Pārlekt uz galveno saturu

Pārtikas ķīmijas teorētiskie pamati

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 14:41:07
Par studiju kursu
Kursa kods:LU_021LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Mērķauditorija:Sabiedrības veselība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte, Anniņmuižas bulvāris 26a, mzfatrsu[pnkts]lv, LV-1067, +371 67061568
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)6Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas12
Nodarbības (skaits)6Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas12
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ķīmisko elementu periodiskā sistēma: Pārtikas produktu sastāvā ietilpstošie ķīmiskie elementiLekcijas1.00cits
2Neorganiskie savienojumi, to ķīmiskās pārvērtības.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
3Organiskie savienojumi. Monofunkcionālie organiskie savienojumi.Lekcijas3.00cits
Nodarbības3.00cits
4Polifunkcionālie organiskie savienojumi.Lekcijas1.00cits
Nodarbības2.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/ vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un starppārbaudījumiem (S-1 un S-2) un gala pārbaudījumam (pārtikas produktu sastāvu veidojošo mazmolitulāro ķīmisko savienojumu uzbūve un ķīmiskās pārvērtības); studēt par kursa tēmām saistītu literatūru.
Vērtēšanas kritēriji:
Studiju kursa apguve tā noslēgumā tiek vērtēta 10 ballu skalā saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un LU Senāta 29.06.2015. lēmumu Nr. 211, vadoties pēc šādiem kritērijiem: iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūtākompetence atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem. Semināru apmeklējums un starppārbaudījumi S-1 un S-2 – obligāts. Studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: 1) dalība semināros un starppārbaudījumu S-1 un S-2 izpilde: 30% + 30%; 2) Noslēguma pārbaudījums – eksāmens, rakstisks tests: 40%.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens (Rakstisks)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Izprot ķīmisko elementu uzbūvi un ķīmisko elementu periodisko sistēmu, pārtikas produktu sastāvu veidojošo ķīmisko savienojumu uzbūvi un to iespējamās ķīmiskās pārvērtības.
Prasmes:Individuāli un/ vai sadarbojoties grupā prot izskaidrot, analizēt, izvērtēt ķīmisko savienojumu uzbūvi, savienojumos ietilpstošo elementu uzbūvi un prognozēt iespējamās ķīmiskās pārvērtības. Veicināt sevis tālāku mācīšanos un zināšanu apguvi, izmantojot informācijas avotus.
Kompetences:Spēj izprast un prognozēt pārtikas produktu uzglabāšanas un pārstrādes procesos notiekošās pārtikas sastāvdaļu ķīmiskā sastāva izmaiņas un bioķīmiskās pārvērtības dzīvajos organismos.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Cēdere D., Logins J. Organiskā ķīmija ar ievirzi bioķīmijā. Zvaigzne ABC, 1996. 2. Rauhvarders A. Vispārīgā ķīmija. Rīga, Zvaigzne, 1996
Papildu literatūra
1Bindars J. Neorganiskā ķīmija : lekciju konspekts. Rēzekne : Rēzeknes Augstskolas izd., 2001. 87 lpp.
2Gudriniece E., Kārkliņa A., Strakova L. Organisko savienojumu sintēzes metodes. Rīga, Zvaigzne, 1976.
3Kazuša I., Kaksis Ā. Vispārīgā ķīmija: mācību līdzeklis. Rīga : RSU, 2011. 170. lpp.
4Kokars V. Vispārīgā ķīmija : (mācību grāmata). Rīga: RTU Izdevniecība, 2009. 286. lpp.
5Nokalna I., Nokalns M. Organiskā ķīmija ar ievirzi bioķīmijā: metodiskais materiāls studentiem. Rīga : RSU, 2015. 40 lpp.