Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Ieva
Studiju gads
4. kurss
Valsts
Studiju programma
Zobārstniecība
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

 Kārļa universitātes mājas lapā tiešsaistē jāveic reģistrācija, kur no piedāvāto studiju kursu saraksta jāizvēlas sev nepieciešamie. Rīgas Stradiņa universitātes Zobārstniecības fakultātes dekanātā palūdzu nākamā semestra studiju kursu sarakstu kopā ar nepieciešamajiem kredītpunktiem katrā kursā, un veicu attiecīgu studiju kursu izvēli Kārļa universitātes tiešsaistes reģistrācijas formā. Visi vajadzīgie studiju kursi bija pieejami un lielākoties ar vairāk kredītpunktiem nekā man bija vajadzīgs, līdz ar to studiju plāna sagatavošana nesagādāja nekādas grūtības. Jautājumu gadījumā fakultātes koordinatore Kārļa universitātē bija ļoti atsaucīga un ātri atbildēja uz visiem maniem e-pastiem.

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

 Man ļoti patika diezgan individuāla pieeja studentam, jo praktiskajās nodarbībās ar pacientiem studentu bija mazāk nekā Latvijā, līdz ar to pasniedzējs var veltīt vairāk uzmanības, un darbs rit raitāk.

Ķirurģijas nodarbībās bija iespējams asistēt ķirurgiem operāciju zālēs. 

Liela atšķirība ir arī pacientu plūsmā. Klīnika koordinē pacientu pierakstu un plūsmu, t.i., nav jāmeklē “savi” pacienti, kā arī vairāku vizīšu ārstēšanas gadījumā darbu veic vairāki studenti, it kā turpinot viens otra iesākto. Negatīvais: endodontijas un protezēšanas darbus nevarēju veikt no A-Z. Pozitīvais: nav jāuztraucas, vai “mans” pacients ieradīsies, jo vienmēr rindā ārstēšanu gaida vēl citi pacienti, kā arī vienā nodarbībā vairākiem pacientiem var paspēt veikt dažādas manipulācijas, kas darbu pietuvina reālai zobārsta ikdienai. 

Čehi mīl lietas darīt no rīta, tāpēc lielākā rosība klīnikā ir tieši no rīta, un nodarbības sākas plkst. 7.30. 
 

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Dzīvoju universitātes kopmītnēs “Bolevecká”. Istabiņā dzīvo pa diviem cilvēkiem. Uz katrām divām istabiņām ir duša un tualete, katrā istabiņā ir plīts un ledusskapis. Reizi divās nedēļās tiek mainīta gultas veļa, un arī pašam par nelielu samaksu ir iespējams izmazgāt savu veļu kopējā mazgāšanas telpā.

Dzīvoju kopā ar jauku istabas biedreni ēkas 8. stāvā, no kura paveras lielisks skats ar skaistiem saulrietiem.

Kopmītnes atrodas ~5 min gājienā līdz universitātes slimnīcai, kur galvenokārt arī notika visas lekcijas un nodarbības, kā arī ~20 min gājienā līdz pilsētas centram. 
Kopumā dzīvošanas apstākļus vērtēju kā ļoti labus.
 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

 Jā, man stipendija bija pietiekama, jo ēdienu lielākoties gatavoju pati un arī izdevumiem cītīgi sekoju līdzi.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Iesaku pirms studiju uzsākšanas izmantot piedāvājumu apmeklēt čehu valodas kursus Prāgā. Pirmkārt, tā ir iespēja pirms pārcelšanās uz studijām Pilzenē izbaudīt arī apburošo galvaspilsētu un piedalīties dažādos apmaksātos kultūras pasākumos, piemēram, operas izrādes, Prāgas tūre gida pavadībā u.c. Otrkārt, čehu valodas pamatzināšanas darbā ar pacientiem patiešām noderēja, jo vecāka gadagājuma cilvēki angliski nesaprot.

Iesaku jau laicīgi pirms došanās uz Čehiju iegūt ISIC karti, jo studentiem līdz 26 gadu vecumam ar šo karti ir 75% atlaide sabiedriskajā transportā.

Iesaku dzīvot universitātes kopmītnēs, lai iegūtu vairāk draugu, ar kuriem kopā pavadīt laiku. 
 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Man gandrīz katra nedēļas nogale Erasmus+ mobilitātes laikā ir kā jaukākā atmiņa, jo kopā ar jaunajiem draugiem katras brīvdienas devāmies neaizmirstamos piedzīvojumos – iekarojām Čehijas augstāko virsotni, redzējām lielāko dabisko akmens arku Eiropā, klejojām Brno pazemes alās, izstaigājām teju visus nacionālos parkus, baudījām Ziemassvētku sajūtu Vācijas pilsētu tirdziņos un vēl, un vēl. Šie pāris mēneši bija piesātināti ar skaistiem piedzīvojumiem, un šo laiku noteikti atcerēšos ar siltām atmiņām. 

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Cik iespējām bagātā laikā mēs dzīvojam! Ir tikai jābūt drosmīgam un tās jāizmanto. Studēt ārvalstu universitātē un par to saņemt stipendiju ir ekskluzīva iespēja, ko mūsdienās sniedz Eiropa. Protams, vienam pašam ar 2 koferiem ierasties pilnīgi svešā valstī, kur neviens nav pazīstams un nerunā latviešu valodā, nav viegli – viss ir jāsāk gluži kā no nulles. Tomēr tā ir lieliska sevis izaicināšana, spēju pārbaude, rakstura rūdīšana, nemitīgi atrodoties ārpus komforta zonas. Taču, neskatoties uz to visu, Erasmus+ studiju semestris visnotaļ ir viens no maniem skaistākajiem studiju posmiem.