Pārlekt uz galveno saturu

Mūsdienu aktualitātes dietoterapijā

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:15.12.2023 12:49:08
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_046LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi; Sabiedrības veselība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Edgars Bodnieks
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, spkatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)8Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)8Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Anatomija, fizioloģija, patoloģiskā fizioloģija, bioķīmija, uztura mācība.
Mērķis:
Veicināt zināšanu apguvi par pacientu barojuma novērtēšanu stacionārā, prast novērtēt malnutrīcijas riskus un klasificēt smaguma pakāpes. Prast izskaidrot iespējamo barošanas veidu (virtuves ēdiena diētu variācijas, zondes barošanas iespējas un parenterālās barošanas iespējas).
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Mūsdienu aktualitātes dietoterapijāLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
2Uztura novērtēšanas skrīningsLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
3AnēmijasLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
42. tipaCD diētas principiLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
5 Īsās zarnas sindromsLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
6Pre- , probiotikasLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
7Nieru slimnieku uztura principiLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
8CeliakijaLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Mūsdienu aktualitātes dietoterapijāLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
2Uztura novērtēšanas skrīningsLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
3AnēmijasLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
42. tipaCD diētas principiLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
5 Īsās zarnas sindromsLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
6Pre- , probiotikasLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
7Nieru slimnieku uztura principiLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
8CeliakijaLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Klīnisko piemēru analīze.
Vērtēšanas kritēriji:
Mutisks eksāmens 50%, darbs semināros 50%
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens (Mutisks)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens (Mutisks)
Studiju rezultāti
Zināšanas:Apgūt zināšanas par metabolisma procesiem noteiktās slimībās. Definēt katabolisma izmaiņas: malnutrīcija, sarkopēnija, kaheksija. Atšķirt enterālos un parenterālos maisījumus, kāarīinterpretēt to īpatnības (sastāvs, iepakojuma veidi, ievades veidi).
Prasmes:Izskaidrot barošanas veidu iespējas un novērtēt priekšrocības notiektās slimnieku grupās - ķirurģijas, terapijas un ITN nodaļās: 1) enterālā barošana – nazogastrāla zonde, PEG, PEJ, operācijas stomas. Prast paskaidrot par zondu aprūpes iespējām; 2) parenterālā barošana: definēt jēdzienu – perifērās vēnas ievade, centrālās vēnas ievade.
Kompetences:Atpazīt un paskaidrot specifisku diētu nozīmi un iespējas noteiktās slimību grupās – iekaisīgās zarnu slimības, aizkuņģa dziedzera slimības, hroniskās aknu un žults ceļu, nieru slimības, mukoviscidoze (plaušu, aizkuņģa dziedzera, aknu, nieru policistoze), vielmaiņas slimības (hemohromatoze, Vilsona slimība, podagra, homocisteinēmija), perioperatīvajā periodā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Basics in Clinical Nutrition. 5th Edition. Editor-in Chief Luboš Sobotka; Associate Editors Simon P. Allison, Peter Fϋrst Remy Meier, Marek Pertkiewicz, Peter Soeters. 2019.
2Oxford Handbook of Nutrition and Dietetics. 2020. Edited by: Joan Webster-Gandy, Angela Madden, Michelle Holdsworth.
3Clinical Nutrition. 26, 389–399. „Loss of skeletal muscle mass in aging: Examining the relationship of starvation, sarcopenia and cachexia.” David R. 2007. (akceptējams izdevums)