Pārlekt uz galveno saturu

Īsumā par studiju kursu

Kredītpunkti / ECTS:2 / 3
Kursa vadītājs:Aija Bukova-Žideļūna
Studiju tips:Nepilna laika, Pilna laika
Līmenis:1. cikla (Bakalaura)
Mērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi
Valoda:Latviešu
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna

Mērķis

Sniegt zināšanas par sabiedrības veselības nozares pamatjautājumiem un apgūt epidemioloģijā pielietojamos jēdzienus, pamatkoncepcijas un metodes veselības problēmu pētniecībā un risināšanā.

Priekšzināšanas

Pamatzināšanas normālajā un pataloģiskajā fizioloģijā, bioķīmijā un matemātiskajā statistikā.

Rezultāti

Zināšanas

• Definēs veselības jēdzienu un nosauks galvenās veselību ietekmējošo faktoru kategorijas. • Nosauks sociālās veselības determinantes. • Formulēs sabiedrības veselības kā zinātnes un prakses uzdevumus. • Definēs slimību profilakses līmeņus un veselības veicināšanas pamatfunkcijas. • Nosauks veselības aprūpes organizācijas un finansēšanas galvenos principus. • Aprakstīs modernās epidemioloģijas pamatkoncepcijas un to pielietojumu veselības zinātnēs. • Paskaidros uz pierādījumiem balstītas veselības aprūpes jēdzienu. • Izklāstīs prevalences un incidences aprēķināšanas principus. • Formulēs demogrāfiskos pamatrādītājus. • Definēs slimību skrīninga pamatprincipus. • Nosauks diagnostisko testu pareizības un snieguma rādītājus. • Aprakstīs veselības informācijas veidus un iegūšanas avotus. • Nosauks epidemioloģijā izmantojamos pētījumu dizainus, to raksturojošās pazīmes, priekšrocības un trūkumus. • Definēs un paskaidros epidemioloģijā izmantotos asociāciju rādītājus.

Prasmes

• Nosauks veselību ietekmējošo faktoru piemērus uztura specialitātē. • Aprakstīs piemērus slimību profilaksē un veselības veicināšanā savas specialitātes ietvaros. • Aprēķinās veselības notikumu un stāvokļu biežuma pamatrādītājus. • Aprēķinās demogrāfiskos pamatrādītājus. • Atšķirs kopējos, specifiskos un standartizētos rādītājus. • Aprēķinās diagnostisko testu pareizības un snieguma rādītājus. • Diferencēs un salīdzinās dažādus veselības informācijas avotus. • Diferencēs epidemioloģisko pētījumu veidus pēc to dizaina. • Aprēķinās epidemioloģijā izmantotos asociāciju rādītājus.

Kompetences

• Interpretēs veselības jēdzienu un veselību ietekmējošo faktorus uztura specialitātē. • Pamatos veselības veicināšanas un profilakses nozīmi uztura specialitātē. • Pielietos veselības notikuma biežuma rādītājus un demogrāfiskos rādītājus veselības problēmu pētniecībā. • Kritiski izvērtēs veselības informāciju atkarībā no datu ieguves avotiem. • Salīdzinās pētījumu rezultātus atkarībā no epidemioloģisko pētījumu dizaina un mērītajiem asociāciju rādītājiem.

Plānojums

Kursa plāns patreiz nav pieejams.