Pārlekt uz galveno saturu

Pārtikas produktu tehnoloģija

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:14.03.2024 15:16:03
Par studiju kursu
Kursa kods:LBTU_001LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Mērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)10Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas20
Nodarbības (skaits)1Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas4
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Piena ķīmiskais sastāvs, uzturvērtība, kvalitāteLekcijas1.00cits
2Piena pārstrāde, tehnoloģiskie procesi.Lekcijas1.00cits
3Gaļas ķīmiskais sastāvs, uzturvērtība, kvalitāte.Lekcijas1.00cits
4Gaļas produktu ieguve, tehnoloģiskie risinājumi, uzturvērtība.Lekcijas1.00cits
5Zivju ķīmiskais sastāvs, kvalitāte, uzturvērtība. Zivju apstrāde, konservēšanas veidi, uzglabāšana. Zivju produktu ražošanas nianses.Lekcijas1.00cits
6Maizes un putraimu ieguve, uzturvērtībaLekcijas1.00cits
7Graudi alkoholisko dzērienu ieguves izejvielas. Alus un spirta ražošanas nianses.Lekcijas1.00cits
8Augļu un dārzeņu ķīmiskais sastāvs, uzturvērtība, saglabāšana.Lekcijas1.00cits
9Augļu un dārzeņu konservēšanas principi, produktu ražošanas nianses. Kartupeļu pārstrādes produkti.Lekcijas1.00cits
10Augu eļļu ieguve, ķīmiskais sastāvs un uzturvērtībaLekcijas1.00cits
11Maģistrantu patstāvīgā darba prezentācija par noteiktu pārtikas produktu uzturvērtību, tehnoloģiskām niansēm, piedāvājumu un patērētāju apmierinātībuNodarbības1.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuāli, uzdodot pēc izvēles izstrādāt divus pastāvīgos darbus (E1 un E2), apkopjot jaunāko zinātnisko literatūru konkrētā tēmā uzturzinātnes aktuālo jautājumu risināšanai pārtikas produktu ražošanā, sagatavot prezentāciju un to prezentēt studējošo auditorijai.
Vērtēšanas kritēriji:
Studiju kursa apguve tā noslēgumā tiek vērtēta 10 ballu skalā saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un LU Senāta 29.06.2015. lēmumu Nr. 211, vadoties pēc šādiem kritērijiem: iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūtā kompetence atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem. Studentiem ir vēlama lekciju apmeklēšana, tiem obligāti ir jāizstrādā 2 pastāvīgie darbi (E1 un E2) un tie ir jāaizstāv, kā arī sekmīgi jānokārto rakstiskais eksāmens (E3). Studiju kursa vērtējums veido: 1. divu patstāvīgo darbu rezultāts un to prezentācija (50% no kursa vērtējuma) 2. rakstisks eksāmena darbs (50% no kursa vērtējuma).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Raksturo pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas, to ietekmi uz produktu sastāvu un kvalitāti;
Prasmes:Izvērtē pārtikas izejvielu sastāvu, to uzturvērtību, uzturvielu maiņu pārtikas produktu ražošanā, izprot pamatprincipus noteiktu pārtikas produktu ražošanā, lietoto procesu pamatotību, to nozīmi pārtikas nekaitīguma nodrošināšanā un uzturvērtības saglabāšanā;
Kompetences:1) izvērtē pārtikas produktu ražošanā noritošos procesus, to ietekmi uz pārtikas produktu sastāvu un kvalitāti; 2) konsultē pārtikas produktu lietotājus par produktu izvēli, to uzturvērtību; 3) skaidro pārtikas produktu ražošanā lietoto procesu nepieciešamību, pārtikas produktu sastāvā esošo pārtikas piedevu, u.c. ražošanas palīglīdzekļu pamatotību.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Galoburda R., Rakčejeva. Pārtikas apstrādes alternatīvie procesi. Jelgava: LLU, 2008. - 94 lpp
2Kārkliņa D., Ciproviča I. Pārtikas produktu tehnoloģija. – Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008. – 93 lpp.
3Kunkulberga D., V.Segliņš. Maizes gatavošanas tehnoloģija. - Rīga, RTU izdevniecība, 2010.
4Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. – Jelgava: LLU, 2002. – 248 lpp. 5.Vaclavik Vickie A., Elizabeth W.Christian, Essentials of food science/ New York; Springer, 2008.
Papildu literatūra
1Dukaļska L., Muižniece-Brasava S. Biodegradējamie iepakošanas materiāli pārtikas industrijā. – Jelgava, LLU, 2008. – 105 lpp.
2Cheese: chemistry, physics and microbiology/ed. by Patrick F. Fox [et al.]. Amsterdam: Elsevier/Academic Press, 2004. Vol.1. and 2..
3Kārkliņa D., Ciproviča I., Beitāne I. Pārtikas produkti ar funkcionālajām sastāvdaļām/ teorētiskais materiāls studiju kursa „Pārtikas funkcionālās īpašības” apguvei - Jelgava: LLU, 2008. - 50 lpp.
4Feiner, G. Meat products handbook: practical science and technology /Gerhard Feiner. Cambridge: Woodhead Publishing: CRC Press, 2006. XXII, 648 p.
Citi informācijas avoti
1Food Science and Technology
2Food Quality and Preference 3.International Dairy Journal