Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Absolventiem
Darbiniekiem

2023. gada 5. jūlijā 88 gadu vecumā mūžībā devies ASV dzīvojušais latviešu ķirurgs ortopēds prof. Kristaps Juris Kegi (Keggi), kurš dzimis Rīgā 1934. gadā. Otrā pasaules kara laikā 1944. gadā viņš kopā ar ģimeni devās bēgļu gaitās uz Vāciju, 1949. gadā pārcēlās uz ASV.

Kristaps Juris Kegi bija starptautiski atzīts eksperts gūžas un ceļa locītavas endoprotezēšanas operācijās. Viņa zinātniskā darbība galvenokārt bija saistīta ar lielo locītavu endoprotezēšanu. Publicēti vairāk nekā 50 zinātniskie darbi. Kopš 1987. gada K. Kegi ik gadu ieradās Latvijā, lai veiktu paraugoperācijas, vadītu seminārus, lasītu lekcijas un sniegtu konsultācijas.

Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis (1990), Latvijas Ārstu biedrības Goda biedrs, Rīgas Stradiņa universitātes (1997) un Latvijas Universitātes (2009) Goda doktors, mecenāts medicīnā, izglītībā, sportā un kultūrā. Viņš bija K. Kegi Ortopēdijas fonda prezidents. Šis fonds sniedz materiālo palīdzību Latvijas ārstu un māsu kvalifikācijas celšanai ASV un atbalsta dažādus latviešu ārstu izglītības projektus. 

Izsakām visdziļāko līdzjūtību ģimenei, piederīgajiem, draugiem un visiem, kam bijusi sadarbība ar izcilo ārstu un profesoru.