Pārlekt uz galveno saturu

Uztura regulācijas pamatprincipi sievietēm dažādos dzīves periodos

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:18.04.2024 08:56:18
Par studiju kursu
Kursa kods:DUGK_003LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Dace Rezeberga
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Dzemdniecības un ginekoloģijas katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Miera iela 45, Rīgas pašvaldības SIA Rīgas Dzemdību nams, dzgkatrsu[pnkts]lv, +371 67293837
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas32
Kopā kontaktstundas48
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Bakalaura grāds veselības aprūpes vai rehabilitācijas studiju programmā vai pārtikas zinībās.
Mērķis:
Sniegt zināšanas par sievietes uztura īpatnībām visas dzīves laikā.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Informācija par kursu. Normāls menstruālais cikls, hormonu ietekme uz metabolismu dažādās menstruālā cikla fāzēs. Fizioloģiskas izmaiņas sievietes organismā grūtniecības laikā.Lekcijas1.00E-studiju vide
2Neinfekcijas slimības, to ierobežošana 21.gadsimtā kā sabiedrības veselības būtisks uzdevums. Kā reproduktīvo veselību ietekmē sievietes dzīves veids.Lekcijas1.00E-studiju vide
3Reproduktīvais periods, galvenās sievietes reproduktīvās veselības problēmas šajā periodā, uztura rekomendācijas.Nodarbības1.00klīniskā bāze
4Ģimenes plānošanas metodes, to ietekme uz metabolismu, dietas un dzīvesveida ieteikumiNodarbības1.00klīniskā bāze
5Uztura īpatnības grūtniecības laikā. Svara pieaugums grūtniecības laikā. Vitamīni, mikroelementi, uztura bagātinātāji. Dietas ieteikumi grūtniecības patoloģiju gadījumos (aizcietējumi, agrīna toksikoze, anēmija, hipertensija, priekšlaicīgas dzemdības, urīnceļu infekcijas, diabēts u.c.).Nodarbības1.00klīniskā bāze
6Sievietes veselība visa mūža garumā, uztura īpatnības visa mūža garumā: kopsavilkums.Lekcijas1.00E-studiju vide
7Īstermiņa un ilgtermiņa veselības problēmas menopauzē. Dzīvesveida un uztura rekomendācijas.Lekcijas1.00E-studiju vide
8Uztura modifikācijas (ēdienkarte) dažādos sievietes dzīves periodos – pusaudžu periods, reproduktīvais vecums, menopauze un postmenopauze.Nodarbības1.00klīniskā bāze
9Dzimumbrieduma psiholoģiskie un fizioloģiskie aspekti. Menstruāciju sākums, ar to saistītās iespējamās problēmas. Uzturs puberitātes un pusaudžu periodā, tā ietekme uz reproduktīvo veselību. Anoreksija, bulīmija.Nodarbības2.00klīniskā bāze
10Fizioloģiskas dzemdības, uzturs dzemdību laikā. Operācijas dzemdniecībā un ginekoloģijā, sagatavošana operācijām, pēcoperācijas perioda vadīšana.Nodarbības1.00klīniskā bāze
11Studentu darbu prezentācijas. Pārbaudes darbs – eseja.Nodarbības1.00klīniskā bāze
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Eseja par kādu no saistītām tēmām, pastāvīgi sagatavota prezentācija. Studējošajiem aizpildīt studiju kursu aptaujas anketas (piemēru skatīt video: https://panopto.rsu.lv/Panopto/Pages/Viewer.aspx?id=9558208…. ).
Vērtēšanas kritēriji:
Kursa kumulatīvo vērtējumu veido: 50% eseja + 50% pastāvīgi sagatavotās prezentācijas kursa ietvaros.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens (Rakstisks)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Izpratne par uztura īpatnībām un vajadzībām sievietes dažādos dzīves periodos.
Prasmes:Spēja zināšanas izmantot konsultējot sievieti par uztura, mikroelementu, vitamīnu nepieciešamību sievietes dzīves dažādos periodos fizioloģisku izmaiņu un dzimumsistēmas orgānu saslimšanu gadījumos.
Kompetences:Spēj integrēt zināšanas, sastādot ēdienkarti grūtniecēm fizioloģiski noritošas grūtniecības laikā un laktācijas periodā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Ginekoloģija. I.Vībergas redakcijā. Rīga, Nacionālais medicīnas apgāds, 2013.
2Dzemdniecība. D.Rezebergas redakcijā. Nacionālais medicīnas apgāds, 2016.
3Z.Zariņš, L.Neimane. ,,Uztura mācība". Rīga, 2021.
Papildu literatūra
1T. Wilson, G. Bray. Nutrition Guide for Physicians and Related Healthcare Professions. Humana Press Inc., 2017.
2M.Pollard. Evidence based care for breastfeeding mothers: A resource for midwifes and allied healthcare professionals. Taylor & Francis Ltd, 2017.
3J. Higdon, V. Drake. Evidence-based approach to vitamins and minerals. Thieme Publishing Group, 2011.
4E. Derbyshire. Nutrition in the Childbearing years, Publisher: John Wiley and Sons Ltd, 2011.
5J. Anderson, S.C. Garner, P. Klemmer. Diet, Nutrients, and bone health. Taylor & Francis Inc, 2011.
Citi informācijas avoti
1The British Journal of Nutrition.
2Food and nutrition bulletin, published by the International Nutrition Foundation, Toronto.
3European Journal of Nutrition.
4www.pubmed.com, www.medscape.com