Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Dana
Studiju gads
2. kurss
Valsts
Norvēģija
Studiju programma
Politika un politiskā komunikācija
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Tika apskatīti piedāvātie kursi Oslo universitātē, un tad izvēlēti tie, kas interesēja un tie, kas mazliet atbilda studiju programmai RSU. Vēlāk ar atlasītajiem kursiem devos pie studiju programmas vadītāja uz konsultāciju, kur šie kursi tika akceptēti. 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Pirmā nedēļa bija iepazīšanās nedēļa ar citiem studentiem, un pašu universitāti. Visi starptautiskie studenti tika sadalīti mazās grupās pa aptuveni desmit cilvēkiem. Nedēļas garumā jau esošie universitātes studenti iepazīstināja ar visu nepieciešamo. Piemēram, kā darbojas e-pasts, kalendāri, pie kā vērsties ar jautājumiem par mācību procesu, kur iegūt studentu ID.

Studijas sākās pāris nedēļas vēlāk, visus grafikus varēja atrast universitātes lietotnē, kurā bija personalizēts kalendārs.

Mani kursi sastāvēja tikai no lekcijām. Norvēģu valodas nodarbības ilga 3 stundas (ar diviem 15 minūšu starpbrīžiem). Bet politikas kursu lekcijās, kas ilga stundu un 45 minūtes, lekcijas vidū bija viens 15 minūšu starpbrīdis.

Katrā lekcijā 10-15 minūtes pasniedzēji bija atvēlējuši tam, lai studenti apspriestos ar blakus sēdētajiem par lekcijas tematu un lai vēlāk savās pārdomās dalītos arī ar pasniedzēju.

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Lieliski, dzīvoju “SiO” (organizācija, kas veido infrastruktūru Norvēģijā dzīvojošiem studentiem) kopmītnēs Sogn, kas atradās netālu no universitātes. “SiO” nodrošina kopmītnes, sporta iespējas un dažādus pakalpojumus Norvēģijā studējušiem studentiem.

Dzīvoju kopā ar pieciem cilvēkiem, taču covid-19 dēļ sanāca uz laiku dzīvot trijatā. Kopmītņu kvalitāte ļoti laba. Jauna un labiekārtota privātā istaba, kopējā virtuve un dušas un tualetes.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Daļēji, pirmos trīs ar pus mēnešus ar stipendiju pilnībā pietika, bet no aprīļa vidus un maijā nācās iztikt ar personīgajiem līdzekļiem. Dzīvesvietas izmaksas stipendija sedza gandrīz pilnībā.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Pilsēta ir brīnišķīgā un ir daudzas interesantas lietas, ko darīt arī bez maksas. Informācijai iesaku izmantot “Visit Oslo” mājas lapu, kur ir informācija, par apmeklējuma cenām un to, kurās dienas muzejos ir bezmaksas ieeja. Tur ir atrodama arī informācija par to, ko darīt brīvajā laikā. Iesaku arī lejupielādēt aplikāciju “Outt”, kurā ir pieejama informācija un karte visiem pārgājieniem Norvēģijā un arī Oslo.

Pārtika nav nemaz tik dārga, Gronland tirgū var iegādāties svaigus dārzeņus un arī preces no Latvijas. Metro pietura arī ir ar tādu pašu nosaukumu un tirgu nav tik sarežģīti to atrast. Lētākie pārtikas veikali ir “Kiwi” un “Rema 1000”.

Jau laicīgi varat lejupielādēt arī aplikācijas “RuterBillett” un “Ruterreise”. “RuterBillett” ir elektroniskā sabiedriskā transporta biļete, izdevīgāk būs iegādāties mēnešbiļeti, ar kuru siltajā laikā var ar kuģīšiem braukt uz tuvējām salām. “Ruterreise”, savukārt, palīdz plānot maršrutu braucienam no punkta A uz B – rāda izmantojamos transportlīdzekļus, pārsēšanās pieturas, ceļā pavadāmo laiku, u.t.t. 

erasmus_2020_dana.png


 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

erasmus_2020_dana_2.png

Lai gan martā pasauli pārņēma covid-19 epidēmija, tas nespēja izbojāt Erasmus+ pieredzi. Protams, ierobežojumi parādījās gan veikalos, gan sabiedriskajos transportos un arī mācības universitātē notika attālināti. Tad pēc iespējas vairāk laika pavadījām ārā, pārgājienos; līdz to vienām nebija jābrauc tālu ar sabiedrisko transportu, vai arī bieži vien tie atradās netālu no vietas, kur dzīvoju.

Tajā laikā arī radās visciešākā saikne ar cilvēkiem apkārt, ar kuriem joprojām ikdienā sazināmies. No marta līdz maijam bija neskaitāmas kopējās vakariņas ar kaimiņiem, draugiem. Cepām picas, kā arī gatavojām vakariņas no dažādu tautu ēdieniem. Bija filmu un spēļu vakari, kopējas brokastis, pikniki gan dabā, gan pilsētā. Kopā svinējām vairākas dzimšanas dienas, kā arī Norvēģijas Nacionālo diena – 17. maiju.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Jebkuram, kuram ir iespēja aizbraukt Erasmus+, tā ir jāizmanto. To nekad nenožēlosiet. Tā bija viena no manām vislabākajām pieredzēm dzīvē. Ieguvu ne tikai pieredzi un akadēmiskās zināšanas, bet arī jaunus draugus.