.
Patērētājs un pārtikas mārketings
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:02.02.2024 12:25:35
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LBTU_005 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | |||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Veselības un sporta zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | |||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 12 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 24 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | |||||||||
Mērķis: | |||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | ES un Latvijas likumdošanas aktos noteikto prasību piemērošana pārtikas mārketinga un patērētāju aizsardzības sfērā. Pārtikas marķēšanas un izsekojamības nodrošināšana. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
2 | Mārketinga jēdziena skaidrojums: mārketinga definīcijas un loma; mārketings un patērētāju interešu nodrošināšana; mārketings un pārtikas kvalitāte. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
3 | Produkta jēdziens, raksturlielumi un sortiments. Preces dzīves cikla raksturojums un izmantošana mārketinga aktivitātēs. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | cits | |||||||
4 | Pārtikas mārketings un patērētāji: patērētāju vajadzību un vēlmju hierarhija. Pircēju rīcība patēriņa tirgū. Pirkšanas lēmuma pieņemšana un virzīšana. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | cits | |||||||
5 | Pārtikas produktu mārketinga ietekmējošie faktori - uzņēmējdarbības iekšējā un ārējā vide. Mārketinga vieta un loma uzņēmējdarbības veicināšanā. | Nodarbības | 1.00 | cits | |||||
6 | Mārketinga koncepciju raksturojums. Tirgus izpēte un analīze. | Nodarbības | 1.00 | cits | |||||
7 | Mārketinga mix kompleksa elementi. Produktu un pakalpojumu mārketings. Ražotāja un patērētāja interešu nodrošināšana. | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
8 | Produkta virzīšana tirgū. Pārtikas izplatīšanas veicināšanas pasākumi. Vispārējās prasības reklāmu veidošanā. Speciālās prasības pārtikas preču reklamēšanā. | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un prezentācijai par pārtikas produkta mārketinga stratēģiju, informācijas sniegšanu un pārdošanas aktivitātēm, atbilstoši jaunākajām tendencēm; studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru un veikt tās analīzi. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Semestra laikā studentiem jāpiedalās patstāvīgo darbu un semināru nodarbībās, jāsagatavo 4 mājas darbi un ziņojumi par mārketinga elementu izmantošanu pārtikas produktu pārdošanas veicināšanai. Starppārbaudījumi: 1. Semināru apmeklējums un aktivitāte tajā – obligāts (10%) 2. Sekmīgi jāizstrādā un jāaizstāv 4 patstāvīgie darbi (40%), t.sk. Noslēguma pārbaudījums: 3. Eksāmens (tests rakstveidā) (50%). | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Demonstrē izpratni par mārketinga būtību un nozīmi pārtikas produktu pārdošanas veicināšanā, tostarp obligātās pārtikas informācijas sniegšanu patērētājiem, atbilstoši ES likumdošanas prasībām. | ||||||||
Prasmes: | 1. Izmanto teoriju, metodes un problēmu risināšanas prasmes, lai izstrādātu pārtikas pārdošanas stratēģiju, izmantojot dažādas mārketinga aktivitātes, kas saistīti ar pārtikas produktu virzīšanu tirgū. 2 .Argumentēti izskaidro un diskutē par pārtikas produktu atšķirībām un mārketinga jautājumiem atbilstoši produktam un mērķauditorijai. | ||||||||
Kompetences: | Patstāvīgi formulē un kritiski analizē pārtikas produktu pārdošanas problēmas, integrē dažādu zinātņu nozaru un apakšnozaru zināšanas un dod ieguldījumu informācijas sniegšanai patērētājam produkta noieta veicināšanai. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Armstrong Gary, Kotler Philip , Harker Michael , Brennann Ross . Marketing. An Introduction – Pearson Education limited, 2009, p.606. | ||||||||
2 | Baines Paul, Fill Chris, Page Kelly . Marketing. 2nd edition – Oxford University Press, 2011, p.748. | ||||||||
3 | Joseph J. Belonax. Food Marketing. Simon & Schuster Custom Publ., 1998, p.558 | ||||||||
4 | Kotler, Philip, Kotlers par mārketingu : kā radīt, iekarot tirgu un dominēt tajā / Filips Kotlers ; [no angļu valodas tulkojusi Rita Baroniņa]. Rīga : Lietišķās informācijas dienests, 2007. 269 lpp. ; 22 cm. ISBN 9789984995267 | ||||||||
5 | Praude, Valērijs, Mārketings : teorija un prakse / Valērijs Praude. 3., pārstr. un papild. izd. [Rīga] : Burtene, [2011]. 2 sēj. : il., tab. ; 25 cm. ISBN 9789984833033 | ||||||||
6 | Tirgzinība pamati: mācību līdzeklis / [atbildīgā redaktore Aiva Zālīte]. 2 papild.izd. Rīga : Jumava, 2007. 310, [1] lpp.; il. ; 25cm. ISBN 9789984381916 | ||||||||
7 | Westwood, John, Kā rakstīt mārketinga plānu / Džons Vestvuds : [no angļu valodas tulkojusi Antra Legzdiņa]. Rīga : Zvaigzne ABC, c2008. 127 lpp.: diagr., tab.; 22 cm. Bizness un karjera. ISBN 9789984406275 | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr.1924/2006 (2006.gada 20.decembris) par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem | ||||||||
2 | Eiropas Parlamenta un Padomes 2011.gada 25.oktobra Regula Nr.1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem | ||||||||
3 | Fisk, Peter Mārketinga ģēnijs / Pīters Fisks : no angļu valodas tulkojusi Agnese Krivade, [Rīga] : Jāņa Rozes apgāds, 2009 390 lpp. : il., tab., graf.; 25 cm. ISBN 9789984233246 | ||||||||
4 | Guidelines for responsible food marketing to children (Institute of Medicine of National Academy, USA, 2005) | ||||||||
5 | LR Patērētāju tiesību aizsardzības likums https://likumi.lv/doc.php?id=23309 | ||||||||
6 | LR Preču un pakalpojumu drošuma likums (28.04.2004.) https://likumi.lv/doc.php?id=87664 | ||||||||
7 | LR Pārtikas aprites uzraudzības likums (06.03.1998., ar grozījumiem)https://likumi.lv/doc.php?id=47184 | ||||||||
8 | Marketing food to children: Changes in the global regulatory environment (Corianna Hawkes, World Health Organisation, 2007) | ||||||||
9 | Reklāmas likums https://likumi.lv/ta/id/163-reklamas-likums | ||||||||
10 | Set of recommendations on marketing of foods and non-alcoholic beverages to children (World Health Organisation, 2010) | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Food safety: from Farm to Fork (Pārtikas drošība: no fermas līdz dakšiņai): http://ec.europa.e | ||||||||
2 | Food Marketing (Pārtikas mārketings): http://www.consumerpsychologist.com/food_marketing.html | ||||||||
3 | Interneta mārketinga blogs http://blogs.svmarketing.lv/ | ||||||||
4 | Mārketinga un reklāmas vortāls http://www.alberts.lvPatērētāju tiesību aizsardzības centrs http://www.ptac.gov.lv | ||||||||
5 | Principles of Marketing, http://s1.downloadmienphi.net/file/downloadfile8/148/137285… |