Pārlekt uz galveno saturu
Mirklis ar studentu
Studentiem

Emma Tenge-Rītberga (Emma Tenge-Rietberg) ir viena no Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) ASV studentu asociācijas dibinātājām un kultūras pasākumu vadītāja. Emma RSU aizvada nu jau ceturto semestri, savukārt biedrību viņa izveidoja 2019. gadā. 

emma_centrs.jpg

Kaut gan Emmas māte ir amerikāniete, jauniete uzauga Bīlefeldē (Bielefeld), kas atrodas Vācijas ziemeļrietumu daļā. Kā pati saka, "mazajā Amerikā", jo mājinieki runāja angļu valodā un ģimene svinēja amerikāņu svētkus, piemēram, Helovīnu un Pateicības dienu. Tomēr mācījās viņa vācu skolā. Vidusskolā Emma vienu semestri pavadīja ASV, kur varēja iepazīt Amerikas kultūru. 

ASV medicīnas studentu grupa RSU tika radīta tādēļ, lai apvienotu amerikāņu studentus, vai tos, kuri ir pa pusei amerikāņi (kā Emma – red.), kā arī studentus, kuri nākotnē grib dzīvot un strādāt ASV. Ideja par šādu kopienu izrādījās veiksmīga, un pirmajā grupas sanāksmē sapulcējās 50 studenti.

Emma ik gadu svin Pateicības dienu, kas šogad iekrīt 26. novembrī. Pagājušogad ASV medicīnas studentu grupa rīkoja vakariņas, kurās pasniedza divus tītarus, piedevas un kūkas. Studenti bija priecīgi! Zinu, ka daudzi to gribētu atkārtot, taču, ņemot vērā šā brīža situāciju, vakariņas rīkot diemžēl nevarējām, tāpēc organizējām pateicības nedēļu sociālajos tīklos. Šīs nedēļas laikā biedri grupas Instagram dalās ar padomiem, kā izkopt apzinātu domāšanu un ik dienu atrast iemeslu būt pateicīgam. Emmas kārta bija pirmdien, un viņa dalījās padomos, kā pārdzīvot gada tumšos mēnešus, uzlabojot garīgo veselību un rūpējoties par sevi.

Emmas padomi

  1. Klausīties raidierakstus jeb podkāstus (Emma iesaka Opras Supersoul Conversations).
  2. Ik dienu atrast iemeslu būt pateicīgam un pierakstīt to.
  3. Izveidot un pieturēties pie dienas režīma.
  4. Atrast laiku sev (pirmās divas rīta stundas aizvadīt bez mobilā telefona).
  5. Katru dienu atrast laiku pastaigai.
  6. Vissvarīgākais – samazināt stresu un saudzēt sevi.

emma_turkey1.jpg

Lūk, Emmas ķirbju kūkas recepte! Sākumā viņa zvanīja un recepti lūdza mammai, kura savukārt teica, ka jāzvana vecmāmiņai. Emma ģimenes recepti nedaudz mainīja, jo Latvijā nav atrodamas visas sastāvdaļas kūkas pagatavošanai, piemēram, konditorejas tauki vai gatavais ķirbju kūkas biezenis.

emma_pie.png

Emmas ķirbju kūkas recepte

Sviesta pamatne

Sastāvdaļas

  • 315 g miltu
  • 2 tējk. granulēta cukura
  • 1 tējk. sāls
  • 230 g nesālīta, atdzesēta sviesta
  • 120 ml ledusauksta ūdens

Pagatavošana

  1. Bļodā samaisiet miltus, cukuru un sāli.
  2. Pievienojiet atdzesēta sviesta kubiņus.
  3. Ar mīklas mīcītāju (man tāda nebija, tādēļ izmantoju divas dakšas) iemaisiet sviestu, līdz izveidojas zirņa lieluma mīklas gabaliņi. Sviestam un miltiem nav jābūt pilnīgi sajauktiem.
  4. Mērtraukā ielejiet 120 ml ūdens un pievienojiet ledu. Lēnām, pa 2 tējkarotēm vienlaikus pievienojiet ūdeni, līdz mīkla kļūst viendabīga un nedaudz lipīga, taču ne pārāk šķidra.
  5. Novietojiet mīklu uz virsmas, kas ir nobērta ar miltiem, un ielociet mīklu uz iekšu. Saveliet mīklu bumbā un sadaliet uz pusēm, pēc tam saplaciniet katru mīklas bumbu, izveidojot 2,5 cm biezu mīklas ripu. 
  6. Cieši ietiniet katru ripu plastmasas plēvē un ievietojiet ledusskapī uz vismaz divām stundām. Mīklu ledusskapī var uzglabāt līdz pat piecām dienām (saldētavā mīklu var uzglabāt līdz trim mēnešiem).
  7. Kad esat gatavi cept kūku, vienmērīgi izrullējiet mīklu, izveidojot apli, kas ietilpst jūsu kūkas formā (noteikti izrullējiet mīklu visos virzienos!). Kad ir iegūts vēlamais izmērs, ievietojiet kūku formā un, ja nepieciešams, pielabojiet, lai tā kārtīgi iegultu formā.

Pildījums

Sastāvdaļas

Parasti receptē tiek izmantots jau gatavs ķirbju kūkas biezenis, taču Latvijā to nevar iegādāties, tāpēc es krāsnī apcepu ķirbi un pildījumu pagatavoju pati.
  • 2 lielas olas
  • 100 g brūnā cukura
  • 70 g baltā cukura
  • ½ tējk. sāls
  • 2 tējk. kanēļa
  • 1 tējk. malta ingvera
  • ¼ tējk. malta muskatrieksta
  • ¼ tējk. maltu krustnagliņu
  • 1/8 tējk. malta kardamona
  • ½ tējk. citrona miziņas
  • 500 g ķirbju biezeņa
  • 355 ml kondensēta piena
  • 1 kūkas pamatne (sagatavota iepriekš)

Pagatavošana

  1. Ķirbju biezenis
    1. Pārgrieziet vidēja izmēra ķirbi uz pusēm.
    2. Izņemiet ķirbja mīkstumu ar sēklām. (PADOMS. Saglabājiet ķirbja sēklas, jo tās var sagrauzdēt.)
    3. Izklājiet cepešpannu ar foliju.
    4. Novietojiet ķirbja puses uz cepešpannas ar mizu uz augšu, cepiet 175 grādos, līdz varat tajā iedurt dakšiņu (apmēram 60 – 90 min.).
    5. Izņemiet no krāsns, ļaujiet atdzist un izskrāpējiet ķirbja mīksto daļu (ja masa nav viendabīga, to var sablenderēt).
  2. Pildījums
    1. Uzsildiet krāsni līdz 220° C.
    2. Iesitiet olas lielā bļodā.
    3. Pievienojiet brūno un balto cukuru, sāli un garšvielas, kā arī citrona miziņu.
    4. Iemaisiet ķirbju biezeni.
    5. Iemaisiet iebiezināto pienu.
    6. Maisiet, līdz viss ir labi samaisīts. 
  3. Kūkas cepšana

Kad kūkas pamatne ir ievietota formā, uzlieciet tai virsū pagatavoto pildījumu. Kūku vispirms 15 min. cep 200° C, pēc tam 45 – 55 min. – 175° C. Kūka ir gatava, kad, tajā iedurot naža galu vai koka kociņu, uz tā nepielīp mīkla. 

Atdzesējiet ķirbja kūku apmēram divas stundas. Dziestot kūka nedaudz saplaks.

Lai labi garšo!

Sazinies ar RSU ASV studentu asociāciju!

Facebook – RSU US Student Association
Instagram – @rsusmedicalsociety