Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Ksenija
Studiju gads
2. kurss
Valsts
Studiju programma
Starptautiskais mārketings un reklāma
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Mums bija koordinators, kurš palīdzēja un atbildēja uz visiem mūsu jautājumiem un centās pēc iespējas ātrāk atrisināt jebkuru no mūsu problēmām.
Tāpat arī tika organizēta tikšanās īpaši Erasmus+ studentiem, kurā mums bija iespēja uzzināt vairāk par gaidāmajām studijām un iepazīt pārējos studentus. Mums arī bija ekskursija pa universitāti, parādīja auditorijas, kurās notiks mācības, un iedeva pasniedzēju kontaktinformāciju, lai jautājumu gadījumā mēs varētu visu uzreiz atrisināt.

Vēlāk dokumentus un nodarbību grafiku mums nosūtīja pastā.
 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

ksenija_erasmus_2020_2.png

Kad mēs pirmo reizi ieradāmies universitātē, mēs bijām pārsteigti, ka tur gandrīz nebija studentu, neskatoties uz to, ka tā bija darba diena. Bet, kā uzzinājām vēlāk, lielākā daļa lekciju notiek “tutorial” veidā. Tā, piemēram, mums nedēļā bija tikai 2–3 lekcijas, kurās mēs mācījāmies čehu un angļu valodu. Visiem pārējiem priekšmetiem tika doti tikai mājas darbi, saskaņā ar kuriem mums bija jāizlasa 15 grāmatas un, balstoties uz tām, jāraksta darbi vismaz 15 lappušu apjomā. Varu teikt, ka šī bija galvenā atšķirība starp mācību procesiem. Varu teikt, ka biju vīlusies, ka mums nebūs lekciju ierastā formā. Tā kā ceļojuma galvenais mērķis bija vēlme sākt studēt mārketingu no cita skatupunkta.

Runājot par valodu lekcijām, varu teikt, ka esmu daudz ko iemācījusies. Mācības bija ļoti radošas. Piemēram, čehu valodas stundās mēs dziedājām, jo tas veicina jauno vārdu krājuma labāku nostiprināšanos un pareizu izrunu. Kad sākās mācības tiešsaistē, vairākas reizes nedēļā, kopā ar pārējiem studentiem un angļu valodas pasniedzēju veicām videozvanus,  tā turpinājām apgūt valodu. Mēs daudz runājām, un pasniedzējs centās dot mums vairāk zināšanu par runas valodu, ne tikai teoriju par rakstu valodu. Tas tāpēc, ka viņš saprata – katram no mums ir skolā/universitātē iegūtas zināšanas, bet nezinām, kā tās pareizi lietot.



 

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Neskatoties uz to, ka ļoti vēlu sāku meklēt mājokli, man paveicās.

Pēc ilgiem meklējumiem diezgan nejauši atradu organizāciju, kas palīdz studentiem no visas pasaules pārcelties uz dzīvi Prāgā. Sieviete, kas organizēja procesu, palīdzēja man atrast piemērotu vietu, neprasot par to lielu samaksu.

Kopā ar kursa biedru dzīvojām neticami skaistā, jaunā dzīvoklī pašā pilsētas centrā. Kad pirmo reizi ieradāmies, viss nepieciešamais tika nopirkts īpaši mums, sākot ar gultas veļu un beidzot ar traukiem virtuvē.

ksenija_erasmus_2020_3.png


 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Es nevaru viennozīmīgi atbildēt uz šo jautājumu, jo viss ir atkarīgs no vēlmēm. Man mēnesī bija apmēram 500 eiro, no kuriem 300 bija jāmaksā par īri. Tas ir, apmēram 200 eiro palika pārtikai un izklaidei. Es samaksāju apmēram 40 eiro par trenažieru zāles abonementu, pārējo varēja tērēt pārtikai. Tāpēc es nevaru teikt, ka es varētu atļauties visu, ko gribēju, jo cenas Prāgā ir aptuveni tādas pašas kā Rīgā, un kaut kas bija pat dārgāks, tāpēc man bieži nācās izvēlēties, ko pirkt. Bet noteikti nav par ko sūdzēties. Jāsaka paldies, ka mums vispār šī stipendija tika piešķirta.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

ksenija_erasmus_2020.png

Pirmkārt, iesaku noskaidrot, kā notiks mācības. Ja students dodas apmaiņā, lai uzzinātu kaut ko jaunu, salīdzinātu mācību metodes, ir jāizvairās no lekcijām, jo parasti šādas lekcijas nesniedz atbilstošas zināšanas.

Otrkārt, jāpievērš pienācīga uzmanība mājoklim. Neatstājiet šo jautājumu uz pēdējo brīdi! Ja nav kur dzīvot, tad nebūs jēgas doties. Dzīvokli pēdējā brīdī ir ļoti grūti atrast, jo mākleriem būs jāmaksā liela komisija.

Es iesaku arī iepriekš ietaupīt naudu ceļošanai. Tā kā piešķirtā nauda noteikti nav pietiekama visam mobilitātes periodam, būs grūtāk atrast līdzekļus iztikai.

Iesaku arī iepirkties pēc iespējas tālāk no pilsētas centra. Tā varat ietaupīt naudu, jo šādos veikalos produkti maksā daudz mazāk nekā pilsētas centrā.
 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Diemžēl, ņemot vērā faktu, ka pasaulē sākās pandēmija un viss tika slēgts, lielākā daļa mūsu plānu netika īstenoti.

Noteikti varu teikt, ka Prāgā pavadītais laiks bija viens no labākajiem manā dzīvē.
Mēs daudz staigājām ar jaunajiem draugiem no dažādām valstīm. Kopā apmeklējām arī sporta zāli, atklājām jaunas vietas Prāgas apkārtnē.
 

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Neviens cilvēks pasaulē nepiedzimst gatavs, pabeigts, bet dzīve nav nekas cits kā nepārtraukta attīstība, veidošanās. Tāpēc es varu teikt, ka nekad nevajadzētu baidīties no kaut kā jauna. Pateicoties šim ceļojumam, es sapratu, ka valodu zināšanas ir neticami svarīga prasme 21. gadsimtā. Un pēc brauciena es sāku vairāk laika veltīt valodu apguvei.

Arī es beidzot varēju pārvarēt savu valodas barjeru, kas man bija viens no galvenajiem mērķiem. Es sapratu, ka varu brīvi komunicēt ar jebkuriem cilvēkiem.

Arī viena no svarīgām prasmēm, ko man izdevās uzlabot, ir neatkarība. Dodoties uz citu valsti bez vecākiem, katrā ziņā jāpaļaujas tikai uz sevi. Man pašai vajadzēja plānot savas finanses, meklēt jaunas paziņas, uzzināt, kur var iegādāties šo vai kādu citu produktu. Protams, es to esmu darījusi jau iepriekš, jo es jau ilgu laiku dzīvoju neatkarīgi no vecākiem, bet šajā gadījumā viss bija jauns un svešs. Es varētu teikt, ka man bija iespēja sākt dzīvi no nulles, bez svešinieku palīdzības