Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Zane
Studiju gads
5. kurss
Valsts
Itālija
Studiju programma
Medicīna
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Priekšmeti universitātē ir plašāki, zem viena studiju kursa ir vairāki moduļi.  Daži priekšmeti ietver vairākus “apakšpriekšmetus” (piemēram, uroloģija un nefroloģija ir kopā zem viena kursa), kas veicina labāku kopējo izpratni par patoloģiju.

Mazliet sarežģīti bija saskaņot Learning Agreement

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Studentiem ir vairāki eksāmena datumi, no kuriem izvēlēties sev ērtākos, uz kuriem pierakstīties. Eksāmeni pārsvarā notiek mutiski. Var pajautāt jebko par/ap studiju kursa tēmu. Iepriekš netiek iedoti 200 jautājumi, lai students varētu sagatavoties laicīgi. Jābūt gatavam uz visu, jāklausās lekcijas, jo eksāmeni pārsvarā ir dialogs ar profesoru par lekciju saturu/izpratni – ja profesors izlemj, ka kursa saturu zini pietiekošā līmenī un tā, lai nenodarītu kaitējumu pacientam, students tiks novērtēts.

Parasti profesors pasaka atzīmi un pārjautā vai students ir ar atzīmi apmierināts. Students drīkst atzīmi nepieņemt un pārlikt eksāmenu citā datumā. Dažreiz atzīmes pēc eksāmena tiek publicētas tabulas veidā, tad var redzēt, kurš nokārtoja un kurš – nē. Neviens pat eksāmenos nedomā norakstīt, jo ciena profesorus un kolēģus.

erasmus_2020_zane_4.png

Kas man ļoti patika viņu kultūrā – studenti dalās ar materiāliem, konspektiem, interesantiem pētījumu/žurnālu rakstiem, stāsta par noderīgām/interesantām grāmatām, klīniskiem gadījumiem, 8u.c.

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Sākumā ļoti sarežģīti ir atrast dzīvesvietu, jo Milāna ir ļoti studentiem/darbiniekiem bagāta pilsēta. Ir daudz krāpnieku. Pirmo nedēļu biju bez dzīvesvietas (vēl Latvijā esot rezervēju vietu, bet beigās izrādījās, ka tāda vieta nemaz neeksistē). Pēc nedēļas atradu.  Dzīvošanas cenas ļoti augstas. Īrēju 1 gultu  3 istabu dzīvoklī.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

erasmus_2020_zane_3.png

Gandrīz. Milāna ir ļoti dārga pilsēta, bet ar to es laicīgi rēķinājos. Pirms braukšanas man bija uzkrājumi,  ko biju gatava un arī nācās iztērēt.  Man liekas, ka stipendijai būtu jābūt mazliet augstākai, lai šajā pilsētā segtu galvenos izdevumus.

Aviobiļetes, dzīvošana, ēšana, transports, dažas grāmatas – to visu nāksies pirkt. Ja ir vēlēšanās arī ceļot, būs pietiekami daudz papildu izdevumu.

Ļoti patīkami bija, ka universitātē ir bezmaksas printēšana katram studentam (1000 lpp uz mācību gadu), kas šķiet tik pašsaprotami.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Atrast dzīvesvietu laicīgi. Vai vismaz rezervēt 2-3 variantus, jo man bija saplānota dzīvesvieta, bet atbraucot viss izrādījās pavisam citādi. Ieteicams dzīvot pēc iespējas tuvāk universitātei (man katru rītu ceļā pagāja 1 stunda, jābrauc bija ar 3 transportiem) . Metro ir ļoti labs tīkls.

Pirms braukšanas iziet itāļu valodas kursus – tie tiešām noder pilsētā/transportā/veikalā.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

C daļas studiju kurss Tailored Activities. Līdzīgs brīvās izvēles praksei. 2 nedēļas strādāju radioloģijas nodaļā, kas atradās pagrabā, -2. stāvā. Piedalījos MRI,CT, US un Xray izmeklējumu veikšanā un aprakstīšanā.  Ļoti patika gan kolektīvs, gan aizrautības gars nodaļā.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Primitīvākie jautājumi var dod visvairāk informācijas ievācot anamnēzi.

Nav jābaidās kaut ko nezināt, meklēt materiālos, pārlasīt anatomijas pamatus un nosaukumus, sevi pārbaudīt, atgādināt sev, jautāt pieredzējušam kolēģim. Ir jābaidās to visu nedarīt un izlikties visu zinošam.

Galvenais ir nenodarīt kaitējumu. Bet arī tā ir liela māksla – nebūt bīstamam pacientam.