Pārlekt uz galveno saturu

Pārtikas produktu iesaiņošana

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:02.02.2024 12:26:00
Par studiju kursu
Kursa kods:LBTU_006LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Mērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)16Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)1Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)16Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)1Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Iepakojamo pārtikas produktu raksturojums.Lekcijas1.00cits
2Iepakojuma industrijas attīstība.Lekcijas1.00cits
3Iepakošanas materiāli – metāls, stikls, polimēru materiāli, papīrs un kartons.Lekcijas3.00cits
Nodarbības3.00cits
4Iepakojumu veidi pārtikas rūpniecībā.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
5Vāki, to uzdevums, aizvākošanas materiāli un veidi.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
6Etiķetes, marķēšana, svītrkodi.Lekcijas1.00cits
71.starppārbaudījums Pamatjautājumi – pamatnostādņu formulēšana. Pārrunas par individuālā darba sagatavošanas gaitu.Nodarbības1.00cits
8Jaunākās iepakošanas tehnoloģijas – vakuumā un Sous vide iepakojumā.Lekcijas1.00cits
Nodarbības2.00cits
9Iepakošanas metodes izmainītā vidē . Lietotās gāzes, to iedarbība uz pārtiku.Lekcijas1.00cits
Nodarbības2.00cits
10Aktīvais un inteliģentais iepakojums, tā attīstības tendences.Lekcijas1.00cits
11Aseptiskais iepakojums.Lekcijas1.00cits
12Transportiepakojums.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
13Biodegradējamie iepakošanas materiāli.Lekcijas2.00cits
Nodarbības1.00cits
14Izlietotā iepakojuma pārstrāde.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
152.starppārbaudījums. Iepakojuma optimizācija un ilgtspēja.Nodarbības1.00cits
16Individuālā darba novērtējums. EksāmensNodarbības2.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/ vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, praktiskajiem darbiem un starppārbaudījumiem, gala pārbaudījumam; sagatavot referātu un prezentāciju par izvēlētā pārtikas produkta iepakošanas risinājumu; studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru.
Vērtēšanas kritēriji:
Semināru un praktisko darbu apmeklējums ir obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: 1)Sekmīgi nokārtots starppārbaudījums - Pamatjautājumi – pamatnostādņu formulēšana iepakojuma industrijā (10%). 2)Sekmīgi nokārtots starppārbaudījums - Iepakojuma optimizācija un ilgtspēja (10%). 3)3 Praktiskie darbi – iepakojuma formu analīze; iepakošana izmainītā gāzu vidē; iepakojuma prototipa izveide (30%). 4)Eksāmens – kurš sastāv no referāta (min. apjoms 15 lpp.) un prezentācijas (10 min) par individuāli, brīvi izvēlētu, kāda produkta, visiem iespējamajiem, iepakošanas veidiem sākot no produkta izgatavošanas tehnoloģiskā procesa beigām līdz patērētāja galdam (50%).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:1)Izprot un skaidro pārtikas iepakojuma industrijas aktualitātes. 2)Izprot un raksturo inovācijas pārtikas iepakojuma jomā.
Prasmes:1)Pielietot pārtikas iepakošanas principus, iepakošanas iekārtas un izvērtēt pārtikas iepakošanas realizācijas procesus. 2)Patstāvīgi izvērtē un argumentēti izvēlas dažādu iepakošanas tehnoloģiju izmantošanas iespējas, lai nodrošinātu pārtikas produktu kvalitāti un maksimāli saudzētu apkārtējo vidi.
Kompetences:Spēja individuāli un / vai komandā konstruēt kādam izvēlētajam produktam visatbilstošāko iepakojuma risinājumu ietverot sekojošus aspektus: produkta kvalitātes saglabāšana; optimāla iepakojuma materiāla un iepakošanas tehnoloģijas izvēle, kā arī maksimāli iespējamā videi draudzīguma nodrošināšana.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Dukaļska L., Muižniece-Brasava S. (2008) Biodegradējamie iepakošanas materiāli pārtikas industrijā – Jelgava: LLU – 105 lpp. (latviešu valodā).
2Dukaļska L., S. Muižnieces Brasava (2012) MONOGRĀFIJA, Progresīvās iepakojuma tehnoloģijas pārtikas industrijā, Jelgava, LLU, 192 lpp. (latviešu valodā).
3Dukaļska L. (2008) Pārtikas produktu iepakošanas tehnoloģija – Rīga: LU Akadēmiskais apgāds – 154 lpp. (latviešu valodā).
4Gerardus Blokdyk (2020) Sustainable Packaging A Complete Guide - 2020 Edition, 306 lpp. (angļu valodā).
5Hellstrom D, Olsson A (2017) Managing Packaging Design for Sustainable Development : A Compass for Strategic Directions, 240 lpp. (angļu valodā).
6Langowski H.C, Wani, A.A, Singh, P.(2017) Food Packaging Materials. CRC Press, Taylor and Francis, 344 lpp. (angļu valodā). 7. Robertson G.L. (2012) Food Packaging and Practice. Third Edition. London: CRC Press, 733 lpp. (angļu valodā).
Papildu literatūra
1Arvanitoyannis I. (2012) Modified Atmosphere and Active Packaging Technologies CRC Press, 826 lpp. (angļu valodā).
2Athanassia Athanassiou (2020) Sustainable Food Packaging Technology, Wiley-VCH Verlag GmbH, 375 lpp. (angļu valodā).
3Burgess P.(2016) Integrating the Packaging and Product Experience in Food and Beverages : A Road-Map to Consumer Satisfaction, Elsevier Science & Technology, 220 lpp. (angļu valodā).
4Katiyar V (2020) Sustainable Polymers for Food Packaging : An Introduction, De Gruyter, 270 lpp. (angļu valodā).
5Shakeel Ahmed (2018) Bio-based Materials for Food Packaging : Green and Sustainable Advanced Packaging Materials, Springer Verlag, Singapore, 303 lpp. (angļu valodā). 6.Yam K L.(2010) The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, John Wiley & Sons, Jan 1368 lpp. (angļu valodā).
Citi informācijas avoti
1Bioplastic Magazine, Polymedia Publisher GmbH, 2007-2020. Pieejams: http://bioplastics-cms.de/bioplastics/.
2International Biodegradable Polymers Association: http:// http://www.european-bioplastics.org/
3Latvijas Iepakotāju asociācija: www.packaging.lv
4Modified Atmosphere Packaging (MAP): http://www.linde-gas.com/
5Packaging materials, technologies, news, publications: http://www.packaging-gateway.com/market-data/ 7. What is PET? News, publications: http://www.petcore.org/Content/Default.asp