Veselīgu inovāciju bagāti kvadrātmetri – RSU piedalās "Riga Food 2018" Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība
Izstādes

Par to, ka industrijas sadarbība ar universitāti kalpo kā tramplīns inovācijām, iespējams pārliecināties vērienīgajā pārtikas izstādē Riga Food 2018, kas saved vienkopus biznesa un zinātnes pārstāvjus, kā arī patērētājus. Šogad Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) stendā, kas iekārtots pārtikas jomas inovatoru sekcijā, redzamas ne vien augstskolas uzturzinātnieku komercializētās idejas, bet arī sadarbībā ar farmaceitiem attīstītie produkti, kuros izmantotas ārstniecības augu vērtīgās īpašības.

RSU stends izstādē Riga Food, kas šogad Ķīpsalas izstāžu hallē norisinās no 5. līdz 8. septembrim, rodams sekcijā Inovācijas pārtikai, ko kūrē Latvijas Tehnoloģiskais centrs un Eiropas biznesa atbalsta tīkls Latvijā, šādi izceļot institūcijas un uzņēmumus, kas saistīti ar pārtikas jauninājumu radīšanu un ieviešanu reālajā dzīvē.

RSU stendā uz korporatīvi sārtā fona šogad izceļas pārtikas produktu mulāžas, kas izmantojamas, lai izzinātu veselīga uztura pamatus. Pastāvīgu apmeklētāju interesi raisa arī ķermeņa kompozīcijas analizators, kas dažu sekunžu laikā nosaka gan tauku daudzumu, gan ķermeņa masas indeksu, gan lieso masu un muskuļu masu. Kā uzsver ilggadējie stenda pārstāvji, uz šo pārbaudi cilvēki nāk gadiem, nereti pat ņemot līdzi iepriekšējo gadu rezultātus, lai tos kopīgi ar augstskolas uzturzinātnes un veselības sporta studentiem analizētu.

Taču stenda šāgada košākais jaunums ir ogu pārstrādātājs Very Berry, kas patlaban izstrādā produktus, izmantojot RSU zinātnisko potenciālu. Very Berry ir pārtikas nozares ilgspēlētājs, kas saražoto eksportē uz tādām valstīm kā Igaunija, Zviedrija, Francija un Vācija. Pirms vairāk nekā 20 gadiem sācis ar nosaukumu Lienama Alūksne, uzņēmums tagad zināms ar plašu sulu, morsu, sīrupu, ogu un našķu klāstu. Viņu biznesa pamatprincips ir iztikt bez pārtikas piedevām un citiem produkta garšas un krāsas pastiprinātājiem. Tomēr, lai visu dabisko izmantotu pēc iespējas jaudīgāk, uzņēmums savam jauno funkcionālo dzērienu projektam piesaistījis Latvijas ārstniecības augu grandu – RSU asociēto profesori Viju Eniņu.

"Sadarbība sākās līdz ar mūsu dalību ES fondu projektā Inovatīvs produkts, kur bez profesores zināšanām mēs gluži vienkārši nebūtu varējuši iztikt," stāsta Very Berry eksporta un tirdzniecības vadītāja Elīna Kostigova, atsaucoties uz veikala plauktos jau nopērkamo sulu līniju bērniem. Sadarbībā ar profesori tapušas veselību stiprinošas, uzmundrinošas un, gluži pretēji, nomierinošas un miegam noskaņojošas jaukto ogu un augļu sulas.

Patlaban izstrādes procesā ir funkcionālo sulu līnija, pie kuras sadarbībā ar zinātnieci strādāts jau teju gadu, un tai būtu jānāk klajā novembrī. Pagaidām vēl uzņēmums neatklāj, kādas ogas būs šo sulu pamatā, vien uzsver, ka šajā produktu līnijā tiek strādāts ar lielu ogu apjomu un dažāda veida ārstnieciskajiem augiem. Pamatā Very Berry strādā ar dzērvenēm, smiltsērkšķiem, avenēm, ķiršiem, mellenēm un zemenēm, un viņu veikums ir nogaršojams RSU stendā. Turpat, izmantojot RSU Bioķīmijas laboratorijas darbinieku zināšanas, iespējams pārliecināties, cik daudz antioksidantu ir katrā no sulām. Kā noskaidrojam, liekot lietā reaģentus, antioksidantu līderes ir aronijas, kam seko dzērvenes – tās abas ir lielisks avots vitamīniem, minerālvielām un fermentiem, kas organismā spēj iznīcināt brīvos radikāļus.

Tepat, šajos veselīgu inovāciju bagātajos kvadrātmetros, norisinās arī aktīvs rekrutēšanas darbs – lai gan Riga Food ir pārtikas nozares pasākums, allaž stendā ierodas arī potenciālie studentam kādai no teju 70 RSU veselības aprūpes un sociālo zinātņu studiju programmām.

Saistītās ziņas