Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Madara
Studiju gads
4. kurss
Valsts
Slovākija
Studiju programma
Fizioterapija
Mobilitātes veids
Prakse
Mobilitātes periods
-

Kā atradi prakses vietu?

Sākotnēji izvēlējos vairākas prakses vietas dažādās valstīs – Somijā, Igaunijā un Slovēnijā. COVID-19 izplatības dēļ, daļa prakses vietu atteicās pieņemt studentus. Man bija liela vēlēšanās doties Erasmus+ praksē, tāpēc noskaidroju, ka ir iespēja braukt praksē uz Slovākiju, Ružomberoku, kur arī iesniedzu nepieciešamos dokumentus. Šo prakses vietu ieteica RSU Erasmus+ koordinatori.

Kādi bija tavi prakses uzdevumi? Apraksti vienu tipisku dienu prakses vietā!

Prakses uzdevumi bija strādāt ar pacientiem ar dažādām diagnozēm, veikt pacienta izmeklēšanu ar fizioterapijas speciālajiem testiem, ievākt anamnēzi, izstrādāt terapijas plānu, izglītot pacientu par turpmāko terapiju, nepieciešamajiem vingrinājumiem un to nozīmi, lai pacienti saprot, kādēļ vingrinājumi jāveic arī mājās.

Tipiska diena prakses vietā:

Diena sākas plkst. 9.00 ar pirmo pacientu, kurš atnācis uz fizioterapiju pirmo reizi. Stundas laikā tiek veikta pacienta izmeklēšana, anamnēzes ievākšana, tiek veikti 5-7 vingrinājumi. Vingrinājumi izpildes laikā pacientam tiek izskaidrots kādēļ šie vingrinājumi ir nepieciešami, kā tos pareizi veikt, atkārtojumu skaits. Pēc tam šos vingrinājumus pacients pieraksta uz lapas, lai varētu veikt arī mājās līdz nākamajai fizioterapijas nodarbībai.

Pēc tam ierodas nākamais pacients, kurš uz nodarbībām ir nācis vairākas reizes. Pacientam tiek pārjautāti vingrinājumi, kurus ir veicis iepriekšējās nodarbībās, pacients šos vingrinājumus arī izpilda. Tiek atbildēts uz pacienta jautājumiem, ja tādi ir radušies.

erasmus_2020_madara_m.png

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Erasmus+ prakses laikā īrēju dzīvokli netālu no universitātes. Dzīvošanas apstākļi bija ļoti labi. Dzīvoklī bija nepieciešamās ērtības ilgākai dzīvošanai. Blakus atradās kalni, pa kuriem bija iespēja pastaigāties, lai izvairītos no lieliem cilvēku pūļiem šajā COVID-19 laikā.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Ņemot vērā to, ka nedzīvoju universitātes studentu kopmītnēs, piešķirto stipendiju prasījās palielināt par 200-300 eiro, jo par dzīvokli bija jāmaksā 4 reizes vairāk nekā par kopmītnēm. Dzīvokli izvēlējos, jo tā bija tajā brīdī lētākā no pieejamajām vietām. Noteikti stipendijas kopsumma būtu pietiekama, ja dzīvotu universitātes kopmītnēs.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

erasmus_2020_madara_m_3.png

Jebkurš šīs universitātes darbinieks ir atsaucīgs, gatavs palīdzēt un sniegt padomu jebkurā situācijā. Tādēļ noteikti jāatceras nebaidīties un jautāt, ja ir radušās neskaidrības par praksi, studijām utt. Lai arī iemesls kādēļ šeit atbraucu ir studijas – vēlme iemācīties kaut ko jaunu saistībā ar fizioterapiju un ieskatīties, kā fizioterapeiti strādā Slovākijā, jāatceras, ka šo laiku var un ir jāizmanto, lai apceļotu šo fantastisko valsti arī ārpus Ružemberokas robežām!

Kā arī nepieciešams pieteikties studentu kopmītnēm laicīgi, jo kopmītnes nav lielas un vietas tajās tiek aizpildītas ļoti ātri!

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Visjaukākais piedzīvojums noteikti ir brauciens uz Augstajiem Tatriem. Tā kā Latvijā nav kalnu, šī vieta paliks atmiņā mūžīgi ar savu pasakaino skaistumu, elpu aizraujošajiem skatiem.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Visvērtīgākā mācība ir būt uzstājīgam un zinātkāram, neatteikt iespējām, kas var sniegt pavisam citu skatu uz dzīvi. Nebaidīties no jaunā un nezināmā!

erasmus_2020_madara_m_2.png