Pārlekt uz galveno saturu

Ēdiena antropoloģija

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:02.02.2024 12:25:36
Par studiju kursu
Kursa kods:KSK_197LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Socioloģija; Sociālā antropoloģijaMērķauditorija:Socioloģija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Agnese Bankovska
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sociālo zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Dzirciema iela 16, Rīga, szfatrsu[pnkts]lv
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)6Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas12
Nodarbības (skaits)6Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas12
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Bakalaura grāds; pamata zināšanas antropoloģijā.
Mērķis:
Kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar šā brīža aktuālajiem pētniecības virzieniem un tēmām ēdiena antropoloģijā, vienlīdz aplūkojot galvenās teorētiskās nostādnes un biežāk izmantotās metodes.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ētisks ēdiensLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00pētījuma vieta
2Ēdiens un sociālās saitesLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00pētījuma vieta
3Ēdiens, vide un ķermenisLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00pētījuma vieta
4Ēdiens, identitāte un piederībaLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00pētījuma vieta
5Studentu prezentācijasLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
6Nākotnes ēdiensLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studenti patstāvīgi apgūst kursa literatūru, piedalās semināros, gatavo prezentācijas, raksta iespaidu rakstu un noslēguma eseju. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.
Vērtēšanas kritēriji:
Studentu aktīva piedalīšanās semināros, prezentācija, iespaidu raksts, noslēguma eseja.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens (Rakstisks)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Izprot kursā apgūtās tēmas, teorētiskos un empīriskos aspektus, labi orientējas obligātajā literatūrā.
Prasmes:Analītiskās un teorētiskās iemaņas, kontekstā ar kursā aplūkotajām tēmām, teorētiskajiem un metodoloģiskajiem virzieniem.
Kompetences:Pārzina ēdiena antropoloģijas aktuālie virzieni un tēmas.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Visa literatūra ir angļu valodā un piemērota gan latviešu, gan angļu plūsmas studentiem
2Ange, Olivia and Berliner, David. 2015. Introduction: Anthropology of Nostalgia – An-thropology as Nostalgia in Anthropology and Nostalgia. Pp. 1-16. Berghahn Books.
3Carsten, Janet. 1995. The Substance of Kinship and the Heat of the Hearth: Feeding, Personhood, and Relatednessamong Malays in Pulau Langkawi. American Ethnologist. 22 (2): 223-241.
4DeLind, Laura, B. 2006. Of bodies, place and culture: re-situating local food. Journal of Agricultural and Environmental Ethics. 19:121–146
5Evans, David. 2012. Beyond the Throwaway Society: Ordinary Domestic Practice and a Sociological Approach to Household Food Waste. Sociology 46 (1): 41-56.
6Fischler, Claude. 1988. Food, Self and Identity. Social Science Information. 27: 275-293.
7Grossman Alyssa. 2009. Memory meal: tasting the past in post-communist Romania. East-West Cultural Passage. 8: 20-42.
8Holt Giménez, Eric, and Annie Shattuck. 2011. Food Crises, Food Regimes and Food Movements: Rumblings of Reform or Tides of Transformation? Journal of Peasant Studies 38(1): 109–144.
9Klein, Jakob. A. et.al. 2014. Introduction: Ethical Eating and (Post) socialist Al-ternatives In Ethical Eating in the Postsocialist and Socialist World. Jung, Yu-son et.al. eds. Pp. 1-25. University of California Press.
10Loftsdóttir, Kristín. 2014. Iceland, Rejected by McDonald’s: Desire and Anxieties in a Global Crisis. Social Anthropology 22(3): 340–353.
11Mann, Anna, M. et. al. 2011. Mixing Methods, tasting fingers. Notes on an ethnographic experiment. HAU: Journal of Ethnographic Theory. 1 (1): 221-243. Society 30: 744–777.
12Mithril, Charlotte et. al. 2012. Guidelines for the New Nordic Diet. Public Health Nutrition.15 (10): 1941–1947.
13Murcott, Anne. 1997. Family meals – a thing of the past? In Food, health and identity Caplan, Pat ed. Pp. 32-50. Routledge.
14Roos, Gun et.al. 2001. Men, masculinity and food: interviews with Finnish carpenters and engineers. Appetite. 37: 47-56
15Sahlins, Marshall. 2011. What kinship is (part one). Journal of the Royal Anthropological Institute 17 (1): 2-19.
16Sutton, David. 2011. Memory as a Sense: A Gustemological Approach. Food, Culture, Society. 14 (4): 468-475.
Papildu literatūra
1Billig, M. 2002. Banal Nationalism. London: Sage Publications.
2Blumberg, Renata. 2014. Placing Alternative Food Networks: Farmers’ Markets in Post-Soviet Vilnius, Lithuania. In Ethical Eating in the Postsocialist and Socia-list World. Jung, Yuson et.al. ed. Pp. 69-93. University of California Press.
3Fjellström, Christina. 2004. Mealtime and meal patterns from a cultural perspective. Scandinavian Journal of Nutrition, 48 (4): 161-164.
4Gabriel, Cynthia. 2005. Healthy Russian Food is Not-for-Profit. In Michigan Discussion in Antrhopology. Pp. 183-222. Ann Arbor, MI: MPublishing, University of Michigan Library.
5Graeber, David. 2011. “Consumption.” Current Anthropology 52(4): 489–511.
6Holtzman, Jon D. 2006. Food and Memory. Annual Review of Anthropology 35(1): 361–378.
7Mincyte, Diana. 2009. Self-made women. Informal dairy markets in Europeanizing Lithuania. In Food and Everyday Life in the Post-socialist World. Caldwell, Melissa. L. ed. Pp. 78-101. Bloomington: Indiana University Press.
8Sahlins, Marshall. 2011. What kinship is (part two). Journal of the Royal Anthropological Institute 17: 227-242.
9Sutton, David. 2001. Remembrance of Repasts: An Anthropology of Food and Memory. Oxford & New York: Berg.
10Trubek, Amy, B. 2008. The taste of place. A cultural journey into terroir. Pp. 18-53. University of California Press.
11Wilk, Richard. 2010. Power at the Table: Food Fights and Happy Meals. Critical Methodologies 10: 428-436
Citi informācijas avoti
1Video materiāli par kursā apskatāmajām ēdiena tēmām no Youtube, dokumentālās filmas./Video materials on the food topics covered in the course from Youtube, documentaries.