Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Katrīna
Studiju gads
2. kurss
Valsts
Grieķija
Studiju programma
Multimediju komunikācija
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Sākotnējais kursu saraksts, kam bija jāpiesakās vēl esot Latvijā, tika izmainīts, kad ierados Grieķijā, bet kursu maiņa neradīja problēmas. Izvēlējos gan tādus kursus, kas ir attiecināmi uz medijiem un žurnālistiku, gan arī kursus par Grieķiju, piemēram, "Greece Today", kas pieejams tikai Erasmus+ studentiem un iepazīstina ar mūsdienu Grieķiju tās kultūru un vēsturi. Izvēlējos mācīties arī grieķu valodu.

Paralēli mācībām Grieķijā tika rakstīts arī kursa darbs RSU, kas nesagādāja lielas grūtības, jo arī RSU viss tajā laikā notika attālināti.
 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

erasmus_2020_katrina_3.png

Grūti teikt, jo mobilitāte norisinājās COVID-19 laikā, bet, kamēr mācības notika klātienē, tās tika organizētas dažādās fakultātēs un kursus varēja izvēlēties ļoti brīvi. Ja salīdzina ar RSU, "Aristitle Univeristy of Thessaloniki" ir ļoti liela universitāte, un dažādajās fakultātēs bija ļoti plašs pieejamo kursu klāsts. Lekciju grafiks arī katru mēnesi bija nemainīgs un katru nedēļu lekcijas notika vienā laikā, bet RSU grafiks multimediju komunikācijā katru nedēļu ir citādāks.

Nebija ļoti lielas atšķirības starp nodarbībām un lekcijām. Viss pārsvarā notika ļoti brīvā gaisotnē. Pasniedzēja stāstītais tika apvienots ar studentu jautājumiem, kā arī pasniedzēji ļoti daudz uzdeva jautājumus studentiem.

Kad mācības notika attālināti COVID-19 dēļ, tika uzdots daudz rakstisko darbu, jo nebija iespējams tikties klātienē. Lekcijas norisinājās dažādās platformās (Zoom, Skype, Google Hangouts). Daži darbi bija arī jāprezentē tiešsaistē. 

 

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Ļoti labi. Salonikos pārsvarā visi studenti īrē dzīvokļus; tā ir studentu pilsēta, kur liela daļa iedzīvotāju ir tieši studenti, tāpēc ir viegli atrast gan dzīvokļus par saprātīgām cenām (no 200-350 eiro mēnesī), gan istabas biedrus. Dzīvoju dzīvoklī kopā ar meiteni no Igaunijas, līdz universitātei man bija 15 min jābrauc ar autobusu. Diemžēl Salonikos nav studentu viesnīcas.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Stipendija ir pietiekama, ja plāno un seko līdzi savām finansēm. Ja atrod lētāku dzīvokli, tad atliek arī nauda ceļošanai (studentiem ir pieejamas dažādas atlaides gan transportam, gan muzejiem un citām apskates vietām).

“Aristotle University of Thessaloniki” studentiem ir arī bez maksas pieejami ēdnīcas pakalpojumi, tātad katru dienu var iet un ēst brokastis, pusdienas un vakariņas. Ēdot ēdnīcā var ietaupīt ļoti daudz naudas.

Pārtikas produkti veikalā ir tādās pašās cenās kā Latvijā, daži produkti ir dārgāki, piemēram, olas un maize, vietējā produkcija (olīvas un fetas siers) ir lētāka.

Ir arī daudz pietiekami lētu restorānu un kafejnīcu, tāpēc nav jāiztērē daudz naudas, lai nogaršotu grieķu ēdienus.

erasmus_2020_katrina.png

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

erasmus_2020_katrina_2.png

Mani ieteikumi mobiltitātes studentiem būtu:

  1. mēģini atrast dzīvesvietu pēc iespējas tuvāk jūrai. Vislabākie un drošākie rajoni, kur dzīvot un kur visu diennakti ir pieejams transports, ir tuvu jūrai;
  2. izvēlies dzīvot ar istabas biedriem. Tā var ietaupīt daudz naudas un arī ātrāk atrast draugus un iepazīt cilvēkus no citām valstīm;
  3. sāc meklēt dzīvokli laicīgi. Vislabākos piedāvājumus un istabas aizņem ļoti ātri. Dzīvokļus var meklēt Facebook grupās, kas ir veltītas tieši Erasmus+ studentiem un dzīvokļu biedru atrašanai;
  4. ceļo pa Grieķiju. Tajā ir ļoti daudzveidīga daba un lielākā daļa cilvēku Grieķiju saista tikai ar salām un pludmalēm, kas, protams, ir ļoti skaistas. Tomēr Grieķija ir otra kalnainākā valsts Eiropā, līdz ar to ir ļoti daudz vietu, kur doties pārgājienos un apskatīt dabu, un tas neprasa daudz līdzekļu;
  5. izmanto studentu atlaides transportam, muzejiem, arheoloģiskām vietām u.c.;
  6. izvēlies kursus, kas tevi tiešām interesē. Pirmajā mēnesī fakultāte atļauj aiziet un apskatīties dažādas nodarbības pat ja neesi reģistrēts šajos kursos, lai studenti var atrast kursus, kas viņus tiešām interesē. Izmanto šo iespēju, lai vari mācīties to, kas tev interesē;
  7. apmeklē Erasmus+ rīkotos pasākumus. Šajos pasākumos var iepazīties gan ar studentiem no citām valstīm, gan arī ar vietējiem. 

 

    Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

    Brauciens uz Halkidiki pussalu un Atēnām. Tā kā mobilitātes laikā pasaulē bija nestandarta situācija, varēja bez tūristu pūļiem apceļot visu Grieķiju.

    Visvērtīgākā atziņa/mācība

    Plānot laiku un naudu! Protams mobilitātes laikā nevar paspēt izdarīt visu, ko vēlies, bet, plānojot finanses un laiku, var izdarīt pēc iespējas vairāk un efektīvāk izmantot iespēju dzīvot un mācīties citā valstī.

    Sper pirmo soli, lai iepazītos ar cilvēkiem no citām valstīm! Nebaidies iet runāt ar citiem studentiem, jo visi sākumā ir mazliet nobijušies un jūtas sveši savā mobilitātes valstī.