.
Bioloģiskās lauksaimniecības produkti
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:02.02.2024 12:25:23
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LBTU_007 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | |||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Veselības un sporta zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | |||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 8 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 8 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | |||||||||
Mērķis: | |||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Bioloģiskās lauksaimniecības kā saimniekošanas veida raksturojums, attīstības perspektīvas un situācija Latvijā. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
2 | Bioloģiskās lauksaimniecības pārtikas produktu ieguvi reglamentējoša likumdošana, tās īss raksturojums. Bioloģiskās lauksaimniecības saimniekošanas metožu un pārtikas produktu ieguves salīdzinājums ar konvencionālajā lauksaimniecībā praktizēto, būtiskākās atšķirības. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
3 | Bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūto dzīvnieku valsts izejvielu: piena, gaļas un olu pārstrādes nosacījumi, iespējas Latvijā. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
4 | Bioloģiskās lauksaimniecības dzīvnieku valsts pārtikas produktu ražošanā atļauto pārtikas piedevu un ražošanas palīglīdzekļu raksturojums, izmantošanas mērķis un funkcijas pārtikas produktos. | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | cits | |||||||
5 | Bioloģiskās lauksaimniecības augu valsts pārtikas produktu ražošanā pielietojamo pārstrādes procesu un režīmu raksturojums. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
6 | Bioloģiskās lauksaimniecības produktu iepakošanas veidi, materiālu raksturojums. Bioloģiskās lauksaimniecības pārtikas produktu marķēšana, bioloģiskās lauksaimniecības produktu preču zīmes ES un Latvijā. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
7 | Bioloģiskās lauksaimniecības pārtikas produktu veselīgums un drošums. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuālu un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, starppārbaudījumiem(E1, E2), gala pārbaudījumam (E3), sagatavot prezentāciju par par bioloģiskās lauksaimniecības izejvielu ieguves un pārstrādes nosacījumiem, galvenajām atšķirībām starp konvencionālajā un bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūtiem produktiem | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studiju kursa apguve tā noslēgumā tiek vērtēta 10 ballu skalā saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un LU Senāta 29.06.2015. lēmumu Nr. 211, vadoties pēc šādiem kritērijiem: iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūta kompetencē atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem. Semināru un praktisko nodarbību apmeklējums ir obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: Starp pārbaudījumi: 1. Rakstiskais tests (par bioloģisko produktu reglamentējošo likumdošanu): E1 20% un tā rezultātu analīze. 2. Rakstisks tests (par bioloģiskās lauksaimniecības pārtikas produktu ražošanā atšķirībām): E2 20% un tā rezultātu analīze. 3. Prezentācija: izvēlēta pārtikas produkta raksturojums (30%). Noslēguma pārbaudījums: 4. Rakstiskais eksāmens (par bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūto produktu kvalitātes izvērtējumu): E3 30% | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Izprot bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūtu pārtikas produktu ražošanas procesu un kvalitātes novērtēšanu | ||||||||
Prasmes: | Analizē un atrod galvenās atšķirības bioloģiskajā un konvencionālajā lauksaimniecībā iegūtām izejvielām; Analizē un vērtē būtiskākās atšķirības bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūto dzīvnieku un augu valsts izejvielu pārstrādes nosacījumos; Norāda svarīgākās atšķirības starp bioloģiskajā un konvencionālajā lauksaimniecībā atļautiem ražošanas palīglīdzekļiem un pārtikas piedevām | ||||||||
Kompetences: | Analizējot būtiskas atšķirības bioloģiskajā un konvencionālajā lauksaimniecībā iegūtam pārtikas produktam, vērtējot to uzturvērtību, drošuma un nekaitīguma aspektus, spēj pamatot savu izvēli, dodot priekšroku konkrētai saimniekošanas metodei. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Bavec, F ,Bavec M. (2006) Organic production and use of alternative crops, CRC Press, 241 pp. | ||||||||
2 | Komisijas Regula (EK) Nr. 1881/2006 (2006. gada 19. decembris), ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos | ||||||||
3 | Komisijas Regula (ES) Nr. 271/2010 (2010. gada 24. marts), ar kuru groza Regulu (EK) Nr. 889/2008, ar ko paredz sīki izstrādātus bioloģiskās ražošanas, marķēšanas un kontroles noteikumus, lai īstenotu Padomes | ||||||||
4 | Komisijas Regula (EK) Nr. 834/2007 (2007. gada 28. jūnijs ) par bioloģisko ražošanu un bioloģisko produktu marķēšanu | ||||||||
5 | Lauksaimniecības dzīvnieki un to produkcija bioloģiskā lauksaimniecībā (2006) /Monogrāfija – Sigulda: SIGRA, 296 lpp. | ||||||||
6 | Miguel Garcia J., Teixeira P. (2016) Organic versus conventional food: A comparison regarding food safety. Food Reviews | ||||||||
7 | Organic cereals and pulses. (2002) /ed. by Younie, D. Taylor, B.R. Weelsh, J.P.and Wilkinson J.M.– UK: Chalcombe.178 p. | ||||||||
8 | Organic Agricuture http://www.fao.org/organicag/oa-faq/oa-faq1/en/ | ||||||||
9 | Ozola L. (2003) Pārtikas piedevas, SIA NEO, Rīga, 112 lpp. | ||||||||
10 | Quality of Organic vs. Conventional Food and Effects on Health (2011) / ed. By Matt D., Rembialkowska E., Luik A., Peetsmann E., Pehme S. Estonian University of Life Sciences, 104 p. International, Volume 33, 2017 - Issue 4, 424-446 p. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Блэкберн К. де В. (2008) Микробиологическая порча пищевых родуктов. Санкт-Петербург, ПРОФЕССИЯ. 784 стр. 3. Степаненко П.П. (2006) Микробиология молока и молочных продуктов. Москва.413 стр. | ||||||||
2 | Pārtikas piesārņojums (2004) PVD, Rīga Pētniecības centrs, 64 lpp. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Bioloģiski, http://www.biologiski.lv/ekoveikali-un-zemnieku-tirdzini | ||||||||
2 | Latvijas Ekoprodukts, http://www.lbla.lv/ | ||||||||
3 | The World of Organic Agriculture 2019, - http://www.organic-world.net/yearbook/yearbook-2016.html | ||||||||
4 | Organic-Europe, http://www.organic-europe.net/home-europe.html |