.
Pārtikas produktu iesaiņošana
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:02.02.2024 12:26:00
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LBTU_006 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Mērķauditorija: | ||||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Veselības un sporta zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | |||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 16 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 1 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 16 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 1 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | |||||||||
Mērķis: | |||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Iepakojamo pārtikas produktu raksturojums. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
2 | Iepakojuma industrijas attīstība. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
3 | Iepakošanas materiāli – metāls, stikls, polimēru materiāli, papīrs un kartons. | Lekcijas | 3.00 | cits | |||||
Nodarbības | 3.00 | cits | |||||||
4 | Iepakojumu veidi pārtikas rūpniecībā. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
5 | Vāki, to uzdevums, aizvākošanas materiāli un veidi. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
6 | Etiķetes, marķēšana, svītrkodi. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
7 | 1.starppārbaudījums Pamatjautājumi – pamatnostādņu formulēšana. Pārrunas par individuālā darba sagatavošanas gaitu. | Nodarbības | 1.00 | cits | |||||
8 | Jaunākās iepakošanas tehnoloģijas – vakuumā un Sous vide iepakojumā. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | cits | |||||||
9 | Iepakošanas metodes izmainītā vidē . Lietotās gāzes, to iedarbība uz pārtiku. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | cits | |||||||
10 | Aktīvais un inteliģentais iepakojums, tā attīstības tendences. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
11 | Aseptiskais iepakojums. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
12 | Transportiepakojums. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
13 | Biodegradējamie iepakošanas materiāli. | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
14 | Izlietotā iepakojuma pārstrāde. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
15 | 2.starppārbaudījums. Iepakojuma optimizācija un ilgtspēja. | Nodarbības | 1.00 | cits | |||||
16 | Individuālā darba novērtējums. Eksāmens | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/ vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, praktiskajiem darbiem un starppārbaudījumiem, gala pārbaudījumam; sagatavot referātu un prezentāciju par izvēlētā pārtikas produkta iepakošanas risinājumu; studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Semināru un praktisko darbu apmeklējums ir obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: 1)Sekmīgi nokārtots starppārbaudījums - Pamatjautājumi – pamatnostādņu formulēšana iepakojuma industrijā (10%). 2)Sekmīgi nokārtots starppārbaudījums - Iepakojuma optimizācija un ilgtspēja (10%). 3)3 Praktiskie darbi – iepakojuma formu analīze; iepakošana izmainītā gāzu vidē; iepakojuma prototipa izveide (30%). 4)Eksāmens – kurš sastāv no referāta (min. apjoms 15 lpp.) un prezentācijas (10 min) par individuāli, brīvi izvēlētu, kāda produkta, visiem iespējamajiem, iepakošanas veidiem sākot no produkta izgatavošanas tehnoloģiskā procesa beigām līdz patērētāja galdam (50%). | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | 1)Izprot un skaidro pārtikas iepakojuma industrijas aktualitātes. 2)Izprot un raksturo inovācijas pārtikas iepakojuma jomā. | ||||||||
Prasmes: | 1)Pielietot pārtikas iepakošanas principus, iepakošanas iekārtas un izvērtēt pārtikas iepakošanas realizācijas procesus. 2)Patstāvīgi izvērtē un argumentēti izvēlas dažādu iepakošanas tehnoloģiju izmantošanas iespējas, lai nodrošinātu pārtikas produktu kvalitāti un maksimāli saudzētu apkārtējo vidi. | ||||||||
Kompetences: | Spēja individuāli un / vai komandā konstruēt kādam izvēlētajam produktam visatbilstošāko iepakojuma risinājumu ietverot sekojošus aspektus: produkta kvalitātes saglabāšana; optimāla iepakojuma materiāla un iepakošanas tehnoloģijas izvēle, kā arī maksimāli iespējamā videi draudzīguma nodrošināšana. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Dukaļska L., Muižniece-Brasava S. (2008) Biodegradējamie iepakošanas materiāli pārtikas industrijā – Jelgava: LLU – 105 lpp. (latviešu valodā). | ||||||||
2 | Dukaļska L., S. Muižnieces Brasava (2012) MONOGRĀFIJA, Progresīvās iepakojuma tehnoloģijas pārtikas industrijā, Jelgava, LLU, 192 lpp. (latviešu valodā). | ||||||||
3 | Dukaļska L. (2008) Pārtikas produktu iepakošanas tehnoloģija – Rīga: LU Akadēmiskais apgāds – 154 lpp. (latviešu valodā). | ||||||||
4 | Gerardus Blokdyk (2020) Sustainable Packaging A Complete Guide - 2020 Edition, 306 lpp. (angļu valodā). | ||||||||
5 | Hellstrom D, Olsson A (2017) Managing Packaging Design for Sustainable Development : A Compass for Strategic Directions, 240 lpp. (angļu valodā). | ||||||||
6 | Langowski H.C, Wani, A.A, Singh, P.(2017) Food Packaging Materials. CRC Press, Taylor and Francis, 344 lpp. (angļu valodā). 7. Robertson G.L. (2012) Food Packaging and Practice. Third Edition. London: CRC Press, 733 lpp. (angļu valodā). | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Arvanitoyannis I. (2012) Modified Atmosphere and Active Packaging Technologies CRC Press, 826 lpp. (angļu valodā). | ||||||||
2 | Athanassia Athanassiou (2020) Sustainable Food Packaging Technology, Wiley-VCH Verlag GmbH, 375 lpp. (angļu valodā). | ||||||||
3 | Burgess P.(2016) Integrating the Packaging and Product Experience in Food and Beverages : A Road-Map to Consumer Satisfaction, Elsevier Science & Technology, 220 lpp. (angļu valodā). | ||||||||
4 | Katiyar V (2020) Sustainable Polymers for Food Packaging : An Introduction, De Gruyter, 270 lpp. (angļu valodā). | ||||||||
5 | Shakeel Ahmed (2018) Bio-based Materials for Food Packaging : Green and Sustainable Advanced Packaging Materials, Springer Verlag, Singapore, 303 lpp. (angļu valodā). 6.Yam K L.(2010) The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, John Wiley & Sons, Jan 1368 lpp. (angļu valodā). | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Bioplastic Magazine, Polymedia Publisher GmbH, 2007-2020. Pieejams: http://bioplastics-cms.de/bioplastics/. | ||||||||
2 | International Biodegradable Polymers Association: http:// http://www.european-bioplastics.org/ | ||||||||
3 | Latvijas Iepakotāju asociācija: www.packaging.lv | ||||||||
4 | Modified Atmosphere Packaging (MAP): http://www.linde-gas.com/ | ||||||||
5 | Packaging materials, technologies, news, publications: http://www.packaging-gateway.com/market-data/ 7. What is PET? News, publications: http://www.petcore.org/Content/Default.asp |