Pārlekt uz galveno saturu

Uztura bagātinātāji un pārtikas piedevas

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 14:45:36
Par studiju kursu
Kursa kods:LU_007LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Mērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)5Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas10
Nodarbības (skaits)7Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas14
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Pārtikas piedevas un uztura bagātinātāji.Lekcijas1.00cits
2Pārtikas piedevu lietošanas reglamentējošie normatīvie dokumenti.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
3Pārtikas piedevu klasifikācija.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
4Pārtikas piedevu nekaitīgums, izcelsme un tīrības kritēriji.Lekcijas1.00cits
Nodarbības2.00cits
5Uztura bagātinātāju apriti reglamentējošie tiesību akti.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
6Uztura bagātinātāju sastāvs. Uztura bagātinātāju datu bāze.Nodarbības2.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, un starp-pārbaudījumiem, studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru, sagatavot ziņojumus un prezentācijas par pārtikas piedevām un uztura bagātinātājiem.
Vērtēšanas kritēriji:
Semināru un praktisko darbu apmeklējums ir obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: 1. sagatavots un semināra nodarbībā aizstāvēts patstāvīgais darbs par uztura bagātinātājiem (UB) – 40% 2. sagatavots un semināra nodarbībā aizstāvēts patstāvīgais darbs par pārtikas piedevām(PP) - 40% 3. rakstisks eksāmens (tests): 20%
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:1) izprot uztura bagātinātāju un pārtikas piedevu ķīmisko sastāvu, un to ietekmi uz pārtikas produktu īpašībām un cilvēka veselību; 2) pārzin uztura bagātinātāju un pārtikas piedevu apriti reglamentējošos
Prasmes:1) Analizē un izvērtē pārtikas piedevu un uztura bagātinātāju ķīmisko sastāvu, pielietošanas iespējas un to iespējamo iedarbību uz pārtikas produktiem un cilvēka veselību; 2) Orientējas normatīvajos aktos ietvertajās norādēs, kuras saistošas uztura bagātinātāju un pārtikas piedevu apritē iesaistītajiem tirgus dalībniekiem.
Kompetences:Saskaņā ar normatīvajiem aktiem izprot, izvērtē, argumentēti izskaidro nepieciešamību pievienot vai nepievienot noteiktai pārtikas produktu grupai atļautās pārtikas piedevas; Argumentēti izskaidro gan speciālistiem, gan nespeciālistiem nepieciešamību papildināt vai nepapildināt tradicionālos pārtikas produktus ar uztura bagātinātājiem sabalansēta diennakts uztura nodrošināšanai.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Baltess, W. Pārtikas ķīmija. Latvijas Universitāte, Rīga, 1998., 478 lpp.
2Belitz H.D., Grosch W., Schieberle P. Food chemistry: 4th ed. New York: Springer, 2008.
3Baltes W., Matissek R. Lebensmittelchemie: 7., Berlin : Springer, 2011. 613 lpp.
4Eiropas Parlamenta un Padomes regula (EK) Nr.1333/2008 Par pārtikas piedevām (2008.g. 16 decembris)
5Jākobsone, I., Kreicbergs, V. Uztura bagātinātāji un pārtikas piedevas. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds. 2007.,126 lpp.
6MK noteikumi Nr.685. Prasības uztura bagātinātājiem, Rīga, 11.12.2
7Pārtikas aprites uzraudzības likums. (spēkā esošā redakcija 31.12.2017.)
8Socaciu C. Food colorants : chemical and functional properties. CRC Press/Taylor & Francis Group, c2008. 633 lpp.
Papildu literatūra
1Food Additives/en. by A. Branen, p. Davidson, S. Salminen. - New York: Marcel Dekker, Inc., 1990. - 735 p.
2Food Preservatives/en. by N. Russel, G. Gould. Glasgow, London: Balcakie Academic Professional, 1991. –343 p.
3Natural Food Colorants/en. by G. A. F. Hendry and J. D. Houghton. -2nd ed.- London: Balcakie Academic Professional, 1991. –343 p.
4Natural Food Colorants: science and technology/en. by g. Lauro, F. Francis. - New York: Marcel Dekker, Inc. 2000. – 336 p.
5Ozola, L. Pārtikas piedevas. – SIA “Neo”, Rīga, 2003., 112 lpp.
6Ripa A. Ārstniecības augi : raksturojums, audzēšana, izmantošana. Rīga : Avots, 2016. 183 lpp.
7Rubine H, Eniņa V. Ārstniecības augi : ieteikumi ārstniecības augu vākšanā un lietošanā. Rīga : Zvaigzne ABC, c2004. 343. lpp.
Citi informācijas avoti
1LR likumdošana www.likumi.lv
2ES likumdošana http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=lv
3ES pārtikas drošība https://ec.europa.eu/food/safety_en
4Zemkopības Ministrija, Pārtika (likumdošana, pētījumu, ĢMO) https://www.zm.gov.lv/partika/#jump 5. Normatīvie akti, PVD nolikums, LR likumi, Ministru kabineta noteikumi https://www.zm.gov.lv/partikas-un-veterinarais-dienests/sta…