Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Starptautiskā sadarbība

Pavasarī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), Padujas Universitātes (Itālija) un Masarika Universitātes (Čehija) sociālo zinātņu studenti piedalījās Erasmus+ Blended intensīvajā programmā Current debates in Cultural Anthropology. Šī gada tēma bija Thinking with spaces for and of eating and food, sasaistot vietas, ēdienu un ēšanu.

Vairākās lekcijās dalībniekiem bija iespēja iepazīt konceptus, kurus apskata ēdiena antropoloģija. Ar tiem iepazīstināja Padujas Universitātes profesore Donatella Šmita (Donatella Schmidt). Ēdiena saistību ar tādām tēmām kā vide, veselība, urbānā telpa, migrācija un identitāte izvērsti izklāstīja Masarika Universitātes docents Martins Čuta (Martin Čuta). Īpašu uzmanību ēdiena lomai identitātes konstruēšanā Itālijā pievērsa Masarika Universitātes docents Parīds Boletins (Paride Bollettin), savukārt RSU asociētais profesors, sociālantropologs Klāvs Sedlenieks iepazīstināja ar savu lauka darbu Melnkalnes ciemā Njeguši, pētot tradicionālā ēdiena pršut gatavošanas metodi.

Praktiska iepazīšanās ar vietējo pārtikas kultūru

Tiekoties Rīgā, dalībnieki arhitekta un sociālantropologa Matīsa Šteinerta pavadībā devās uz Lucavsalu, kur iepazinās ar mazdārziņu kultūru, tās iespējām un problemātiku. Studentiem bija iespēja uzklausīt arī RSU viespētnieka Marc Morell lekciju par ēdiena neatņemamo saistību ar tūrismu, kā arī neizbēgamo ģentrifikāciju, ko rada tūrisma industrijas attīstība. RSU pētnieks Jānis Šabanovs iepazīstināja studentus ar digitālās etnogrāfijas metodēm, norādot uz to aktualitāti mūsdienu pētniecībā, un arhitekte Anna Vilčinska (Anna Wilczynska) iepazīstināja ar urbāno vidi kā pārtikas ražošanas vietu Igaunijā un Polijā, kā arī šo prakšu sasaisti ar globālajām pārtikas sistēmām.

Lauka darbs Rīgas apkaimēs

Programmas kulminācijā studenti devās lauka darbā dažādās Rīgas apkaimēs – Āgenskalnā, Ķengaragā, Mežaparkā, Vecrīgā un Lastādijā –, veicot novērojumus ēšanas vietās un intervējot gan pārtikas tirgotājus, gan patērētājus. Lauka darbā tika tuvāk iepazīti gan Centrāltirgus, gan Āgenskalna tirgus, zināmas kafejnīcu ķēdes, lielveikali, iestāžu ēstuves, ēdiena stendi, kā arī iepriekš neapmeklētas lokācijas. Studenti dalījās iespaidos ceptuvē Lāči, kurā tiem bija iespēja iepazīt arī tradicionālās latviešu rupjmaizes gatavošanas procesu.

Starpkultūru pieredze un pētnieciskā izaugsme

Programmas dalībnieki atzīst, ka iespēja satikt studentus no citām valstīm ļāva dalīties kultūras pieredzē un gūt jaunus iespaidus par to, kā tik šķietami pašsaprotama lieta kā ēdiens veido mūs un kā nepieciešamība pēc ēdiena ietekmē vidi mums apkārt. Kursā gūtā pieredze ļāva paskatīties uz ierasto no cita skatu punkta, mudināja izkāpt no komforta zonas, un gūtās atziņas noveda pie vēl negaidītiem jautājumiem, uz kuriem meklēt atbildes turpmāk.

Tradīcija, kas turpinās

Kopīgais RSU, Padujas Universitātes un Masarika Universitātes Erasmus+ Blended intensīvās programmas kurss Current debates in Cultural Anthropology jau ir kļuvis par starptautisku un iedvesmojošu tradīciju. 2023. gadā RSU studējošie un docētāji pulcējās Padujā, savukārt 2024. gadā – Čehijas pilsētā Brno.