Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Paula
Studiju gads
5. kurss
Valsts
Vācija
Studiju programma
Medicīna
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Ķelnes Universitātes mājaslapā bija atrodams studiju kursu piedāvājums, kurš tika apskatīts kopā ar RSU MF dekāni Dr. J. Pavāri un kopā nolemts, kuri kursi var tikt pielīdzināti attiecīgajā semestrī RSU plānotajiem studiju kursiem.

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Mācību process norisinās līdzīgi RSU mācību procesam, taču iezīmējas arī noteiktas atšķirības. Tāpat kā pie mums, arī Ķelnes Universitātē ir lekcijas (Vorlesungen), kuru apmeklējums netiek fiksēts. Ir praktiskās nodarbības (Blockpraktika), kur katram ir jānes līdzi sava apmeklējuma lapa un nodarbības beigās jāiegūst paraksts uz tās. Praktiskās nodarbības vienā studiju kursā parasti ir nedēļu, bet atšķirībā no RSU, tai tiek veltītas vairāk stundas. Tā kā var teikt, ka praktiskās nodarbības ir organizētas mazliet kompaktāk, taču intensīvāk.

Tiek izdalīts vēl viens pavisam atšķirīgs studiju kursa veids vārdā Querschnittsblock, kurš sevī ietver vienu lielāka apjoma priekšmetu un trīs mazākus (Kompetenzfelder). Katrā no šiem 4 priekšmetiem ir kontroldarbs, protams, lielajā priekšmetā apjomīgāks un rezultātā visas atzīmes skaitās kopā un tiek iegūta viena kopīga. Tā notika, piemēram, Infekciju slimības un Imunoloģija, kur 3 mazie priekšmeti papildināja šo vienu lielo, tie bija: Drudzis un Sepse, Reimatoloģija un Transplantoloģija un Transfuzioloģija.

erasmus_2020_paula.png

Atšķirības vēl noteikti bija manāmas pārbaudījumu veidā, kas norisinājās 2 telpās, vienmēr tie bija testi, kuri tika pildīti reizēm uz datoriem datortelpā un reizēm uz lapām auditorijā. Lekcijās un nodarbībās bija īpaši manāms, ka studenti bija daudz komunikablāki un lektori ļoti labprāt ieslīga diskusijās ar studentiem, pat lekciju laikā. 

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

erasmus_2020_paula_3.png

Dzīvošanas apstākļi bija ļoti cilvēcīgi. Lai gan dzīvoju pašās lētākajās kopmītnēs Ķelnē, kas izmaksāja 180 eiro mēnesī, Vācijā kā minimums katram studentam ir atsevišķa istaba. Es gaiteni dalīju ar vēl 8 cilvēkiem, uz mums visiem bija viena liela virtuve un 4 vannas istabas ar tualeti. Istabai bija arī balkoniņš, uz kura varēja žāvēt drēbes un siltās dienās baudīt laikapstākļus.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

 Jā.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Domāju, ka vienīgais svarīgais ieteikums, kas būtu jāsniedz, ir, pēc iespējas ātrāk pieteikties kopmītnēm, jo īres maksas Ķelnē ir ļoti augstas. Par vienu istabu atsevišķā dzīvoklī nāksies maksāt vismaz 400 eiro, un, tā kā dzīvošanas apstākļi kopmītnēs ir ļoti pieņemami, labāk un izdevīgāk noteikti būtu dzīvot tur.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Pavisam noteikti pats interesantākais piedzīvojums bija prakse mēneša garumā Ginekoloģijas un Dzemdniecības nodaļā Leverkūzenes Klīnikā. Es nebiju gatava, ka būs atļauts tik daudz darīt kā studentam, jo vienmēr par Vāciju tika dzirdēts pretējais. Būtībā bija iespējams veikt anamnēzes ievākšanu pacientiem, kas nāca uz ambulanci, bija iespējams veikt vaginālo izmeklēšanu, ultrasonogrāfiju nierēm, dzemdei, auglim. Bija iespējams ņemt asinis un likt perifēros venozos katetrus, kam Vācijā ir mazliet cita sistēma. Bija iespējams piedalīties un arī asistēt operācijās, arī redzēt DaVinči robotasistētās operācijas, kas vienmēr notika otrdienās. Redzēju arī NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery) operāciju, kas klīnikā bija jaunums un kas tiek veikta caur dabīgajām ķermeņa atverēm.

erasmus_2020_paula_2.png

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Būt atvērtam, neskatoties uz sevis izdomātiem šķēršļiem un barjerām. Jo tikai katru iespēju izmantojot, tiek gūtas zināšanas, pieredze un audzināts raksturs.