi bija tavi prakses uzdevumi? Apraksti vienu tipisku dienu prakses vietā!

Pirmajos trīs mēnešos iepazinos ar farmaceitu darba organizāciju šajā slimnīcā. Mans galvenais darba uzdevums bija veikt retrospektīvus pētījumus par antibakteriālo līdzekļu lietošanas praksi. Atklāju Francijas infektologu biedrības (angliski: French Infectious Diseases Society – SPILF) izstrādātajiem protokoliem, kas ļoti palīdz novērtēt antibakteriālo līdzekļu izvēles un lietošanas racionalitāti. Kad valodas līmenis uzlabojās, sāku veikt arī ārstu nozīmējumu pārbaudījumu prospektīvus un pēdējā mēnesī regulāri nodaļā strādāju individuāli.

Tipiska diena pēdējā prakses mēnesī: apskatu visus nodaļas nozīmējumus, dokumentēju iespējamās farmaceitiskās rekomendācijas (piemēram, devu vai medikamenta izvēli, aizdomas par zāļu blakuspāradībām vai mijiedarbībām). Tad dodos uz nodaļu un apspriežu ar ārstējošo ārstu vai rezidentu šos jautājumus. Dažkārt kopā ar ārstiem piedalījos pacientu apskatēs, reizēm (pēc pieprasījuma) arī konsultēju ārstu par iespējamām zāļu blakusparādībām.

Pateicoties elektroniskai nozīmēšanas sistēmai, bija iespēja izvērtēt ļoti lielu nozīmējumu skaitu, kā arī sekot līdzi šiem nozīmējumiem un pacienta stāvokļa izmaiņām (piemēram, svaram un nieru funkcijai) visā stacionēšanas laikā.

aleksandra_erasmus_rev.png

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Slimnīcas nodrošināta bezmaksas kopmītne veselības aprūpes studentiem un ārstiem-rezidentiem. Viena istaba ar dušu un koplietošanas virtuvi un labierīcībām.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Pateicoties apmaksātai dzīvesvietai prakses vietas tuvumā un lielām darbinieku atlaidēm slimnīcas ēdnīcā, piešķirtā stipendija bija pietiekama.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Prakses vieta nav universitātes slimnīcā. Nesanāca iepazīties ar citiem Erasmus+ studentiem, jo tie pārsvarā bija Strasbūras Universitātes slimnīcā. Iespējams, medicīnas fakultātes studentiem labāk doties tieši uz Strasbūru (lai gan tur būs grūtāk atrast dzīvesvietu).

Iesaku arī vairāk ceļot ārpus pilsētas – šis  reģions ir ļoti skaits un ar ļoti labi attīstītu infrastruktūru.
 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Iespēja strādāt nodaļā ar pacientiem un ārstiem, ļoti labsirdīga attieksme no kolēģiem, regulāri bezmaksas franču virtuves un deju kursi slimnīcas darbiniekiem.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Latvijas farmaceitiem ir ļoti laba izglītība, kas ļauj viegli integrēties arī citu Eiropas valstu praksē. Arī klīniskā farmācija mūsdienās ir pastāvīgs un ļoti interesants katra speciālista darbs un izaicinājums.