.
Ievads ķirurģiskajās slimībās uztura speciālistiem
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:18.08.2022 12:29:25
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | KK_025 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 1.00 | ECTS: | 1.50 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Ķirurģija | Mērķauditorija: | Rehabilitācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Jānis Vilmanis | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Ķirurģijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Pilsoņu iela 13, VSIA P.Stradiņa KUS, 24.korpuss, kkrsu[pnkts]lv, +371 67069745 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 0 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 0 | Kopā lekciju kontaktstundas | 0 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 16 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 0 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 0 | Kopā lekciju kontaktstundas | 0 | ||||
Nodarbības (skaits) | 3 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 12 | ||||
Kopā kontaktstundas | 12 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | 1. – 4. semestru apmācības cikli cilvēka anatomijā, fizioloģijā, patofizioloģijā un slimību propedeitikā. | ||||||||
Mērķis: | Sniegt iespēju studējošajiem apgūt zināšanas par diētas iespējām un attiecīgiem ierobežojumiem ķirurģisko slimību gadījumā. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Jēdziens par ķirurģiju. Iepazīšanās ar klīniku, deontoloģija. Darba organizācija slimnīcā – ķirurģijas nodaļā, operācijas zālē. Ķirurģisko slimnieku izmeklēšanas metodes, radioloģiskās diagnostikas metodes un to rezultātu interpretācija. | Nodarbības | 1.00 | cits | |||||
2 | Pirmsoperācijas periods. Pacienta sagatavošana ķirurģiskai operācijai – slimnieku sagatavošana akūtām un plānveida operācijām. Ķirurģiskā riska izvērtēšana. Diētas īpatnības. | Nodarbības | 1.00 | cits | |||||
3 | Ķirurģiskā operācija un biežākās ķirurģiskās manipulācijas. Pēcoperācijas periods. Pēcoperācijas perioda komplikācijas. Slimnieku intensīvā terapija. Diētas īpatnības pēcoperācijas periodā. | Nodarbības | 1.00 | cits | |||||
4 | Vēdera dobuma ķirurģiskās slimības – klīniskās izpausmes, ārstēšanas un diētas īpatnības. | Nodarbības | 1.00 | klīniskā bāze | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Jēdziens par ķirurģiju. Iepazīšanās ar klīniku, deontoloģija. Darba organizācija slimnīcā – ķirurģijas nodaļā, operācijas zālē. Ķirurģisko slimnieku izmeklēšanas metodes, radioloģiskās diagnostikas metodes un to rezultātu interpretācija. | Nodarbības | 1.00 | cits | |||||
3 | Ķirurģiskā operācija un biežākās ķirurģiskās manipulācijas. Pēcoperācijas periods. Pēcoperācijas perioda komplikācijas. Slimnieku intensīvā terapija. Diētas īpatnības pēcoperācijas periodā. | Nodarbības | 1.00 | cits | |||||
4 | Vēdera dobuma ķirurģiskās slimības – klīniskās izpausmes, ārstēšanas un diētas īpatnības. | Nodarbības | 1.00 | klīniskā bāze | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Analizēt klīniskos gadījumus un pārrunāt nodarbību laikā. Izvērtēt iespējamās diētas. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studenta aktivitāte klīnisko gadījumu apspriešanā un situācijas uzdevumu risināšanā, kā arī mutiska ieskaite studiju kursa laikā par diētas iespējām un attiecīgiem ierobežojumiem ķirurģisko slimību gadījumā. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Ieskaite | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Ieskaite | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studiju kursa apguves rezultātā students iegūst pamatzināšanas par vispārējās ķirurģijas principiem, diētas īpatnībām ķirurģiskiem un uroloģiskiem pacientiem, pacientu sagatavošanu operācijām un pēcoperācijas aprūpes īpatnībām. | ||||||||
Prasmes: | Studiju kursa apguves rezultātā studējošais pratīs ievākt ķirurģisko pacientu anamnēzi, atpazīt biežākās vēdera dobuma ķirurģiskās slimības. | ||||||||
Kompetences: | Studiju kursa apguves rezultātā studenti būs spējīgi izvērtēt ķirurģisko pacientu vispārējo stāvokli. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Ķirurģija / prof. J.Gardovska red. – Rīga: Rīgas Stradiņa universitāte, 2013 | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Utkins V. Klīniskā ķirurģija. – Rīga, Zvaigzne, 1992 | ||||||||
2 | Textbook of surgery: the biological basis of modern surgical practice. D.C.Sabiston.– Philadelphia: W.B.Saunders, 2022 | ||||||||
3 | Acute Care Surgery: principles and practice. L.D.Britt – Springer, 2012 |