Pārlekt uz galveno saturu
Atzinība
Studentiem

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) 65 gadu jubilejas Senāta svinīgajā sēdē, kas notika 18. septembrī, tika pasniegti Ministru kabineta, Izglītības un zinātnes ministrijas un Veselības ministrijas atzinības un pateicības raksti RSU docētājiem, kā arī vadības un administrācijas pārstāvjiem.

Profesionālās bakalaura studiju programmas Uzturs un akadēmiskās maģistra studiju programmas Uzturzinātne vadītājai Lolitai Vijai Neimanei tika pasniegts Veselības ministrijas atzinības raksts – par ilgstošu un godprātīgu ieguldījumu veselības aprūpes speciālistu un sabiedrības izglītošanu uzturzinātnē.

Lolita-Neimane2-RSU.jpg

Kuri ir nozīmīgākie darbi, ko līdz šim esat paveikusi savā amatā, vairojot RSU sasniegumus?

Esmu izveidojusi jaunas studiju programmas un jaunu profesiju.

Doma par uztura studiju programmas izveidi Rīgas Stradiņa universitātē radās 2002. gadā. Tā bija toreizējā rektora prof. Jāņa Vētras ideja, jo man līdz tam nebija nekādas saistības ar pedagoģisko darbu. Sākums bija diezgan grūts, jo viss bija pilnīgi jauns. Toreiz uztura jomā strādāja diētas māsas un diētas ārsti – dietologi, tādas profesijas kā uztura speciālists vispār nebija. Šo nosaukumu izdomāju es. Kad bija profesijas nosaukums, izstrādāju profesijas standartu. Daudzi kolēģi sākumā bija ļoti skeptiski, arī dietologi, par to, kas tur sanāks.

Latvijā un Baltijā šādas programmas nebija un nav joprojām. Visu sāku no paša sākuma. Eiropā ir daudz līdzīgu studiju programmu, īpaši daudz to ir Lielbritānijā un Skandināvijas valstīs. Bet mums ir gan bakalaura, gan maģistra studiju programma, un tā ir unikāla situācija, jo nav konkurentu šajā jomā tuvākajās valstīs.

Sākumā bija ļoti daudz neatbildētu jautājumu, jo nebija pieredzes un analoģijas Latvijā, nebija, ar ko salīdzināt. Programmu veidoju, izejot no savas profesijas – esmu ārste dietoloģe. Līdz ar to uztura speciālista programmā ir gandrīz visi tie paši studiju kursi, kādi ir Medicīnas fakultātes studentiem – protams, mazākā apmērā un saistībā ar uzturu, piemēram, ja tā ir anatomija, tad plašāk tiek runāts par gremošanas orgāniem. Ārzemēs ar uztura problēmām parasti ārsti nenodarbojas, to dara speciālisti līdzīgi mūsu gatavotajiem uztura speciālistiem.

Eiropas valstīs šīs uztura programmas ir sadalītas un specializējas sīkāk – ir speciālisti, kas vairāk nodarbojas ar sabiedrības veselības veicināšanu un uzturpolitikas realizēšanu; ir tādi, kas strādā klīnikās, ir tādi, kas darbojas visdažādākajos medijos, veido blogus; citi strādā privātpraksēs vai fitnesa klubos; ir tādi, kas vairāk attīsta kulināro virzienu, vadot kursus, kuros tiek apmācīti gan visdažādāko pacientu asociāciju biedri, gan topošās māmiņas un bērni. Mūsu studentiem RSU bakalaura studiju programmā Uzturs tiek mācīts viss no iepriekš minētā.

Protams, studiju laikā nevar padziļināti apgūt visu, piemēram, nieru pacientu vai onkoloģisko pacientu uztura terapijas vai parenterālās un enterālās barošanas fineses, tāpēc absolventiem pēc augstskolas beigšanas jāturpina apgūt tās zināšanas, kas nepieciešamas konkrētajā darbavietā. Tam ir dotas arī labas iespējas – Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija regulāri rīko konferences un seminārus, kur padziļināti tiek izskatītas dažādas ar uzturzinātni saistītas tēmas.

Virzieni, kuros strādā mūsu absolventi, ir ļoti dažādi – zinātniskajos un pētnieciskajos institūtos, Veselības ministrijā, privātpraksēs, veselības un rehabiltācijas centros un slimnīcās. Beidzot var teikt, ka uztura speciālists ir ieņēmis vietu arī savu vecāko profesiju māsu pārstāvju vidū rehabilitācijas komandā. Daudzi no beidzējiem izvēlas akadēmisko karjeru, studē doktorantūrā un kļūst par docētājiem, izveido un piedalās dažādos Eiropas projektos, kas saistīti ar bērnu un pusaudžu izglītošanu uztura jomā, citi veido un vada kursus, raksta grāmatas un blogus utt.

Pēdējā laikā sabiedrība ļoti bieži lieto vārdu salikumu uztura speciālists, šī profesija ir zināma un tiek atpazīta. Prieks, ka nu jau daudzus gadus mūsu programmā ir nemainīgi liels studētgribētāju konkurss.

Studiju programmas Uzturs un Uzturzinātne attīstās, turklāt paši izglītojam un audzinām jaunos docētājus – visi mācībspēki ir pabeiguši RSU maģistrantūru.

Ko plānojat paveikt tuvākajā laikā RSU attīstības veicināšanai?

Mēs dzīvojam laikā, kad ļoti daudzu saslimšanu izcelsmē riska faktors ir nepareiza uztura un attiecīgu fizisko aktivitāšu izvēle. Par to liecina kaut vai strauji pieaugošā bērnu un pusaudžu aptaukošanās, 2. tipa diabēta attīstība tajās populācijas grupās, kurās līdz nesenai pagātnei tas vēl bija liels retums. Pēc manām domām, topošajiem ārstiem pašlaik par uzturu tiek macīts par maz, jo uzturzinātne, tāpat kā citas medicīnas nozares, strauji attīstās, mainās daudzas iepriekš pieņemtās patiesības, un tās būtu jāzina ne tikai uztura speciālistiem un dietologiem, bet arī visiem veselības aprūpē strādājošajiem. Šobrīd piedāvājam izvēles kursus, bet ceru, ka nākotnē uzturmācība varētu būt arī obligāti apgūstams studiju kurss.

Tā kā RSU ir eksporta preces piedāvātāja, pamazām domājam par studiju programmas Uztursizveidi angļu valodā. Sāksim ar izvēles studiju kursu piedāvājumu angļu valodā ārvalstu studentiem mediķiem.

Domāju, ka būtu ļoti labi, ja mūsu universitātē būtu iespēja uztura izvēles studiju kursus apmeklēt studentiem no visām fakultātēm.

Esam iecerējuši izveidot arī divas jaunas studiju programmas. Viena būs profesionālā maģistra studiju programma par sporta uzturu, jo pēdējos gados par to ir ļoti pieaugusi interese.

Par otru programmu domājam jau sen, tā būtu paredzēta tā sauktajiem gudrajiem pavāriem – tiem, kuri bez uztura gatavošanas, galda klāšanas un prečzinības prasmēm pārzinātu arī anatomijas, bioloģijas un fizioloģijas pamatus, kuri varētu strādāt slimnīcās, bērnu izglītības iestādēs utt. Somijā, piemēram, šādi pavāri bez parastās trīs gadu izglītības programmas vēl gadu specializējas un tikai tad ir tiesīgi strādāt iestādēs, kur jāēdina bērni.

Ir pagājuši 10 gadi, kopš uzsākām Latvijā pirmās starpaugstskolu maģistrantūras uzturzinātnē īstenošanu. To ir pabeiguši vairāk nekā 150 absolventi, kuri strādā visdažādākajās ar uztura jomu saistītās sfērās. Šajā akadēmiskajā gadā plānojam izsniegt kopīgu visu trīs – RSU, LU un RTU – augstskolu diplomu.

Kāpēc, jūsuprāt, Rīgas Stradiņa universitāte ir labākā universitāte Latvijā?

Man patīk mana darbavieta, mana universitāte. Ja runā par darba apstākļiem, tad tie ir kļuvuši izcili pēc tam, kad tika atvērts Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs. Līdz tam gan mūsu programmai tādu patstāvīgu māju nebija. Tagad mums ir vieta, kur prieks darboties un ir radītas visas iespējas, lai būtu patīkami strādāt ar studentiem. Bez tam esmu gandarīta, ka varu strādāt kopā ar tik brīnišķīgiem kolēģiem!

Anniņmuižas bulvārī ir izveidojusies ļoti jauka tradīcija – organizējam meistarklases mūsu mācību virtuvē, ir bijušas maizes cepšanas meistarklases un piparkūku cepšanas meistarklases, kad mācību virtuvē sanāk kopā un strādā profesori, dekāni, docētāji, administratīvais un mācību personāls.

Kopumā varu teikt, ka lepojos ar to, ka strādāju tieši Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedrā.