.
Higiēna (veselības aprūpes iestādēs)
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.07.2021 14:20:16
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LF_029 | LKI līmenis: | 5. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Veselības aprūpe | Mērķauditorija: | Ārstniecība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Rigonda Kalna | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | RSU Liepājas filiāle | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Liepāja, Riņķu iela 24/26, lfrsu[pnkts]lv, +371 63442118, +371 63442119, +371 63484632 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 10 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 20 | ||||
Nodarbības (skaits) | 6 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 12 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Bioloģijā, ķīmijā, mikrobioloģija | ||||||||
Mērķis: | Veicināt zināšanu apguvi un izpratni par veselības aprūpes infekciju prevenciju un kontroles pamatprincipiem, kā arī attīstīt studentu zinātniski, kritisku un analītisku domāšanu par higiēnas un infekciju prevencijas daudzpusību veselības aprūpes iestāžu kontekstā. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ar veselības aprūpi saistītās infekcijas slimības. Ar veselības aprūpi saistītu infekciju teorētiskie pamati, veicinošie faktori, epidemioloģija un etioloģija. Gaiss un starojums, tā ietekme uz cilvēka organismu, ūdens higiēniskā un epidemioloģiskā nozīme | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | LR normatīvo aktu sistēma higiēnas un epidemioloģijas kontekstā | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Antibiotiku lietošana un antibiotiku rezistence. Mikroorganismu jutības noteikšana pret antimikrobiskiem līdzekļiem | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Epidēmiskais process – sociālekoloģiska sistēma. Epidēmiskā procesa struktūra. Epidemioloģiskā uzraudzība. Epidemioloģiskās uzraudzības uzdevumi. Epidemioloģiskā izmeklēšana | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Infekciju slimību epidemioloģijas vēsture. Epidēmiskā procesa raksturojums. Infekcijas pārneses mehānisms. Infekcijas pārneses faktori. Uzņēmīgs organisms. Infekcijas slimību specifiskās profilakses iespējas personāla un pacientu aizsardzībai | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Ārstniecības iestādes higiēniskā un pretepidēmiskā režīma plāns. Roku higiēna. Ārstniecības iestādes darbinieku personīgā higiēna un ārējais izskats. Darbinieka veselība, veselības pārbaudes un vakcinācija. Individuālie aizsardzības līdzekļi infekciju profilaksei ārstniecības iestādē. Individuālo aizsarglīdzekļu lietošana atbilstoši procedūrai vai veicamajam pretepidēmijas pasākumam. Infekciju uzraudzības nodrošināšana ārstniecības iestādē. Iekšējās kontroles nodrošināšana | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
7 | Aseptika. Antiseptika. Sterilizācija. Medicīnisko ierīču, aprīkojuma un materiālu apstrāde ārstniecības iestādē | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
8 | Dezinfekcija, dezinsekcija un deratizācija. Dezinfekcijas līdzekļu iedalījums. Dezinfekcijas līdzekļu sastāvdaļu īpašības | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
9 | Ar veselības aprūpi saistītas infekciju profilakse (urīnceļu katetri, intravaskulārie katetri, ķirurģiskās vietas). Vadlīnijas un jaunākie pētījumi | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 3.00 | auditorija | |||||||
10 | Prasības izolācijas režīma nodrošināšanai, ja pacientam ir konstatēta aerogēnā, gaisa pilienu vai kontaktu ceļā izplatāma infekcijas slimība vai tās izraisītājs | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīgs darbs ar literatūras avotiem. Prezentācija par aktuālām problēmām infekciju kontrolē. Situācijas uzdevumu risināšana nodarbībās. Vadlīniju analīze. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Summatīvs vērtējums: Studiju kursa beigās rakstisks eksāmens (40%), kas ietver teorētisko semestra saturu, 30% patstāvīgās darbu prezentācijas vērtējums, + 30% situācijas analīzes vērtējums. Studējošo zināšanu un prasmju vērtēšanai lieto 10 ballu sistēmu, vērtēšanai izmantojot RSU Studiju reglamentā I aprakstīto vērtēšanas sistēmu. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studenti zina epidemioloģijas pamatjautājumus un terminus, infekciju slimību specifiskās un nespecifiskās profilakses pamatus, infekciju kontroles metodes un to pielietojumu un nodrošinājumu ambulatoro un stacionāro pacientu veselības aprūpē, pretepidēmiskā režīma principus un risinājumus. | ||||||||
Prasmes: | Studenti pielieto infekciju kontrolei atbalstošos normatīvos aktus. Modelē iegūtās prasmes, kas saistītas ar infekciju kontroles metodēm un to pielietojumu un nodrošinājumu, prevencijas pasākumiem ārsta palīga profesijas standartā noteikto prasmju kontekstā. | ||||||||
Kompetences: | Studiju kursa apguves rezultātā students analizē situācijas un sintezē iespēju veiksmīgi darboties infekciju kontroles kontekstā, integrējot situācijai atbilstošas zināšanas, prasmes un likumdošanu. | ||||||||
Klīniskās Prasmes: | |||||||||
Nr. | Skill | Level | |||||||
1 | Higiēniskā roku dezinfekcija | A - Iesācēja līmenis | |||||||
2 | Higiēniskā roku dezinfekcija | B1 - Pamatlīmenis | |||||||
3 | Higiēniskā roku mazgāšana | A - Iesācēja līmenis | |||||||
4 | Higiēniskā roku mazgāšana | B1 - Pamatlīmenis | |||||||
5 | Higiēniskā roku mazgāšana | B2 - Vidējs līmenis | |||||||
6 | Individuālo aizsardzības līdzekļu novilkšana ar veselības aprūpi saistītu infekciju gadījumā | A - Iesācēja līmenis | |||||||
7 | Individuālo aizsardzības līdzekļu novilkšana ar veselības aprūpi saistītu infekciju gadījumā | B1 - Pamatlīmenis | |||||||
8 | Individuālo aizsardzības līdzekļu uzvilkšana ar veselības aprūpi saistītu infekciju gadījumā | A - Iesācēja līmenis | |||||||
9 | Individuālo aizsardzības līdzekļu uzvilkšana ar veselības aprūpi saistītu infekciju gadījumā | B1 - Pamatlīmenis | |||||||
10 | Vienreizlietojamo cimdu uzvilkšana un novilkšana | A - Iesācēja līmenis | |||||||
11 | Vienreizlietojamo cimdu uzvilkšana un novilkšana | B1 - Pamatlīmenis | |||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | A. Brila. „Infekciju slimību epidemioloģija”, Rīga, Nacionālais apgāds, 2009. (akceptējams izdevums) | ||||||||
2 | Latvijas Republikas ‘’Epidemioloģiskās drošības likums’’ | ||||||||
3 | LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 689 | ||||||||
4 | LR Ministru kabineta noteikumi Nr.104 | ||||||||
5 | Klīniskās procedūras un pacientu drošība / Dzintra Puriņa, Ināra Upmale. Rīga: Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledža, 2018. | ||||||||
6 | SPKC ieteikumi ārstniecības iestāžu higiēniskā un pretepidēmiskā režīma plānu izstrādei. Pieejams no: https://www.spkc.gov.lv/lv/ieteikumi-arstniecibas-iestadem-0 | ||||||||
7 | Infection Control Guidance for Healthcare Professionals about Coronavirus (COVID-19). Available from: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/infection-con… | ||||||||
8 | Hand Hygiene Recommendations Guidance for Healthcare Providers about Hand Hygiene and COVID- 19. Available from: https://www.who.int/health-topics/infection-prevention-and-… | ||||||||
9 | European Centre for Disease Prevention and Control. Antimicrobial resistance surveillance in Europe 2014. Annual Report of the European Antimicrobial Resistance Surveillance Network (EARS-Net) Stockholm: ECDC; 2015. Available from: http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/antimicr… | ||||||||
10 | World Health Organization. Guidelines on core components of infection prevention and control programmes at the national and acute health care facility level. Geneva: WHO; 2016. Available from: http://www.who.int/gpsc/ipc-components-guidelines/en/. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Ar veselības aprūpi saistītas infekcijas un antibakteriālo līdzekļu lietošana Latvijas slimnīcās ECDC PPS 2016.gada pētījuma rezultāti. Pieejams no:https://www.spkc.gov.lv/lv/jaunums/spkc-uzsak-gripas-monito… | ||||||||
2 | World Health Organization. Global action plan on antimicrobial resistance. Geneva: WHO; 2015. Available from: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/193736/1/978924150…. | ||||||||
3 | European Centre for Disease Prevention and Control. Systematic review and evidence-based guidance on perioperative antibiotic prophylaxis. Stockholm: ECDC; 2013. Available from: http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/Perioper…. | ||||||||
4 | www.beckershospitalreview.com/quality/10-best-strategies-fo… |