Pārlekt uz galveno saturu

Sportistu uzturs

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:09.01.2023 16:30:04
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_090LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; Sporta medicīna un rehabilitoloģijaMērķauditorija:Ārstniecība; Rehabilitācija; Sporta treneris; Sabiedrības veselība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Jānis Leitis
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas8
Kopā kontaktstundas16
Pilns laiks - 2. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas8
Kopā kontaktstundas16
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)8Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Anatomijā, normālajā un patoloģiskajā fizioloģijā un bioķīmijā. Pamatzināšanas uzturmācībā.
Mērķis:
Apgūt uztura pamatzināšanas, kas var sekmēt sportisko rezultātu izaugsmi pie dažāda veida fiziskās slodzes. Kursa saturs: • profesionālu sportistu uztura ēdienkartes plānošanas atšķirības pie aerobajām un anaerobajām slodzēm; • specializēto uztura piedevu jeb uztura bagātinātāju nepieciešamība un to pielietojums; • uztura plānošana pie sportiskām traumām; • ieskats antidopinga jautājumos; • dažādu populāru diētu ietekme uz sportistu sniegumu; • kritiska zinātnisko datubāžu izmantošana un analīze mācību procesā.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads sporta uztura zinātnēLekcijas2.00auditorija
2Ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku nozīme sportista uzturāLekcijas2.00auditorija
3Šķidruma, dažādu diētu un antidopinga nozīme sportistu uzturāLekcijas2.00auditorija
4Uztura bagātinātāju nozīme sportistu uzturāLekcijas2.00auditorija
5Zinātnisko rakstu pielietojums sporta uztura zinātnēNodarbības2.00auditorija
6Patstāvīgais darbs – prezentācijas sagatavošana, izmantojot zinātnisko literatūruNodarbības2.00auditorija
7Prezentāciju prezentēšanaNodarbības2.00auditorija
8EksāmensNodarbības2.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads sporta uztura zinātnēLekcijas2.00auditorija
2Ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku nozīme sportista uzturāLekcijas2.00auditorija
3Šķidruma, dažādu diētu un antidopinga nozīme sportistu uzturāLekcijas2.00auditorija
4Uztura bagātinātāju nozīme sportistu uzturāLekcijas2.00auditorija
5Zinātnisko rakstu pielietojums sporta uztura zinātnēNodarbības2.00auditorija
6Patstāvīgais darbs – prezentācijas sagatavošana, izmantojot zinātnisko literatūruNodarbības2.00auditorija
7Prezentāciju prezentēšanaNodarbības2.00auditorija
8EksāmensNodarbības2.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Prezentācija nodarbības laikā par izvēlēto tēmu 5 – 7 min.
Vērtēšanas kritēriji:
Studiju kursa beigās ir paredzēts eksāmens, kas pārbaudīs studentu sapratni par apgūto kursu un ļaus nostiprināt iegūtās zināšanas. Eksāmens būs rakstiskā formā pēdējās praktiskās nodarbības laikā. Gala vērtējumu veidos: • Lekciju apmeklējums veido 30% no gala vērtējuma; • Prezentācija veido 30% no gala vērtējuma; • Eksāmens veido 40% no gala vērtējuma.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:• par dažādu sporta veidu specifiku attiecībā uz uzturu; • dažādu uztura bagātinātāju ietekmi uz sportiskajiem rezultātiem; • populāru diētu ietekmi uz sportistu rezultātiem; • sportistu uzturu, dažādu traumu gadījumos.
Prasmes:• izvēlēties sporta veidam atbilstošu uzturvielu plānojumu; • mācēt ātri iegūt informāciju par preparātiem, kuru sastāvā ir aizliegtās vielas; • kritiska zinātnisko rakstu izvērtēšana.
Kompetences:• Spēja saprast dažādu sporta veidu slodzes un nepieciešamo enerģijas daudzumu, ko sniedz uzturs.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Z. Zariņš., L. Neimane. „Uztura mācība”, Rīga, 2021.
2The Encyclopaedia of Sports Medicine: An IOC Medical Commission Publication, Sports Nutrition. (Volume XIX) by Ronald J. Maughan. Dec 16, 2013
3Ārvalstu studentiem/For International students:
4The Encyclopaedia of Sports Medicine: An IOC Medical Commission Publication, Sports Nutrition. (Volume XIX) by Ronald J. Maughan. Dec 16, 2013
Papildu literatūra
1Jeukendrup, Asker E., Sport nutrition / Asker Jeukendrup, Michael Gleeson. Third edition. Champaign, IL : Human Kinetics, [2019] xiii, 602 lpp. : diagrammas, ilustrācijas, tabulas ; 28 cm ISBN 9781492529033
2Handbook of Sports Medicine and Science, Sports Nutrition, by Ronald J. Maughan and Louise M. Burke. Nov 22, 2002