Pārlekt uz galveno saturu

Bioķīmija

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:8.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:17.10.2022 09:29:03
Par studiju kursu
Kursa kods:CFUBK_044LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:4.00ECTS:6.00
Zinātnes nozare:Ķīmija; BioķīmijaMērķauditorija:Rehabilitācija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Anita Pastare
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Cilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Dzirciema iela 16, cfbkatrsu[pnkts]lv, +371 67061550
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)3Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas6
Nodarbības (skaits)13Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas26
Kopā kontaktstundas32
Pilns laiks - 2. semestris
Lekcijas (skaits)3Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas6
Nodarbības (skaits)13Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas26
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)8Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)3Kopā lekciju kontaktstundas24
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)3Kopā nodarbību kontaktstundas24
Kopā kontaktstundas48
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Ķīmija, bioloģija un fizika vidusskolas līmenī.
Mērķis:
1. Sniegt zināšanas par cilvēka organisma eksistences pamatiem, uzskatot uzturvielas par dzīvības būtisku priekšnoteikumu. 2. Sniegt zināšanas par vielmaiņas procesiem, šo procesu regulāciju organismā un izmaiņām nepilnvērtīga uztura rezultātā.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Vienkāršo un salikto proteīnu īss raksturojumsLekcijas1.00auditorija
3EnzimoloģijaLekcijas1.00auditorija
4Ūdenī šķīstošo vitamīnu bioķīmiskās funkcijasLekcijas1.00auditorija
5Ogļhidrātu metabolismsLekcijas1.00auditorija
6Lipīdu metabolismsLekcijas1.00auditorija
7Aminoskābju metabolismsLekcijas1.00auditorija
8Oksi,- okso- un aminoskābesNodarbības1.00laboratorija
9Ogļhidrāti un lipīdiNodarbības1.00laboratorija
10Vienkāršie proteīni. Biureta reakcija, proteīnu izgulsnēšanas reakcijasNodarbības1.00laboratorija
11Saliktie proteīni. Nukleoproteīnu hidrolīzes produktu pierādīšana rauga hidrolizātāNodarbības1.00laboratorija
12Vienkāršie un saliktie proteīniNodarbības1.00laboratorija
13Enzīmu iedalījums – pamatprincipiNodarbības1.00laboratorija
14Enzīmu darbības atkarība no temperatūras un vides pH. SpecifiskumsNodarbības1.00laboratorija
15Enzīmu aktivitātes noteikšana (amiloklastiskais spēks)Nodarbības1.00laboratorija
16Enzīmu aktivatori un inhibitoriNodarbības1.00laboratorija
17EnzīmiNodarbības1.00laboratorija
18Uzturvielu gremošanas processNodarbības1.00laboratorija
19Ogļhidrātu, tauku un proteīnu gremošanaNodarbības1.00laboratorija
20Gremošanas processNodarbības1.00laboratorija
21Ūdenī šķīstošie vitamīni. C vitamīna kvantitatīva noteikšanaNodarbības1.00laboratorija
22Taukos šķīstošie vitamīniNodarbības1.00laboratorija
23VitamīniNodarbības1.00laboratorija
24Ievads metabolismā. Bioenerģētika. Krebsa ciklsNodarbības1.00laboratorija
25Uztura ogļhidrāti. Glikogēna sintēze un noārdīšanaNodarbības1.00laboratorija
26Laktāta un PVS noteikšana. Ogļhidrāti kā enerģijas avots un glikolīzes produktu pārvērtības anaerobos apstākļos.Nodarbības1.00laboratorija
27Ogļhidrātu metabolismsNodarbības1.00laboratorija
28Tauki kā enerģijas avotsNodarbības1.00laboratorija
29Ketonvielu veidošanās un noteikšana. Holesterola veidošanās un noteikšanaNodarbības1.00laboratorija
30Lipīdu metabolismsNodarbības1.00laboratorija
31Aminoskābju deaminēšana. AT aktivitātes noteikšana. Asins un urīna ķīmiskais sastāvsNodarbības1.00laboratorija
32Urīnvielas noteikšana. Amonjaka veidošanās un atindēšana. Urīna patoloģiskās sastāvdaļasNodarbības1.00laboratorija
33Aminoskābju metabolismsNodarbības1.00laboratorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
2Ievads bioķīmijāLekcijas1.00auditorija
3EnzimoloģijaLekcijas1.00auditorija
4Ūdenī šķīstošo vitamīnu bioķīmiskās funkcijasLekcijas1.00auditorija
5Ogļhidrātu metabolismsLekcijas1.00auditorija
6Lipīdu metabolismsLekcijas1.00auditorija
34Ievads metabolismāLekcijas1.00auditorija
35Ogļhidrātu metabolisms. Glikogena sintēze un noārdīšana, nozīmeLekcijas1.00auditorija
36Proteīnu metabolisms. Uztura normatīvi. Detoksikācijas ceļi. Aknu loma šajā procesāLekcijas1.00auditorija
37Enzīmu klasifikācijaNodarbības1.00laboratorija
38Ogļhidrātu, lipīdu un proteīnu gremošanas process un uzsūkšanaNodarbības1.00laboratorija
39Enzīmi uzturvielu gremošanas procesāNodarbības1.00laboratorija
40Enzīmi lielmolekulāru uzturvielu hidrolīzei uzsūcamā formāNodarbības1.00laboratorija
41BioenerģētikaNodarbības1.00laboratorija
42Ogļhidrātu metabolisms – glikolīze (aeroba, anaeroba)Nodarbības1.00laboratorija
43Laktātjonu (pienskābes) noteikšanaNodarbības1.00laboratorija
44Lipīdi enerģijas ieguveiNodarbības1.00laboratorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīga teorētisko tēmu apguve, izmantojot citus avotus, kā zinātniskās grāmatas, publikācijas.
Vērtēšanas kritēriji:
1. Dalība praktiskās nodarbībās, uzdevumu risināšana – ieskaitīts 2. Rakstiski, starpposmu pārbaudes darbi – 50% 3. Gala pārbaudījumā rakstisks, daudzjautājumu eksāmens – 50%
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens (Rakstisks)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens (Rakstisks)
Studiju rezultāti
Zināšanas:Studiju kursa apguves rezultātā students: 1. mācēs izskaidrot bioenerģētiskos procesus organismā – ogļhidrātu, tauku un proteīnu metabolismu; 2. ilustrēs vielmaiņas regulācijas iespējas; 3. sapratīs uztura un cilvēka metabolisma saistību.
Prasmes:Studiju kursa apguves rezultātā students pratīs: 1. demonstrēt nesabalansēta uztura ietekmi uz vielmaiņu; 2. novērtēt metabolisma izmaiņas organismā; 3. izmantot iegūtās zināšanas klīnisko disciplīnu apguvē un tās integrēt savā ikdienas darbā; 4.lietost iegūtās zināšanas par pārtikas produktu un uzturvielu sastāvdaļām, to ķīmisko uzbūvi, pārvērtībām, lai konsultētu par uztura jautājumiem gan lielākas sabiedrības grupas, gan atsevišķus indivīdus; 5. analizēt un argumentēti diskutēt par vielu maiņu, tās regulācijas molekulārajiem pamatiem, bioķīmijas pielietojumu uzturzinātnē.
Kompetences:Students spēs pielietot iegūtās zināšanas par organismā notiekošiem ķīmiskiem procesiem, to integrāciju un regulāciju; t.sk., veicot inovatīvu pētniecisku darbību.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Николаев, А. Я. Биологическая химия : учебник для медицинских специальностей вузов Москва : Высшая школа, 1989. (akceptējams izdevums)
2R.K. Murry, D.K. Granner, D.A.Mayes, U.W. Rodnee. Harper’s illustrated biochemistry: Lange Medical Publications, 2018.
3e-studijas (http://estudijas.rsu.lv/).
Papildu literatūra
1PUB MED un citas datu bāzes.
Citi informācijas avoti
1R.A. Harvey, D.R. Ferrier. Lippincott's Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott's Illustrated Reviews Series), 2010: 544.