Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Katrīne
Studiju gads
3. kurss
Valsts
Beļģija
Studiju programma
Starptautiskās attiecības - Eiropas studijas
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Vēl Latvijā būdama, izvēlējos sev vēlamos kursus, un sastādīju mācību līgumu, taču, kad ierados Gentē, viss tika mainīts vismaz 3 reizes. Jārēķinās, ka lielās universitātēs ir diez gan sarežģīti izvēlēties kursus, kas derēs gan pēc laikiem, gan valodas, gan kredītpunktiem.

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Mācību process Gentes Universitātē ir pavisam atšķirīgs no man ierakstā RSU starptautisko attiecību programmas mācīšanās procesa. RSU ļoti fokusējas uz kopsavilkumiem, esejām, grupu darbiem, prezentācijām un semināriem, taču neviens no šiem darbiem Gentes Universitātē nebija jāpilda. Tajā ir tikai jāapmeklē lekcijas un semestra beigās jānokārto eksāmens. Tagad, salīdzinot abus mācīšanās procesus, es daudz vairāk novērtēju visus RSU liktos rakstu darbus, prezentācijas un seminārus, jo tad, kad tie ir paveikti, ir viegli nokārtot eksāmenu, un esi pārliecināts par savām spējām. Savukārt, Gentē, kad mēneša laikā jānoliek 6 eksāmeni, ir ļoti liels stress, ir daudz grūtāk sagatavoties eksāmeniem un tos nolikt.

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Pirms savas Erasmus+ mobilitātes sākuma pati atradu dzīvokli Gentes centrā, ko dalīju ar vēl diviem beļģu studentiem. Apstākļi bija labi. Arī ikdiena Gentē bija ļoti laba. Kopā ar draugiem ieviesām tradīcijas katru nedēļu doties uz bioloģiski audzētu un iegūtu produktu tirdziņiem. Arī vakaros pēc mācībām bija kur aiziet un atpūsties. Gente ir ļoti draudzīga pilsēta veselīgā dzīvesveida piekritējiem, un arī tiem, kas ikdienā vēlas samazināt atkritumu daudzumu, plastmasas patēriņu, un dzīvot dabai draudzīgāk. Ikdienā pārvietojos ar riteni un  iepirkos beziepakojuma tirdziņos un veikalos. Gente ir ļoti maza pilsēta, līdz ar to, kad sagribējās plašumus un vairāk izklaides iespēju, ar draugiem kopā devāmies uz Briseli, kas ir fantastiska pilsēta, it īpaši tiem, kurus interesē politika un kultūra.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Erasmus+ stipendija nav pietiekama dzīvošanai Gentē. Tajā ir ļoti dārgas dzīvokļa/kopmītņu īres cenas, taču pārtika un visas pārējās izmaksas ir līdzīgas Latvijas cenām. Es protu plānot savas finanses, taču, Erasmus+ nav tikai mācības, bet arī izklaide, pasākumi, jauni draugi un jaunas iespējas.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Ja lekcijās šķiet, ka visu saproti, ka priekšmets ir viegls un ka eksāmens būs tīrais nieks, tad ļoti kļūdies. Gentes Universitāte ir zināma ar to, ka ļoti daudz studenti nenoliek vismaz kādu kursu. Gentes Universitāte nav domāta tiem Erasmus+ studentiem, kas vēlās tikai izklaidēties, jo mācības prasa ļoti lielas pūles. Diemžēl, eksāmeni patiešām ir smagi. 
Politikas zinātnes profesori ir ļoti zinoši un pretimnākoši. Esot aktīvam studentam, ir iespēja satikt daudzus politikas zinātnes ārzemju viesus, kā arī apmeklēt daudzas iestādes, piemēram, Eiropas Parlamentu, vai Eiropas Komisiju. 
 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Āfrikas politikas kursa ietvaros devāmies ekskursijā uz Briseli vērot, kā koloniālisms joprojām ir klātesošs beļģu domāšanā, Briseles arhitektūrā un pilsētā kā tādā.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Es devos uz Beļģiju ar domu, ka pabeidzot bakalauru līmeņa studijas Latvijā, es vēlos turpināt Beļģijā studēt maģistratūrā. Es pārliecinājos par to, ka Beļģijas mācību sistēma mani nesaista un maģistratūrā vēlēšos studēt citā valstī. Kādu dienu es vēlos strādāt kādā starptautiskā institūcijā Briselē, taču tas notiks tikai pēc tam, kad es padzīvošu vēl kādā valstī, kur es iegūšu gan maģistra, gan doktora grādu.