Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Mārtiņš
Studiju gads
2. kurss
Valsts
Spānija
Studiju programma
Starptautiskās attiecības - Eiropas studijas
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Studiju plāns tiek organizēts e-vidē, pirms ierašanās Spānijā. Lai gan process šķita visai haotisks, jo vietējie studenti gūst priekšrocību studiju priekšmetu izvēlē, līdz ar to aizņemot lielu daļu no vēlamajiem studiju kursiem, bija ļoti atsaucīgi studentu biroja darbinieki un pasniedzēji, kuri centās palīdzēt pielāgot studiju kursus manām interesēm un vajadzībām. Tika dots trīs nedēļu periods, kurā visi studenti var veikt izmaiņas kursu izvēlē. 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Atšķirīgā mācību procesā ir visai daudz un studijas tiek organizētas nevis uz kvantitāti, bet kvalitāti.

Manuprāt, šī pieeja bija lieliska, jo ne tikai sniedza studentam daudz brīvāku laika režīmu konkrēto uzdevumu izpildei, bet ļāva arī vairāk pievērsties pētnieciskai un izzinošai pusei, nevis atstāstīt pasniedzējam uzdoto lasāmvielu.

Uzdotie mājas darbi bija daudz vairāk vērsti uz studenta paša vēlmi rast atbildes uz problēmām, tāpēc pasniedzējiem bija iespēja netērēt laiku uz studentiem, kuri nevēlējās apgūt.

Ieguvēji bija arī tie studenti, kuri vēlas apgūt vairāk, jo varēja saņemt daudz lielāku uzmanību.

Lai gan studiju procesa noslēgums tika plānots jūnijā, faktiski tas pienāca tikai jūlija sākumā.

erasmus_2020_martins.jpg

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Dzīvošanas apstākļi ir ļoti sarežģīti. Dzīvošanas izmaksas bija ļoti augstas, piedāvājums bija visai ierobežots, bet nevis zema piedāvājuma, bet gan augsta pieprasījuma dēļ. Dzīvokļu īpašnieki lielā pieprasījuma dēļ var atļauties arī neizīrēt savus dzīvokļus ārvalstu studentiem.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Nē, nebija. Spānijā, īpaši tās galvaspilsētā Madridē, ir augstas dzīvošanas izmaksas un ar piešķirto stipendiju nepietiek to segšanai. Tādēļ izvēlējos dzīvot tālāk no universitātes, ārpus Madrides, un ikdienā pārvietoties ar vairākiem vilcieniem/autobusiem. Tā spēju vairāk ekonomēt uz dzīvošanas izmaksu rēķina, bet tāpat biju spiests ieguldīt arī savus finansiālos līdzekļus. Covid-19 izplatība un arī nelīdzēja, pat gluži pretēji, radīja vel papildu izmaksas. 

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Būs nepieciešams ieguldīt savus finansiālos līdzekļus, lai spētu segt dzīvošanas izmaksas, tāpēc vispirms nepieciešams izvērtēt, vai šāda iespēja pastāv. Nepieciešams arī ierasties vismaz pusotru nedēļu pirms studiju sākuma, lai spētu atrast dzīvesvietu, jo man nācās to meklēt nedēļu. Arī citu valstu studentiem bija tāpat. Neveikt maksājumus par dzīvokli, pirms tas ir apskatīts, jo šādā veidā mēģina no studentiem izkrāpt naudu. 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Ir daudz jauku atmiņu, kas saistās ar šo Erasmus+ pieredzi. Lai arī nav viegli izvēlēties vienu konkrētu piedzīvojumu, es teiktu, ka pats studiju process bija lielisks – šāda pieeja, studentu attieksme un iesaiste, kā arī pasniedzēju entuziasms studiju procesa uzlabošanā un individuālās palīdzības sniegšanā bija ļoti vērtīga.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Ir nepieciešams sniegt studentiem daudz lielāku autonomiju un iesaisti studiju procesa plānošanā, jo tā tiek pasniedzēja izvirzītās studiju prasības nonāk lielākā saskaņā ar studentu vēlmēm, kas veicina daudz patīkamāku studiju procesu un lielāku iesaisti gan uzdevumu veikšanā, gan individuālos pētnieciskos darbos.