Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Ričards
Studiju gads
4. kurss
Valsts
Slovēnija
Studiju programma
Medicīna
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Tā kā studiju grafiks Ļubļanas universitātē atšķīrās no RSU grafika, bija nedaudz grūtāk saplānot man piemērotu studiju plānu. Lai iegūtu nepieciešamos kredītpunktus, izvēlējos kursus gan no 4., gan 5., gan arī 6. studiju gada. Kopumā studiju plāna sagatavošana noritēja veiksmīgi, pateicoties RSU personālam, un sadarbībai ar uzņemošo universitāti.

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Salīdzinot ar RSU, Ļubļanas universitātē tika atsūtīts nodarbību un lekciju grafiks īsi pirms katra jaunā studiju kursa, nevis gada sākumā. Arī eksāmeni tika kārtoti pēc katra priekšmeta, nevis kā Latvijā, kur visi eksāmeni tiek kārtoti sesijas laikā. Šajā universitātē nav ārzemju plūsmas studentu, tādēļ viss notika rotācijā ar vietējiem studentiem.

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Studiju laikā dzīvesvietu nomainīju vairākas reizes. Ierodoties Slovēnijā kādu nedēļu dzīvoju hosteļos, pēcāk atradu istabu pašas vecpilsētas sirdī, ko vēlāk nomainīju uz istabu hostelī 6 km attālumā no centra. Studiju otrajā semestrī dalīju dzīvokli ar vairākiem Erasmus+ studentiem pilsētas centrā.

Dzīvošanas apstākļi visās dzīvesvietās bija apmierinoši. Aukstajos mēnešos bija apkure. Istabas bija nelielas, tāpēc nereti tajās nebija mācību galda studijām. Labā ziņa – universitāte piedāvāja mācību telpas. 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Stipendija nebija pietiekama, Slovēnijā dzīvošanas izmaksas katru gadu aug, pieprasījums pēc dzīvokļiem ir neiedomājams. Tādēļ lielākās izmaksas veidoja dzīvesvietas izdevumu segšana un transports. Noderēja iekrājumi un vecāku atbalsts studiju laikā ārzemēs. 

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Slovēnijā, tai skaitā, Ļubļanā noteikti iesaku izmantot studentu “Boni” atlaidi, ar kuru var paēst ārpus mājas par studentiem draudzīgām cenām vai pat par velti! Slovēnijai ir ļoti bagāta daba, ir gan neiedomājamas upes, gan kalni un ezeri, tāpēc iesaku ņemt līdzi sportisku apģērbu un piemērotus apavus.

Universitātes dzīve ir labi organizēta un saprotama, pasniedzēji brīvi pārvalda angļu valodu. Iesaku maksimāli sadraudzēties ar vietējiem, jo tas ir veids, kā vislabāk iepazīt valsti un tās kultūru.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Slovēnijā katra diena bija kā piedzīvojums. Fantastiski kalni un upes ir ikdiena. Mani pārsteidz dabas varenums šajā valstī, tāpēc noteikti vislielākais piedzīvojums ir kalnos kāpšana. Iesaku pirms došanās trenēt fizisko sagatavotību, lai varētu iekarot Slovēnijas augstāko virsotni Triglavu! 

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Izmanto katru iespēju, kas tiek piedāvāta! Nebadies mēģināt un viss izdosies!