Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Rihards
Studiju gads
2. kurss
Valsts
Norvēģija
Studiju programma
Starptautiskās attiecības - Eiropas studijas
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Kopā ar programmas vadītāju tika izskatīti piedāvātie kursi, kuru sarakstu pēc mobilitātes apstiprināšanas atsūtīja uzņemošā universitāte. Nelielas izmaiņas tika veiktas mobilitātes laikā atceltu un mainītu kursu dēļ (galvenokārt,  COVID- 19 pandēmijas dēļ, jo kursi tika pārplānoti un, līdzīgi kā Rīgā, martā sākās neklātienes studijas).

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

 Lielākoties atkarīgs no kursa, jo piemēram kursā “Migration, diversity, and inequality” liels uzsvars tika likts uz patstāvīgu priekšmetu apguvi, bez semināriem, tā vietā lekciju laikā 5-10 min savstarpēji ar klātesošajiem pārrunājām konkrētu problēmu.

Tajā pašā laikā bija arī kursi, kuros izteikti vairāk notika vai bija paredzētas praktiskās nodarbības, kā papildinājums studiju kursā apgūtajam. Ka piemēru šeit var minēt Ekonomiskās globalizācijas kursu, kurā bija paredzēta vizītes starptautiska mēroga uzņēmumos Oslo apkārtnē, ar mērķi labāk izprast globalizācijas radīto uzņēmumu savienojamību starptautiskajā vidē (tas COVID-19 ierobežojumu dēļ netika realizēts). Vēl viens piemērs bija kurss par NATO nozīmi ziemeļvalstu aizsardzībā. Kursa ietvaros, jūnijā bija paredzēta vesela nedēļa politiskās simulācijas izspēlei, kā arī vairākas tikšanās, gan ar Norvēģijas aizsardzības ministru, gan pārstāvjiem no ASV bruņotajiem spēkiem (viss kurss tika atcelts, jo tā sākums bija paredzēts maijā un profesors, kas pasniedza kursu bija no ASV, līdz ar to nevarēja ierasties. Citādi, ļoti grūti teikt par atšķirīgo mācību procesā, ņemot vērā unikālo situāciju, ko visā pasaulē radīja pandēmija. Neviens kurss netika pabeigts klātienē un klātienes studijas 6 mēnešu vietā ilga 2 mēnešus, pēc tam turpinoties elektroniski, līdzīgi kā Rīgā.

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Dzīvoju kopā ar radiniekiem līdz ar to  man apstākļi bija ideāli. Tomēr sanāca arī vairākas reizes apciemot kopmītnes, lai pavadītu ārpusstudiju laiku ar citiem ārvalstu studentiem.

Kopumā vide kopmītnēs šķita vairāk kā pieņemama. Ja būtu iespēja vēlreiz doties apmaiņā nākotnē, apsvērtu ideju palikt kopmītnēs, jo studentu dzīve, it īpaši starp ārvalstu studentiem bija vārdos neaprakstāma pieredze.

erasmus_2020_rihards_2.png

 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Manā gadījumā stipendija bija pietiekama, ņemot vērā atvieglotos dzīvošanas apstākļus. Tomēr dzīvojot kopmītnēs, vai īrējot dzīvokli Oslo, nav ne tuvu pietiekami lai iztiktu tikai ar stipendiju. Labākajā gadījumā pietiek, lai segtu izdevumus par kopmītnēm un sabiedrisko transportu ( kas pat lētākajā variantā maksā daudz dārgāk nekā Latvijā), bet neko vairāk.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

erasmus_2020_rihards.png

Laicīgi rēķināties ar augstajām izmaksām pilnīgi visās jomās. Sākoties apmaiņai, ļoti iesaku piedalīties  orientācijas nedēļas pasākumos, lai iegūtu kontaktus ar citiem ārvalstu studentiem, kā arī iepazītu Oslo un pašu universitāti.

Tajā pašā laikā vēlams pieteikties arī dalībai “Buddy week” programmā, kas potenciāli palīdzēs iepazīt ārvalstu studentus, ar kuriem turpmākajā mobilitātes laikā būs visciešākie kontakti, un vietējos studentus, kas palīdzēs ar ikdienas jautājumiem.

Vēl iesaku piedalīties aktivitātēs, cik vien iespējams, kā arī pašiem tās organizēt. Manā gadījumā sanāca caur kopējo ārvalstu studentu whatsapp grupu sarīkot vairākus pārgājienus Oslo apkārtnē, kuros arī tika iepazīti vairāki jauni cilvēki.
 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Marta sākumā, nepilnas divas nedēļas pirms ārkārtas stāvokļa izsludināšanas, studentu organizācija “Erasmus Student Network Oslo” organizēja braucienu uz Lapzemi, Somiju. Kopā ar citiem studentiem izbaudījām burvīgu ziemu, kas šogad nebija iespējams Oslo. Brauciena laikā redzējām ziemeļblāzmas, devāmies pārgājienos, braucām ar suņu kamanām, devāmies uz un peldējām Ziemeļu Ledus okeānā Norvēģijas ziemeļos, utt.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Izbaudīt pēc iespējas vairāk piedāvātās iespējas, kamēr tas ir iespējams. Neviens nebija gaidījis ārkārtas stāvokli, kas tika izsludināts globālā mērogā un, tam sākoties, bija smaga rūgtuma sajūta par vēl nepaveikto.