Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Staņislavs
Studiju gads
4. kurss
Valsts
Čehija
Studiju programma
Medicīna
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Milzīga problēma bija kredītpunktu neatbilstība. Piemēram, infekciju slimības RSU dod 12 ECTS, bet MU tikai četrus. Tāpēc bija jāizvēlas daudz studiju kursu no piektā gada, jo tajos bija vismaz kāda atbilstība.

Vēl problēmas bija ar iekšķīgajām slimībām, jo bloki īsti neatbilst cits citam, tāpēc bija izlēmu tos atstāt uz nākamo gadu.
 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

MU nav lekciju. Nodarbības ilgst apmēram piecas stundas, no plkst. 7.30 līdz 12.30. Grupas apmēram līdz 12 cilvēkiem, bet vienā nodarbībā var būt arī divas vai pat trīs grupas.

Nodarbībā ir iekļauta teorētiskā daļa ar lekciju un praktiskā daļa, kurā mēs gājām pie pacientiem un apspriedām pacienta diagnozi, izmeklēšanas metodes, ārstēšanu, u.c.

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Es izvelējos dzīvot studentu dienesta viesnīcā “Komarov”, kuras maksa ir apmēram 130 eiro par istabu. Man sanāca dabūt privātu istabu, bet ar tualeti dalīju ar kaimiņu. Dušas telpas un virtuve katrā stāvā bija kopējas. Bija arī mācību istaba, veļas mašīna un pat žāvētājs (tie maksa apmēram 1,50 eiro par vienu reizi). Bija arī iespēja izmantot gludekli vai putekļu sūcēju.

Vieta bija klusa, droša, ar transportu problēmu nebija. Citas viesnīcas nevar piedāvāt privātu istabu un galvenajā viesnīcā “Vinarska” notiek vairāk pasākumu, bet tur var arī traucēt citi studenti. Var īrēt istabu vai dzīvokli, bet maksa jau būs virs 200 eiro mēnesī. 
Transportam var viegli iegūt studentu biļeti, kuru pat var papildināt internetā, biļete būs pievienota bankas kartei, kas ir diezgan ērti. Studentu biļetei ir nepieciešama MU studentu ISIC karte, kuru var dabūt tikai iepazīšanās nedēļas “Orientation Week” laikā.

erasmus_2020_stanislavs.png

Pilsēta ir maza, bet tajā ir daudz bezmaksas vai lēti pasākumi. Arī daudz studentu atlaižu, ar ISIC vilcienu biļetēm ir 75 % atlaide. Var izbraukāt visu Čehiju un viegli braukt arī uz kaimiņvalstīm. 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Jā. Ja plāno budžetu, problēmu nebūs. Var dzīvot, tērējot 350-400 eiro mēnesī. Cenas līdzīgas kā Latvijā.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Neņemt ķirurģiju. Tā ir slikti organizēta. 
Jābūt gatavam mutiskiem eksāmeniem un diemžēl ne visi pasniedzēji palīdz to labi nokārtot. Ar personālu var būt valodas barjeras, jo ne visi slimnīcā un katedrās runa angliski.

Kopumā cilvēki ir atvērti, pasniedzēji labi komunicē angliski un var palīdzēt ar visiem jautājumiem. Problēmās mobilitātē īsti nav. Medicīnas fakultāte piedāvā bezmaksas Čehu valodas kursus.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

erasmus_2020_stanislavs_2.png

Brno ir ļoti iespaidīga un milzīga universitātes slimnīca. Vecumā un plānojuma ziņā līdzīga RAKUS, bet 19 stāvu augstumā.

Arī MU ir jauna un milzīga medicīnas fakultātes teritorija, turklāt, ir plānots drīzumā atvērt jaunu simulācijas ēku, kas būs idejiski līdzīga MITC.

Bija ļoti jauki izbraukāt visu Čehiju. Man bija iespēja redzēt gan Prāgu, gan Ostrava un citas skaistas pilsētas. Biju arī Vīnē un Bratislavā.

Erasmus+ mobilitātes studenti bija ļoti jautri un interesanti cilvēki. Bija iespēja satikt citu kultūru pārstāvjus, īpaši no Āzijas puses. Kultūras vakari bija lieliskā iespēja arī pagaršot dažādus tradicionālos ēdienus.

Erasmus Student Network (ESN) rīkoja galda spēļu vakarus, pārgājienus un ballītes, lai iebraukušajiem studentiem nebūtu garlaicīgi.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Ļoti vērtīgs bija reanimatoloģijas kurss, kuram bija ļoti labs pasniedzējs, simulācijas un iespēja saprast visu, kas notiek RAN pasākumos.

No otra semestra man patika neiroloģijas un onkoloģijas priekšmeti, kuri notika attālināti. Neiroloģijās bija labas lekcijas, kur visu stāstīja skaidri un saprotami, tāpēc radās interese par specialitāti.

Onkoloģijā nebija lekciju, bet bija sagatavots ļoti labs metodiskais materiāls par visam tēmām – saprotams un koncentrēts viss kursa materiāls.

Ļoti vērtīga bija arī ginekoloģijas prakse, kur bija iespēja izmeklēt pacientus un piedalīties operācijas kā asistentam. Bija iespaidīgi redzēt ķeizargriezienus, dzemdības un mazākas un lielākas ginekoloģiskas operācijas.

Ieguvu arī milzīgu pieredzi publiskai runai, jo mutiskie eksāmeni dod milzīgu stresu un dažkārt ir grūti izskaidrot savas domas. Bija absurdi, ka mutiskā eksāmena laikā aizmirsu pamatlietas un terminus, ko lietoju nepārtraukti. Ar katru nākamo reizi kļuva labāk un labāk, tāpēc tā bija tiešām laba prakse.

erasmus_2020_stanislavs_3.png