Pārlekt uz galveno saturu

Pārtikas mikrobioloģija

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:14.03.2024 15:15:10
Par studiju kursu
Kursa kods:LU_022LKI līmenis:Visiem līmeņiem
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Mērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)10Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas20
Nodarbības (skaits)2Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas4
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Vispārējā mikrobioloģijaLekcijas2.00cits
2Pārtikā nozīmīgie mikroorganismiLekcijas3.00cits
3Mikroorganismi pārtikas izejvielās un to pārstrādes procesosLekcijas4.00cits
4Funkcionālie uzturlīdzekļiLekcijas1.00cits
Nodarbības2.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
1. studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru; 2. gatavoties starppārbaudījumam – kontroldarbam par mikroorganismu uzbūvi, vairošanos un to apkarošanas pamatprincipiem; 3. gatavoties starppārbaudījumam – kontroldarbam par pārtikā nozīmīgiem mikroorganismiem; 4. gatavoties starppārbaudījumam – kontroldarbam par mikroorganismiem pārtikas izejvielās un pārstrādes procesos; 5. gatavoties starppārbaudījumam – sagatavot prezentāciju par kādu pārtikā nozīmīgu mikroorganismu vai mikrobioloģisku procesu. Tēma iepriekš jāsaskaņo ar pasniedzēju; 6. gatavoties noslēguma pārbaudījumam.
Vērtēšanas kritēriji:
1. Starppārbaudījuma veids – rakstisks kontroldarbs 10% 2. Starppārbaudījuma veids – rakstisks kontroldarbs 10% 3. Starppārbaudījuma veids – rakstisks kontroldarbs 10% 4. Starppārbaudījuma veids – mutiska prezentācija 20% Noslēguma pārbaudījums: 5. Noslēguma pārbaudījuma veids – rakstisks eksāmens 50%
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:1. Par galvenajām mikroorganismu grupām, mikroorganismu uzbūvi, vairošanos un to apkarošanas pamatprincipiem 2. Par pārtikas izejvielās un gatavos produktos atrodamiem mikroorganismiem un to darbību 3. Par pārtikas pārstrādē izmantojamiem mikroorganismiem un probiotikām
Prasmes:1. Novērtē pārtikas produktu sastāva un vides apstākļu ietekmi uz produktu mikrobioloģisko stabilitāti 2. Analizē pārtikas produktu kontaminācijas risku ar patogēniem mikroorganismiem un baktēriju un sēņu toksīniem 3. Analizē un izvērtē aktuālo informāciju pārtikas mikrobioloģijā
Kompetences:1. Pamato pārtikas produktu kvalitātes mikrobioloģiskos kritērijus 2. Izskaidro probiotiku un prebiotiku darbības principus un to lietošanas lietderību
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Madigan M., Martinko J.M., Parker J. Brock Biology of microorganisms. 11th ed. Pearson Prentice Hall, 2006, 992 p.
2Nikolajeva V. Pārtikas mikrobioloģija. LU Akadēmiskais apgāds, 2014, 144 lpp.
3Montvile T.J., Matthews K.R., Kniel K.E. 2017. Food microbiology. An introduction. 4th ed. ASM Press, 597 p.
Papildu literatūra
1Alli I. Food quality assurance. Principles and practices. Boca Raton, CRC Press, 2003, 151 p.
2Altug T. Introduction to toxicology and food. Boca Raton, CRC Press, 2003, 152 p.
3Bergey`s Manual of determinative bacteriology. 9th ed. Holt J.G., Krieg N.R., Sneath P.H.A., Staley J.T. and Williams S.T., eds. Baltimore, Williams & Wilkins, 1994, 787 p.
4Beverage quality and safety. Foster T., Vasavada P.C., eds. Boca Raton, CRC Press, 2003, 229 p.
5Brewing microbiology. 3rd ed. Priest F.G., Campbell I., eds. New York, Kluwer Academic/ Plenum Publishers, 2003, 399 p.
6Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 3rd ed. Vanderzant C., Splittstoesser D.F., eds. Washington, APHA, 1992, 1219 p.
7Detecting pathogens in food. McMeekin T.A., ed. Cambridge, Woodhead Publishing Ltd., 2003, 370 p.
8Food mycology. A multifaceted approach to fungi and food. Dijksterhuis J., Samson R. A., eds. Boca Raton, CRC Press, 2007, 403 p.
9Fugelsang K.C., Edwards C.G. Wine microbiology. Practical applications and procedures. 2nd ed. New York, Springer, 2007, 393 p.
10Functional dairy products. Mattila-Sandholm T., Saarela M., eds. Boca Raton, CRC Press, 2003, 384 p.
11Handbook of fermented functional foods. Farnworth E.R., ed. Boca Raton, CRC Press, 2003, 390 p.
12Handbook of functional dairy products. Short C., O’Brien J., eds. Boca Raton, CRC Press, 2004, 293 p.
13Handbook of water and wastewater microbiology. Mara D., Horan N., eds. Amsterdam, Academic Press, 2003, 832 p.
14McLandsborough L. Food microbiology laboratory. Boca Raton, CRC Press, 2005, 179 p.
15Microbial stress adaptation and food safety. Yousef A.E., Juneja V.K., eds. Boca Raton, CRC Press, 2003, 384 p.
16Microbial safety of minimally processed foods. Novak J.S., Sapers G.M., Juneja V.K., eds. Boca Raton, CRC Press, 2003, 360 p
17Novel food packaging techniques. Ahvenainen R., ed. Boca Raton, CRC Press, 2003, 590 p.
18Omaye S. T. Food and nutritional toxicology. Boca Raton, CRC Press, 2004, 319 p.
19Jay J.M., Loessner M.J., Golden D.A. Modern food microbiology. 7th ed. Springer US, 2004, 790 p
Citi informācijas avoti
1Buck J. W., Walcott R., Beuchat L. R. Recent trends in microbiological safety of fruits and vegetables. Online. Plant Health Progress, doi:10.1094/PHP-2003-0121-01-RV.
2Codex Alimentarius. International food standarts. WHO.
33. Noteikumi par profesionālo darbību ierobežojošo infekcijas slimību sarakstu. Ministru kabineta 2010.gada 20.jūlija noteikumi Nr.642.
4International Journal of Food Microbiology
5Journal of Food Protection