Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Monta Kaiva
Studiju gads
2. kurss
Valsts
Beļģija
Studiju programma
Žurnālistika
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Viss, kas saistīts ar mācību procesa organizēšanu, ir ļoti operatīvs un augstā līmenī. Kursus varēja izvēlēties studēt arī citās fakultātēs, kā arī bija iespējams klausīties arī maģistra līmeņa studiju kursus pat bakalaura līmeņa studentam. Taču vairākumam izvēlēto kursu ir jābūt no savas programmas.

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Mācību process tiek organizēts ļoti augstā līmenī, Gentes Universitāte kā nekā ir viena no 150 labākajām universitātēm pasaulē – tajā ir ļoti daudz konsultatīvo departamentu.

  • Lielākā atšķirība ir tajā, ka RSU viss tiek organizēts moduļu veidā, bet Gentē izvēlētos kursus mācās visu semestri un jūnija sesijā kārto eksāmenus.
  • Atšķirīga ir vērtēšanas sistēma: Beļģijā ir 20 punktu sistēma Latvijai ierasto 10 ballu vietā. Lai dabūtu sekmīgu vērtējumu, ir jābūt vismaz 10.
  • Pirmās divas nedēļas ir adaptācijas periods, kad ir iespējams klausīties dažādus kursus un tos nomainīt studiju plānā, piemēram, ja izvēlētais kurss līdz galam nesaista vai, ja ir nepieciešams mainīt iepriekš izvēlētos kursus, jo kaut kas pārklājas.
  • Man bija jāsavāc vismaz 20 kredītpunkti, kas manā gadījumā nozīmēja, ka jāmācās tikai četri mācību priekšmeti. Maksimālais pieļaujamais kursu kredītpunktu skaits, ja nemaldos, bija 30, kas nozīmē, ka varēju izvēlēties mācīties arī krietni vairāk priekšmetu.
  • Vēl bija iespēja mācīties dažādas svešvalodas, ko nodrošināja universitātes valodu centrs. Latvijā tādas opcijas kā izvēlēties apgūt tik dažādas svešvalodas par tik draudzīgām cenām, diemžēl, nav. 
  • Gentē lekciju apmeklējums nav obligāts, bet vēlāk gan par dzirdēto ir jākārto eksāmeni. 
  • Eksāmenos ir ļoti maz jautājumu – visbiežāk 4 izvērsti jautājumi ar vairākiem apakšjautājumiem, tomēr eksāmeni ir daudz sarežģītāki nekā RSU. Iesaku tiem gatavoties laicīgi! Izvairieties no jebkāda veida krāpšanās, jo universitātei ir ļoti stingri noteikumi un sodi!

erasmus_2020_monta_kaiva.png

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Lieliski! Dzīvošanas apstākļiem bija vairākas opcijas – universitātes piedāvātās kojas, privātās kojas vai paša sameklēts dzīvoklis. Tiem, kurus interesē dzīvošana dzīvoklī – Gentē ir ļoti daudz facebook grupu, kur atrast mitekļus studentiem. Jauni piedāvājumi bira katru dienu, un burtiski dažu minūšu laikā tika izķerti. Nezināju līdz pat pēdējai naktij, vai dzīvošu dzīvoklī vai kopmītnēs; pēdējā vakarā uzrakstīju kopmītņu administratoriem, ka pēc pāris stundām došos uz Beļģiju, vaicājot, vai neatrastos brīva istabiņa. Par lielu pārsteigumu man blakus istabās dzīvoja divas latviešu meitenes – bijām vienīgās latvietes kopmītnēs, un, cik noprotu, universitāte cenšas iedalīt vismaz pāris tās pašas nacionalitātes cilvēkus blakus istabiņās, lai sākumā labāk integrētos.

Visiem iesaku dzīvot kopmītnēs! Lai arī pati sākumā šaubījos, dzīvošana kopmītnēs bija vislabākais lēmums – lielākoties visi Erasmus+ studenti dzīvo kopmītnēs, un tā ir iespēja iegūt ļoti, ļoti daudz draugu.

erasmus_2020_monta_kaiva_2.png

Dzīvošanas apstākļi – ļoti komfortabli, katra istaba ir kā mazs dzīvoklītis ar personīgo priekšistabu un guļamistabu – ir pašam sava vannas istaba ar dušu un tualeti, kā arī savs ledusskapis; virtuve kalpo ēdiena pagatavošanai un socializācijai, vienīgais mīnuss – virtuvē nav cepeškrāsns.

  • Ir kopējā studentu istaba, kur var spēlēt dažādas spēles, biljardu, galda tenisu utt. Šajā istabā visbiežāk notika milzu pulcēšanās.
  • Ja ieradīsieties laicīgi – varēsiet paņemt iepriekšējo studentu atstātās mantas “Swapshop” – tur var atrast gan tējkannas, katlus, pannas, veļas grozus, paklājiņus, spoguļus, dušas želejas u.c. noderīgus priekšmetus.
  • Diemžēl mana lidmašīna iebrauca pāris stundas vēlāk pēc oficiālās atklāšanas, tādēļ visi 3 “Swapshop” pieliekamie bija tukši un ļoti daudz nepieciešamu mantu nācās pirkt pašām.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

NĒ, nauda ir pietiekama tikai īres segšanai un ļoti taupīgai ēšanai, bet, ja ir vēlme iesaistīties universitātes un studentu organizētajos pasākumos vai kultūras pasākumos, tad ir vajadzīgi papildu līdzekļi. Iepriekš neapzinājos, cik daudz naudas aizies pirmajos mēnešos iepērkot sadzīves priekšmetus, zālēm, kā arī dažādiem citiem iepriekš neparedzētiem izdevumiem, tādēļ palīdzēja vecāku atbalsts.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

erasmus_2020_monta_kaiva_3.png

Beļģija ir brīnišķīga vieta, kur būt. Ārkārtīgi skaista, piepildīta, savdabīga un ļoti multikulturāla. Gente ir kultūras, mākslas un studentu pilsēta. Es esmu pārliecināta, ka Gente ir viena no skaistākajām un brīnišķīgākajām vietām, uz kuru RSU (vai vismaz Komunikācijas fakultātes) studenti var doties apmaiņā – lielu pilsētas daļu sedz vecpilsēta, tālu nav Brisele, Antverpene, Parīze, Londona, Amsterdama, Roterdama, Luksemburga. Vegāniskas un ne tik vegāniskas kafejnīcas un bāri, kur meklēt nemieru, nomaļas, neskartas dabas takas, kur noslēpties…. Lai arī interneta resursu pieejamajos attēlos to uzreiz nevar manīt, Gente dzīvē izskatās vēl daiļāka.

  • Mobilitātes laikā gandrīz visi ārvalstu studenti apmetās kopmītnēs, tāpēc iegūt jaunus draugus bija diezgan vienkārši. Lai gan tipiskam latvietim kopmītnes asociējas ar kaut ko saspiestu un, iespējams, pat nepatīkamu, iesaku izvēlēties kopmītnes, jo tās ir neatņemama sastāvdaļa. Jāsaka pat, ka Beļģijā dzīvot kopmītnēs ir dārgāk un prestižāk nekā dzīvoklī.
  • Paņemt līdzi lietusmēteli, jo bieži līs! Bet no lietus nav jābaidās, jo neesam jau no cukura!
  • Ierasties uz “Welcome days” laicīgi! Kopmītnēs dzīvojošajiem studentiem tas ir būtiski, lai varētu iegūt iepriekšējo studentu atstātās mantas - lai nav tā, ka beigās ir jāguļ bez spilvena.
  • Iepazīšanās pasākumi, orientēšanās pilsētā, braucieni uz Briseli, Parīzi, Nīderlandi. ESN izveido Whatsapp grupas jau pāris mēnešus pirms mobilitātes uzsākšanas, kur var uzzināt svarīgu informāciju, tāpēc iesaku sekot šīm grupām.
  • Pieteikties universitātes organizētajam kursam Erasmus studentiem -  “Low country studies”. Šajā kursā neliek atzīmes, tās ir brīvprātīgas lekcijas, kurās tiek stāstīts par Flandrijas kultūrvēsturi, politiku, ģeogrāfiju un valodu, kā arī tiek organizētas bezmaksas ekskursijas pa Beļģiju un Nīderlandi.
  • Izmantot universitātes piedāvātās sporta aktivitātes (dažādais sporta veidu piedāvājums, no daiļslidošanas, pašaizsardzības mācības, aikido līdz pat jogai un boksam, man kā vidusmēra austrumeiropietim lika sajusties kā Harija Potera filmā).
  • Ierēķināt naudu velosipēda īrei! Pilsētiņā ir ļoti ērti pārvietoties ar velosipēdu, it īpaši tiem, kuru fakultātes atrodas tālu. Iesaku īrēt velosipēdu un noteikti iegādāties arī velosipēda apdrošināšanu. Piemēram, man velosipēdu nozaga, un, ja man nebūtu apdrošināšanas, tas radītu papildu izmaksas.
  • Pieteikties valodu kursiem – tie ir lētāki nekā Latvijas valodu centros, un valodu piedāvājums ir iespaidīgs.  Es izvēlējos franču valodu, bet mazliet nožēloju šo lēmumu un vēlējos pāriet uz augstāka līmeņa angļu valodu, bet jau bija pagājušas vairākas nodarbības un sistēmā mani vairs nevarēja samainīt. Ja gadījumā ir vēlme mainīt izvēlēto valodu –tas jādara uzreiz pēc pirmās lekcijas!
  • Universitāte organizē “badiju“ programmu, kurā tiek nozīmēts cilvēks, kurš studējis pietuvinātā studiju jomā un ir ieinteresēts izrādīt pilsētu un iepazīstināt ar universitāti.
  • Paņemt līdzi zāles, jo Beļģijā tās maksā dārgi!
  • Paņemt līdzi saldumus no Latvijas! Pirmajās  nedēļās ESN organizē valstu prezentācijas.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Jauku piedzīvojumu bija neizsakāmi daudz, kopā ar draugiem bieži pildījām jogas vingrojumus, rīkojām sadziedāšanās vakarus, kur spēlējām līdzi atvestos mūzikas instrumentus, devāmies dažādos izbraucienos un par spīti tam, ka lielāko daļu no manas Erasmus mobilitātes laika bija pandēmijai atbilstoši ierobežojumi, tomēr visvairāk man atmiņā palika ceļojums ar draugiem uz gleznaino Dinantu, kalnu pilsētiņu Volonijas reģionā. Dinanta ir saksofona izgudrotāja Ādolfa Saksa dzimtā pilsēta, un man kā cilvēkam, kas spēlē saksofonu vairāk nekā 10 gadus, bija ļoti interesanti atrasties pilsētā, kur teju uz katra ielas stūra ir saksofona atribūtika. Dinantā atrodas arī pils, kuras ieejas maksu mēs kā studenti izlēmām nemaksāt un kāpām kalnā, lai tiktu pilij klāt no otras puses. Kalna galā atradām pamestu torni un bunkuru un nonākoši galā secinājām, ka arī otrpus pilij ir jāmaksā. Pilī tā arī neiegājām, bet pavadījām garu ceļu, kopīgi dziedot itāļu dziesmas.

erasmus_2020_monta_kaiva.png

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Plānot laiku un naudu, un galvenais ir nešaubīties, bet uzdrīkstēties un darīt!