Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Asnate Anna
Studiju gads
3. kurss
Valsts
Somija
Studiju programma
Sabiedrības veselība
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Apgūstamo priekšmetu plānošana notika kopā ar studiju programmas vadītāju. Tie tika izvēlēti tā, lai būtu līdzīgi tiem, kas tajā semestrī būtu jāapgūst RSU. 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Latvijā lekcijas un nodarbības ir klātienē un pārsvarā visos priekšmetos ir gala eksāmens. Somijā bija daži priekšmeti, kas ir notika tikai interneta vidē vai kam bija dažas ievadlekcijas klātienē un viss pārējais kurss interneta vidē, veidojot diskusijas ar citiem studentiem. Somijā kā noslēguma darbs ne vienmēr bija eksāmens, tā vietā varēja būt jāraksta eseja vai jāgatavo prezentācija vai kopīgs grupu darbs. Latvijā kursu ietvaros ir bieži jāprezentē sevi un jāredz citu studiju biedru prezentācijas, Somijā vairāk bija tieši individuāli rakstītas esejas. 

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Dzīvošanas apstākļi bija ļoti labi. Atrašanās vieta bija 15 minūšu brauciena attālumā no universitātes; tā bija klusa, mierīga vieta. Lielākā daļa Erasmus+ studentu dzīvoja vienā rajonā. 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Piešķirtā stipendija bija pietiekama, lai nosegtu īres maksu, sabiedriskā transporta izdevumus un daļēji arī pārtikas iegādi. Bija vajadzīgi papildu līdzekļi lidmašīnas biļetēm, izklaidēm, izbraukumiem/ceļojumiem (lai apskatītu arī apkārtni). 

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Pilsēta ir samērā maza, tāpēc nav tik daudz izklaides un atpūtas iespēju. Klimats ir līdzīgs kā Latvijā – bieži “pelēcīgs”. Būs nepieciešamas siltas drēbes, jo Somijā tomēr ir vēsāks nekā te. Pilsētā ir viegli pārvietoties ar riteni. Es ieteiktu izmantot universitātes sniegtos sporta aktivitāšu piedāvājumus – nodarbības ar treneriem, sporta zāles apmeklējumus. Tā ir pilsēta, kur var izbaudīt mieru un klusumu. 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Somijā biju bijusi tikai trīs nedēļas, kad ar savu dzīvokļa biedreni izdomājām doties mazā 3 dienu ceļojumā uz Sanktpēterburgu. Biju tiešām laimīga, ka man bija iespēja apskatīt tik skaistu pilsētu. Nebiju pirms tam domājusi, ka Erasmus+ periodā došos arī uz kādu citu valsti. Erasmus+ pats par sevi ir piedzīvojumiem un pārsteigumiem bagāts laiks. Ir iespēja satikt cilvēkus no citām kultūrām un visi vēlas izdzīvot šo periodu pēc iespējas bagātīgāk.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Erasmus+ laikā ir iespēja nodibināt kontaktus ar cilvēkiem no visas pasaules. Tu vari paplašināt savu redzes loku, ar citu cilvēku palīdzību iepazīstot viņu kultūru. Tu gūsti neatsveramu pieredzi, kļūsti pašpārliecinātāks, jo, aizbraucot uz citu valsti, izkāp no savas komforta zonas, saskaries ar dažādiem izaicinājumiem, uzlabo savas svešvalodu zināšanas, esi vietās, kuras vēl nepazīsti. Nav iemeslu, kāpēc nebraukt mācīties uz citu valsti. Tā ir lieliska iespēja apskatīt pasauli, turklāt, atbraucot mājās, tu saproti, ka tas ir bijis piedzīvojumiem bagāts laiks.