Pārlekt uz galveno saturu

Medicīniskais uzturs akūto slimību ārstēšanā

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 15:05:35
Par studiju kursu
Kursa kods:LU_017LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)6Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas12
Nodarbības (skaits)6Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas12
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Uztura terapija akūtu gremošanas trakta slimību ārstēšanāLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
2Uztura terapija akūtu aknu un žultsceļu slimību ārstēšanāLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
3Uztura terapija akūtu plaušu un kardiovaskulāro slimību ārstēšanā.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
4Uztura terapija neatliekamu onkoloģisku stāvokļu ārstēšanā.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
5Uztura terapija akūtu nieru un urīnceļu slimību ārstēšanā.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
6Uztura terapija akūtu septisku stāvokļu, traumu, apdegumu gadījumā un postoperatīvās situācijās.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/ vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: jaunākās zinātniskās literatūras izpēte atbilstoši studiju kursu saturam; referātu gatavošana un prezentācija; gatavošanās semināriem un gala pārbaudījumam.
Vērtēšanas kritēriji:
Studiju kursa apguve tā noslēgumā tiek vērtēta 10 ballu skalā saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un LU Senāta 29.06.2015. lēmumu Nr. 211, vadoties pēc šādiem kritērijiem: iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūtākompetence atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem. Lekciju, semināru apmeklējums obligāts. Kursu nobeidzot ir paredzēts eksāmens. Eksāmens ir rakstisks, atzīmi veido Starppārbaudījumi: 1. praktiskā darba vērtējums (zinātniskās literatūras izpēte; referātu gatavošana un prezentācija) - 40%; 2. iesaiste semināru nodarbībās saskaņā ar kursa kalendāro plānu - 20%; Noslēguma pārbaudījums: 3. eksāmens (rakstisks) - 40%. Gala vērtējums tiek izlikts tikai tad, ja visi starp pārbaudījumi un eksāmens ir nokārtoti sekmīgi.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Priekšstata līmenī izprot pacienta izmeklēšanas metodes, to diagnostisko informativitāti, uztura terapijas pielietošanas iespējas un kontrindikācijas akūtās medicīniskās situācijās. Izprot iegūtās zināšanas par akūtu patoloģiju diagnostikas iespējām, biežāk pielietotajiem ārstēšanas un uztura terapijas paņēmieniem. Izprot teorētiskās zināšanas par akūtu slimību izplatību, smagumu, terapijas taktiku pacienta barojuma lomu dažādos atveseļošanas perioda etapos.
Prasmes:Prot atpazīt biežāk sastopamās akūtās slimības un spēj izvērtēt indikācijas uztura terapijas uzsākšanai. Prot novērtēt cilvēka barojumu, izvērtēt uztura terapijas rezultātu.
Kompetences:Integrē zināšanas par akūtām ar uztura ārstēšanu; spēj izvēlēties, kā arī diskutēt un kritiski izvērtēt dažādus uztura veidus, kā izvēlēties akutu slimību gadījumus. Spēj veicināt uztura zinātnes nozares aktuālu, kompleksu problēmu pētniecības kritisku analīzi un izvērtēšanu.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Harrison's Principles of Internal Medicine. 19th ed, McGraw-Hill Education, 2016.
2Feldman M, Friedman S. L., Sleisenger M H. Gastrointestinal and Liver Disease. Saunders, USA, 2016, 2645pp.
3Kumar & Clark’s Clinical Medicine. 9th ed., 2016.
4Springs DC, Chaiben JP. Acute Medicine: A Practical Guide to the Management of Medical Emergencies. John Wiley & Sons, 2008, 674. (LUB, Ebrary)
Papildu literatūra
1Emmanuel A, Inns S. Lecture Notes: Gastroenterology and Hepatology. Wiley& Sons, 2017.
2Lomer M. Advanced Nutrition and Dietetics in Gastroenterology. John Wiley & Sons, Aug 25, 2014; 352 page
3Laura E. Matarese, Gerard E. Mullin, The Health Professional's Guide to Gastrointestinal Nutrition, American Dietetic Association, 2015, 355p.
4Mobbs CW, Yen K, Hof PR. Mechanisms of Dietary Restriction in Aging and Disease. Karger, 2007.
Citi informācijas avoti
1Elsevier e grāmatu datu bāze www.studentconsult.com
2Globāls profesionālas informācijas, programmatūras risinājumu un pakalpojumu sniedzējs www.uptodate.com
3Jaunākie uztura pētījumi https://nutritionfacts.org