Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Artjoms
Studiju gads
5. kurss
Valsts
Austrija
Studiju programma
Medicīna
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Plāna sagatavošana bija sarežģīta. Problēma ir tāda, ka Medical University of Graz (MUG) ir 3 moduļi semestrī ar lielu kredītpunktu skaitu (6 vai 7 ECTS). Daudzi moduļi ir kombinēti un tie atšķiras no RSU. Rezultātā bija jāņem daži moduļi no 6. studiju gada plāna, bet daži bija jāatstāj uz nākamo mācību gadu.

Piemērs: Latvijā man būtu modulis “Iekšķīgās slimības II”, kura sastāvā ir pneimonoloģija, hematoloģija un onkoloģija. MUG pneimololoģija ir modulī “Innere Medizin I”, hematoloģija “Innere Medizin II”, bet onkoloģijas kā studiju priekšmeta vispār nav – tā ir sadalīta pa citiem moduļiem.
 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Mācību process ir atšķirīgs no RSU.

Pirmais, ko pamana apmaiņas studenti, ir prakses. Katrā modulī ir paredzētas obligātas dienas, kuras studenti pavada stacionārajā vai ambulatorajā nodaļā (atkarīgs no moduļa). Dažreiz ir arī jāraksta pacientu slimības vēstures. Arī Austrijā medicīnas studentiem tiek piedāvāts iziet obligātās prakses vēl pirms 6. gada (t.s. Famulatur). Prakses ir ļoti labas, nodaļās ir iespējams darīt tik daudz, cik tu esi spējīgs – arī ārstu vadībā gatavot dažādus dokumentus. Ir lielāks uzsvars uz praktiskām iemaņām.

Otrais – moduļu struktūra. Tie ir tikai 3 semestrī, kas nozīmē to, ka studenti koncentrējas uz priekšmetu grupu apgūšanu apmēram mēneša laikā (piemēram, neiroloģija, neiroķirurģija un geriatrija ir viens modulis). Pēc katra moduļa ir apjomīgs eksāmens. Eksāmeni kopumā ir grūtāki nekā RSU, tajos ir lielāks uzsvars uz patstāvīgām mācībām.

Trešais – kā ārsti un citu pasniedzēji izturas pret studentiem. Tie saprot, ka studenti ir topošie kolēģi, tāpēc viņi cenšas iemācīt pēc iespējas vairāk.

Ir lekcijas (parasti ierakstītas), semināri (grūtāko tēmu apspriešana) un nodarbības (tikai praktiskās iemaņas).

erasmus_2021_artjoms.png

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Visu, kas ir saistīts ar dzīvošanu, es meklēju pats. Kaut gan daži studenti izvēlās dzīvot dzīvokļos, es izvēlējos studentu kopmītnes home4students Neutorgasse. Iemesls – lai labāk socializētos, kā arī cena tajās ir daudz draudzīgāka. Manas kopmītnes bija labas, tajās bija viss nepieciešamais. Galvenais kritērijs man bija, lai šīs kopmītnes atrodas pilsētas centrā, 5 minūšu attālumā no galvenā laukuma.

Grāca ir divreiz mazāka nekā Rīga, bet pilsēta pastāvīgi kaut kas notiek un dzīve rit pilnā sparā. Ir daudz vietu, kur izklaidēties. 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Nē. Mana ģimene palīdzēja man ar izmaksām (papildu 100-200 eiro mēnesī), kā arī man bija darbs. Iemesls, kāpēc ar stipendiju nepietika – es ļoti daudz ceļoju pa Austriju un valstīm blakus, kā arī izklaidējos ar draugiem. Kopumā, ja neceļo, tad var ar stipendiju pietiks sadzīves izdevumu segšanai.

Kopumā daudzi piekristu, ka Austrija ir nedaudz dārgāka par Latviju. Galvenās lietas, kas ir daudz dārgākas nekā Latvijā, ir dzīvošana (par kopmītnēm maksāju 360 eiro mēnesī), gaļa veikalos (divreiz dārgāka neka Latvijā), starppilsētu sabiedriskais transports (jo sevišķi vilcieni) un ieejas biļetes "tūristīgajās" vietās.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Kārtīgi sagatavot savu studiju līgumu – paskatīties un uzzināt no citiem studentiem, kurus moduļus labāk ņemt vai neņemt (arī ar mani vari sazināties sociālajos tīklos un uzdot visus neskaidros jautājumus). Ja ir iespēja, iesaku paņemt kaut vienu praktisko rotāciju (Famulatur).

Esi gatavs/gatava tam, ka pirmo 2 mēnešu laikā būs valodas šoks, pat ja tev ir labas zināšanas vācu valodā, jo Austrijā ir manāms cits dialekts. Ja vācu valodas zināšanas ir sliktas, iesaku mobilitātei izvēlēties citu valsti.

Ja ņemsi līdzi daudz mantu, tad iesaku izmantot speciālā kurjera pakalpojumus. Par to arī varu pastāstīt sīkāk, ja sazināsies ar mani.

Un noteikti iesaku ceļot! Austrija ir ļoti skaista valsts, tas tiešām ir tā vērts!

erasmus_2021_artjoms_2.png

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Man ir ļoti grūti atzīmēt kaut ko vienu un īpašu, jo apmaiņas laikā notika tik daudz, ka katra pieredze ir īpaša un atšķiras no citām.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Kā jau visā - nedrīkst baidīties un jārīkojas. Ja gribas uzlabot savas valodas zināšanas – nedrīkst baidīties un jāliek sev runāt, pat tad, ja liekas, ka angliski runāt būtu daudz vieglāk. Nedrīkst baidīties iet pie pasniedzējiem/ārstiem un prasīt, ja kaut kas nav skaidrs vai kaut ko vēlies. Nav iemesla baidīties no svešās valsts.