Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Monta
Studiju gads
3. kurss
Valsts
Somija
Studiju programma
Sabiedrības veselība
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Tika aizpildīta studiju plāna „Learning agreement” sadaļa “before” jeb pirms ierašanās. Uzņemošā universitāte bija ļoti pretimnākoša un piekrita plānā ievietot visu, kas vajadzīgs RSU (kursi, kas līdzvērtīgi tiem, ko RSU palaižu garām).

Studentam pašam jāizpēta apgūstamo priekšmetu savienojamība (vai nepārklājas vairāki priekšmeti vienā laikā). Grafika pārklāšanās gadījumā pašam jālemj, vai atsakās no kāda kursa, vai apgūst, kavējot lekcijas, vai nomaina pret līdzvērtīgu „book exam” (izlasa grāmatu un sev ērtā laikā un datorklasē izpilda eksāmenu). Pašam jāseko līdzi, cik kredītpunktu nepieciešams. 
 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

 Katram studentam pašam iespēja izvēlēties, kādus studiju priekšmetus apgūt. Iespējams apgūt kursus arī no citām studiju programmām (māszinības, bizness, valodas u.tml.), ja ir tāda vēlēšanās.

Lekciju apmeklējums lielākoties nav obligāts. Dažos priekšmetos ir 1 obligāta lekcija visā semestrī vai noteikts 50% apmeklējums, bet lielākoties apmeklējums nav novērtēts nemaz un atzīmju iegūšanā vienīgais noteicošais faktors ir eksāmens. Tādējādi ir lielāka atbildība studentam pašam strukturēt savu studiju laiku, izvēlēties, kad atvēlēt laiku mācībām un kad – izklaidēm. Populāri ir kursi interneta vidē – piemēram, kursā „Global and local public health issues” ik pēc 2 nedēļām mainījās galvenā tēma, par ko tiešsaistē diskutēt ar citiem studentiem (tēmas: mātes un bērna veselība, infekciju slimības u.tml.). Tiek novērtēta diskusijas ierakstu kvalitāte, atsauču esamība un studenta ieguldījums diskusijā, aktivitāte kursā, tomēr klātienē savus kursabiedrus šajā mācību priekšmetā nemaz nesatiekam.

Ir liela atšķirība vērtēšanas sistēmā. Atzīmes 1-5 ir ieskaitītas, atzīme 1 ir no 50% (somi to sauc par „īkšķa likumu”, ka galvenais ir apgūt vismaz pusi no mācītā). Neieskaitīta atzīme ir 0 vai „-„, kas nozīmē, ka ticis iegūts mazāk par 50%. Tādējādi ir bieži sastopami studenti, kas mācās „uz divniekiem un trijniekiem”, bet ir sekmīgi.

Vēl viena atšķirība – Somijā ir īsāks semestris, mācības beidzas jau līdz ar decembra pirmajām dienām, eksāmeni tad jau ir nokārtoti.

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Ļoti labi. Dzīvošana kopmītnes ēkās, kura veidota no dzīvokļiem. To dala 2-3 personās. Katrā dzīvoklī ir sava virtuve, duša un labierīcības, katram iemītniekam ir sava, aizslēdzama istaba ar glītām Ikea mēbelēm. Ir iespēja šķirot atkritumus; mājai ir veļas telpa ar žāvētavu. Iespēja iegūt arī “izdzīvošanas komplektu”, kurā ir nepieciešamie priekšmeti – katliņš, panna, šķīvis, bļoda u.tml.

Studentu pusdienas ir lētas, garšīgas un apjomīgas, cena aptuveni 2 eiro. Sportot studentiem iespējams lēti, nopērkot semestra sporta abonementu (35 eur par visu semestri). Par šo abonementu iespējams apmeklēt dažādas deju grupu nodarbības, salsu, zumbu, aerobiku, regetonu, komandu sporta spēles, kā florbolu, basketbolu, treniņus kā „Strengthen and stretch”. Apstākļi ir tiešām brīnišķīgi un studenta finanšu iespējām draudzīgi.
 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Bija nepieciešams atbalsts no vecākiem, jo stipendija sedz izdzīvošanas izmaksas – īri (aptuveni 300 eur/mēn + depozīts 250 eiro), sabiedriskā transporta izmaksas (40 eur/mēn), studentu biedrības dalības maksu (obligāta)  (65 eiro) un „izdzīvošanas komplekta” iegādi (35 eiro). Piešķirtā stipendija sedza arī transporta izmaksas uz un no galamērķa.

Ēšana, sportošana vai kādas ekskursijas bija jāapmaksā no saviem līdzekļiem. Tomēr piešķirto stipendiju uzskatu par vērā ņemamu palīgu, kas sedz ievērojamu daļu no kopējām izmaksām. Bez tās es nebūtu spējusi pati finansēt sev šādu braucienu.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Iesaku ņemt līdzi termoapģērbu! Ir vērts jau pirmajā nedēļā nopirkt velosipēdu (iespējams nopirkt par aptuveni 30 eur), mobilitātes beigās to ir viegli pārdot. Veloinfrastruktūra ir labi attīstīta, arī ziemas mēnešos ļoti populārs pārvietošanās līdzeklis ir tieši velosipēds. Ceļi netiek kaisīti ar sāli, bet ar maziem akmentiņiem. Ceļu un ietvju segums slīd, bez atbilstošiem apaviem ir bīstami.

Universitātes personāls ir ļoti atsaucīgs, iespējams pārrakstīt eksāmenus, iegūt papildu laiku darbu rakstīšanai, bet pašam ir jābūt aktīvam un jāizrāda iniciatīva, jājautā interesējošie jautājumi.

Vēl viens ieteikums no personīgās pieredzes – pārbaudīt savu redzi pirms mobilitātes, ja nepieciešams, iegādāties jaunas brilles vai kontaktlēcas. Autobusi nestājas visās pieturās, tikai tajās, kur tiek apturēti, pamājot ar atstarotāju vai roku – ja nav laba redze, apturēt autobusu ir tiešām problemātiski un nākas daudz vairāk pārvietoties kājām.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Dūmu saunas apmeklējums un lēkšana āliņģī. Kā arī sportošana 6 reizes nedēļā izdevīgā sporta abonementa dēļ.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Nav viss jāvar vienam. Ir jāspēj lūgt palīdzību, un tad iespēju apvāršņi ievērojami paplašinās.

Kā arī – sports un regulāra, veselīga ēšana tiešām uzlabo pašsajūtu un samazina garastāvokļa svārstības.