Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Alīna
Studiju gads
4. kurss
Valsts
Vācija
Studiju programma
Zobārstniecība
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

2 nedēļas pirms mobilitātes saņēmu lekciju un nodarbību plānu no sava koordinatora. Lekcijas pārsvarā ir pieejamas tavā LMU kontā.

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Mācību process ir tas, kas ir reāli jāiegaumē. Katram studentam ir sava darba vieta (krēsls), savi instrumenti un savi pienākumi kas jāveic katru dienu. Četras stundas katru dienu mums bija pacientu pieņemšana, tajā laikā jāpadara pēc iespējas vairāk, jo cilvēku kas piesakās pie studentiem ir daudz un visi ir “plānveida” pacieti, kas nozīme ka zobārstniecības ziņā ir tiešām daudz darāmā. Praktiskās nodarbības nedalās kā studiju kursos, bet gan tu uzreiz strādā klīnikā kā zobārsts, un tu dari to, kas nepieciešams katram pacientam. 
Pēc nodarbībām parasti devāmies uz tehnisko laboratoriju, kur trenējāmies taisīt protēzes, kroņus vai pildījām ortodontijas mājasdarbus.
Divreiz nedēļā līdz vakaram bija arī lekcijas. 

Ir jāsaka, ka daži instrumenti bija jāpiepērk pašam. Man sanāca iztērēt ap EUR 700. 

Vēl, protams, jāpiemin vācu valoda. Tai jābūt labā līmenī (noteikti vismaz B2), lai veiksmīgi studētu un strādātu. Būtu jāpiemācās arī daži vārdi, kas sastopami tikai Bavārijā, bet to nav tik daudz. Viss studiju process notiek tikai vācu valodā. 

alina_erasmus_2020_2.png

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Pietiekami labi. Man paveicās – dabūju istabiņu vislielākajās studentu  kopmītnēs Minhenē, Studentenstadt Freimann, kas maksāja EUR 280 mēnesī. Ja būtu jāīrē pašai, tad lētākais būtu EUR 600 mēnesī.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Stipendija sedza kopmītņu, veselības apdrošināšanas (kas ir obligāta, lai studētu Vācijā) un sabiedriskā transporta izdevumus visam semestrim. Par ēdienu, izklaidēm, ceļošanu, u.c. jādomā pašam. Izmaksu ziņā Minhene ir dārgākā Vācijas pilsēta. Es teiktu, ka optimāla papildu summa, ar ko rēķināties ceļojumiem, uzturam, izklaidei un iepirkumiem, ir EUR 1000 mēnesī. 

alina_erasmus_2020.png

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Minhene atrodas tuvu Tirolei un, ja patīk slēpot vai nodarboties ar kādu citu ziemas sporta veidu, ir lieliska iespēja turp doties jau sākot ar novembra beigām. Notiek gan organizēti studentu braucieni, gan braucieni draugu grupā. Izmaksas braucienam ir EUR 60 dienā (ski pass un transports).

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Domāju visi tie cilvēki, kurus esmu satikusi semestra laikā. 

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Censties pavadīt laiku pēc iespējas aktīvāk, piedalīties universitātes organizētos pasākumos, jo sevišķi semestra sākumā. Ja gribas iemācīties jauno valodu – piesakies valodu kursiem semestra sākumā. Kursi ir bezmaksas un sniedz superīgu iespēju ieviest kaut ko jaunu savā dzīvē. Iesaku ceļot, braukt ar sniega dēli  un obligāti aiziet uz Oktoberfest