Pārlekt uz galveno saturu

Bioloģiskās lauksaimniecības produkti

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:02.02.2024 12:25:23
Par studiju kursu
Kursa kods:LBTU_007LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)8Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Bioloģiskās lauksaimniecības kā saimniekošanas veida raksturojums, attīstības perspektīvas un situācija Latvijā.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
2Bioloģiskās lauksaimniecības pārtikas produktu ieguvi reglamentējoša likumdošana, tās īss raksturojums. Bioloģiskās lauksaimniecības saimniekošanas metožu un pārtikas produktu ieguves salīdzinājums ar konvencionālajā lauksaimniecībā praktizēto, būtiskākās atšķirības.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
3Bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūto dzīvnieku valsts izejvielu: piena, gaļas un olu pārstrādes nosacījumi, iespējas Latvijā.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
4Bioloģiskās lauksaimniecības dzīvnieku valsts pārtikas produktu ražošanā atļauto pārtikas piedevu un ražošanas palīglīdzekļu raksturojums, izmantošanas mērķis un funkcijas pārtikas produktos.Lekcijas2.00cits
Nodarbības2.00cits
5Bioloģiskās lauksaimniecības augu valsts pārtikas produktu ražošanā pielietojamo pārstrādes procesu un režīmu raksturojums.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
6Bioloģiskās lauksaimniecības produktu iepakošanas veidi, materiālu raksturojums. Bioloģiskās lauksaimniecības pārtikas produktu marķēšana, bioloģiskās lauksaimniecības produktu preču zīmes ES un Latvijā.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
7Bioloģiskās lauksaimniecības pārtikas produktu veselīgums un drošums.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuālu un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, starppārbaudījumiem(E1, E2), gala pārbaudījumam (E3), sagatavot prezentāciju par par bioloģiskās lauksaimniecības izejvielu ieguves un pārstrādes nosacījumiem, galvenajām atšķirībām starp konvencionālajā un bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūtiem produktiem
Vērtēšanas kritēriji:
Studiju kursa apguve tā noslēgumā tiek vērtēta 10 ballu skalā saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un LU Senāta 29.06.2015. lēmumu Nr. 211, vadoties pēc šādiem kritērijiem: iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūta kompetencē atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem. Semināru un praktisko nodarbību apmeklējums ir obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: Starp pārbaudījumi: 1. Rakstiskais tests (par bioloģisko produktu reglamentējošo likumdošanu): E1 20% un tā rezultātu analīze. 2. Rakstisks tests (par bioloģiskās lauksaimniecības pārtikas produktu ražošanā atšķirībām): E2 20% un tā rezultātu analīze. 3. Prezentācija: izvēlēta pārtikas produkta raksturojums (30%). Noslēguma pārbaudījums: 4. Rakstiskais eksāmens (par bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūto produktu kvalitātes izvērtējumu): E3 30%
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Izprot bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūtu pārtikas produktu ražošanas procesu un kvalitātes novērtēšanu
Prasmes:Analizē un atrod galvenās atšķirības bioloģiskajā un konvencionālajā lauksaimniecībā iegūtām izejvielām; Analizē un vērtē būtiskākās atšķirības bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūto dzīvnieku un augu valsts izejvielu pārstrādes nosacījumos; Norāda svarīgākās atšķirības starp bioloģiskajā un konvencionālajā lauksaimniecībā atļautiem ražošanas palīglīdzekļiem un pārtikas piedevām
Kompetences:Analizējot būtiskas atšķirības bioloģiskajā un konvencionālajā lauksaimniecībā iegūtam pārtikas produktam, vērtējot to uzturvērtību, drošuma un nekaitīguma aspektus, spēj pamatot savu izvēli, dodot priekšroku konkrētai saimniekošanas metodei.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Bavec, F ,Bavec M. (2006) Organic production and use of alternative crops, CRC Press, 241 pp.
2Komisijas Regula (EK) Nr. 1881/2006 (2006. gada 19. decembris), ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos
3Komisijas Regula (ES) Nr. 271/2010 (2010. gada 24. marts), ar kuru groza Regulu (EK) Nr. 889/2008, ar ko paredz sīki izstrādātus bioloģiskās ražošanas, marķēšanas un kontroles noteikumus, lai īstenotu Padomes
4Komisijas Regula (EK) Nr. 834/2007 (2007. gada 28. jūnijs ) par bioloģisko ražošanu un bioloģisko produktu marķēšanu
5Lauksaimniecības dzīvnieki un to produkcija bioloģiskā lauksaimniecībā (2006) /Monogrāfija – Sigulda: SIGRA, 296 lpp.
6Miguel Garcia J., Teixeira P. (2016) Organic versus conventional food: A comparison regarding food safety. Food Reviews
7Organic cereals and pulses. (2002) /ed. by Younie, D. Taylor, B.R. Weelsh, J.P.and Wilkinson J.M.– UK: Chalcombe.178 p.
8Organic Agricuture http://www.fao.org/organicag/oa-faq/oa-faq1/en/
9Ozola L. (2003) Pārtikas piedevas, SIA NEO, Rīga, 112 lpp.
10Quality of Organic vs. Conventional Food and Effects on Health (2011) / ed. By Matt D., Rembialkowska E., Luik A., Peetsmann E., Pehme S. Estonian University of Life Sciences, 104 p. International, Volume 33, 2017 - Issue 4, 424-446 p.
Papildu literatūra
1Блэкберн К. де В. (2008) Микробиологическая порча пищевых родуктов. Санкт-Петербург, ПРОФЕССИЯ. 784 стр. 3. Степаненко П.П. (2006) Микробиология молока и молочных продуктов. Москва.413 стр.
2Pārtikas piesārņojums (2004) PVD, Rīga Pētniecības centrs, 64 lpp.
Citi informācijas avoti
1Bioloģiski, http://www.biologiski.lv/ekoveikali-un-zemnieku-tirdzini
2Latvijas Ekoprodukts, http://www.lbla.lv/
3The World of Organic Agriculture 2019, - http://www.organic-world.net/yearbook/yearbook-2016.html
4Organic-Europe, http://www.organic-europe.net/home-europe.html