Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Ilva
Studiju gads
4. kurss
Valsts
Igaunija
Studiju programma
Sabiedrības veselība
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Vispirms mēs kopā ar programmas vadītāju Latvijā izskatījām Tartu Universitātes angļu valodā piedāvāto studiju kursu sarakstu rudens semestrim un izvēlējāmies tos studiju kursus, kuri atbilst tiem, kas Sabiedrības veselības studiju programmā ir jāapgūst pēdējā mācību gadā. Pēc tam pirmajās divās septembra nedēļās es reģistrējos šiem studiju kursiem Tartu Universitātes sistēmā Moodle. Tartu nav Sabiedrības veselības studiju programmas, tādēļ man tika izveidots individuāls studiju plāns, pēc kura es apguvu 7 studiju kursus divās fakultātēs. 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Būtiskākā atšķirība, ko es ievēroju, salīdzinājumā ar manu līdzšinējo pieredzi RSU ir tas, cik studentcentrēta ir Tartu Universitāte. Piemēram, man bija iespēja izvēlēties, kā es vēlos kārtot eksāmenu mārketingā – mutiski vai rakstiskā veidā. Tāpat man likās ļoti vērtīgs modelis, kādā tiek sastādīta kopējā atzīme par studiju kursu. Lielākajā daļā no studiju kursiem, kurus es apguvu, eksāmens bija vērts tikai pusi no gala atzīmes. Pārējo vērtējumu veidoja grupu darbi, patstāvīgie darbi, tiešsaistes testi sistēmā Moodle par nodarbību tēmām un arī vairāki kontroldarbi. Šāda mācīšanās sistēma studentam ir daudz vērtīgāka, jo zināšanas tiek pārbaudītas daudz biežāk un tiek prasīts, lai students prastu tās pielietot. Tāpat tas arī mazina stresu no gatavošanās eksāmenam un zināšanas netiek iekaltas galvā un tikpat ātri aizmirstas. 

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

 Es izvēlējos īrēt istabu dzīvoklī, nevis kopmītnēs, jo, manuprāt, dzīvošanas cena kopmītnēs bija neatbilstoši augsta – 230 eiro mēnesī. Kopmītņu istaba būtu jādala ar kādu citu, maza virtuvīte, vannas istaba un tualete – ar vēl 5 cilvēkiem. Ik pa laikam es apciemoju draugus kopmītnēs un katru reizi nopriecājos, ka pati dzīvoju dzīvoklī. Kopmītnēs ir ļoti maz vietas un maz privātās telpas. Man ir ļoti svarīga kārtība un tīrība, taču kopmītnēs vairumā koptelpu, kurās viesojos, bija ļoti nekārtīgs, jo tās dala liels skaits cilvēku. Visos stāvos virtuvēs bija ieviesušies prusaki, kas man liekas absolūti nepieņemami, ņemot vērā augsto īres cenu.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Rūpīgi rēķinot līdzi un gatavojot ēdienu mājās, ir iespējams segt dzīvošanas un pārtikas izmaksas, taču nepaliek brīvu līdzekļu atpūtai un izklaidei. Igaunijā ēdiens ir mazliet dārgāks nekā Latvijā un īres cenas ir tādas kā Rīgas centrā, turklāt dzīvokļiem ir augsts pieprasījums.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

 Es iesaku rūpīgi izpētīt sistēmu Moodle pirms jaunu studiju kursu sākuma, jo tur ir atrodams daudz informācijas par studiju kursa organizāciju un saturu, ko docētāji ir laicīgi sagatavojuši. Latvijā es nebiju pieradusi tik bieži pārbaudīt e-studijas, tādēļ vairākkārt palaidu garām svarīgu informāciju par, piemēram, individuālo darbu nodošanas termiņiem.

Iesaku rūpīgi pārdomāt dzīvesvietas izvēli. Ja students vēlas nopietni koncentrēties mācībām, kopmītnēs tas būs grūti izdarāms, jo tur vienmēr ir troksnis un notiek ballītes. Ja ir vēlme īrēt dzīvokli kopā ar kādu, iesaku meklēt domubiedrus Facebook grupā apmaiņas studentiem, kas tiek izveidota neilgi pēc studējošo apstiprināšanas apmaiņai.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Es izvēlējos īrēt istabu dzīvoklī tā vietā lai apmestos studentu kopmītnēs, un tie vakari, kad pie manis ciemojās Erasmus+ iepazītie draugi, ir mana vissiltākā atmiņa. Tāpat īsi pēc manas apmaiņas sākuma Krievija ieviesa e-vīzu uz Sanktpēterburgu, un es aizbraucu sen kārotajā ceļojumā uz šo pilsētu.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Šajā studiju semestrī es iepazinu daudz studentu, kas nav no Eiropas, un liela daļa mūsu sarunu pagāja, salīdzinot ikdienas dzīvi un iespējas valstīs, no kurām esam. Pēc šīm sarunām es patiesi sāku novērtēt, cik labi ir dzīvot Eiropā un cik ērti un loģiski ir sakārtota veselības un izglītības sistēma, un cik pieejama tā ir, salīdzinājumā ar, piemēram, ASV.